El president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, va assenyalar aquest dijous que l'economia nord-americana no està donant senyals que calgui baixar els tipus d'interès massa ràpid. "No està enviant cap senyal que ens hàgim d'afanyar a abaixar les taxes. La fortalesa que estem veient actualment en l'economia ens dona la capacitat d'abordar les nostres decisions amb compte", va apuntar en un acte públic.
D'altra banda, va defensar la independència de l'organisme i va assegurar que les decisions del regulador no es fan pensant en el benestar de cap partit polític. "No estem pensant quan prenem les nostres decisions en el benestar de cap partit polític ni res per l'estil. Simplement, estem observant la macroeconomia i fent el millor que podem", va apuntar en un acte públic. Les decisions que el regulador pren sobre política monetària i taxes d'interès "no poden ser revocades" per cap altra part del govern, va recordar Powell, només pel Congrés, que "va crear la Reserva Federal per estatut i pot fer el que vulgui per estatut".
Així, encara que després de les dues baixades de tipus que s'han dut a terme fins ara aquest any la política monetària està encaminada cap a "un escenari més normal", el camí per arribar a ell "no està predeterminat", va assenyalar. Per realitzar més baixades, va insistir en la seva tònica habitual, s'avaluaran "acuradament" les dades econòmiques entrants, l'evolució de les perspectives econòmiques i el balanç dels riscos. Quant a la inflació, Powell va afirmar que ha disminuït substancialment des del seu punt màxim i que la Fed creu que "està en una trajectòria sostenible" cap a la meta del 2%.
Aquesta setmana es va conèixer que la taxa d'inflació als Estats Units va pujar dues dècimes a l'octubre i es va situar en el 2,6%, una alça que va trencar la ratxa de sis mesos consecutius a la baixa.
Independència de la FED
En una xerrada posterior, Powell va ser qüestionat sobre la independència del regulador i sobre els possibles canvis que poden arribar després de la victòria electoral del republicà Donald Trump. "Quan prenem les nostres decisions no estem pensant en el benestar de cap partit polític ni res per l'estil. Simplement, estem observant la macroeconomia i fent el millor que podem", va apuntar. Així, va reafirmar, les decisions que el regulador pren sobre política monetària i taxes d'interès "no poden ser revocades" per cap altra part del govern, només pel Congrés, que "va crear la Reserva Federal per estatut i pot fer el que vulgui per estatut".
El passat dia 7, en la roda de premsa posterior a anunciar la baixada de tipus, Powell va afirmar que no dimitiria encara que Trump li ho demanés. Powell va ser qüestionat sobre si legalment estaria obligat a anar-se'n i va afirmar que "sota la llei" no ho està. La Fed té independència de la Casa Blanca per prendre decisions sobre tipus d'interès. Encara que Trump ha dit que no acomiadaria Powell durant una segona presidència, podria reemplaçar-lo després del final del seu mandat, que acaba el maig de 2026.
La taxa de referència dels tipus se situa avui en un rang del 4,5% al 4,75%. Abans que acabi l'any, els membres del Comitè d'Operacions de Mercat Obert (FOMC, per la seva sigla en anglès) tenen previst celebrar una altra reunió sobre tipus d'interès, que tindrà lloc el 17 i 18 de desembre. Després de les onze pujades dutes a terme des de març de 2022 per controlar els preus, la taxa de referència dels tipus va estar des de juliol de 2023 en un rang del 5,25 % al 5,5 %, la xifra més alta des de gener del 2001.
Però el setembre passat el banc central va decidir iniciar la baixada de tipus, encoratjat pel descens sostingut que ha tingut la inflació en els últims mesos.