Jerome Powell, president de la Reserva Federal, creu que els Estats Units ja estan immersos en un període de desinflació, "encara que no ha fet més que començar". Així ho ha expressat el màxim mandatari del banc central del país americà en el dinar celebrat en el Club Econòmic de Washington, el qual ha tingut lloc aquesta mateixa tarda (18:40 hora espanyola). Powell ha obert la porta a noves pujades de tipus en els propers mesos, però ha valorat positivament el fet que la "desinflació hagi començat sense causar mal|dany al mercat laboral" dels Estats Units.

El present exercici ha implicat noves pujades de tipus, encara que amb un to diferent que la Fed mostrava a finals de 2022. Dimecres passat, la institució dirigida per Powell va elevar les taxes d'interès en un 0,25%, sent aquesta la pujada de menor abast que la Reserva Federal ha fet des del març passat, quan l'organisme va començar a endurir la política monetària.

La Fed ha elevat els tipus vuit vegades consecutives

Amb la de la setmana passada, la Fed ha dut a terme fins a vuit pujades de tipus d'interès consecutives a menys d'un exercici, les quals han ubicat les taxes sobre el 4,50%, el nivell més elevat des d'octubre de 2007. Els Estats Units han estat una de les nacions que ha actuat contra la inflació d'una forma més agressiva. El discurs hawkish que ha mantingut ha estat copiat per la resta de les nacions que, com l'americana, també s'han vist sacsejades per l'impacte de la inflació.

Així, en el segon semestre del passat exercici, la Fed va elevar els tipus d'interès repetidament un 0,75%. De fet, entre maig i novembre, la institució va realitzar quatre alces consecutives de 75 punts bàsics. Aquest discurs aguerrit ha anat rebaixant a mesura que l'IPC del país americà ha començat a cedir. Des de juny, quan la inflació va depassar el 9%, fins ara, l'índex de preus ha cedit fins a un 2,6% fins a asseure-se en les cotes actuals, sobre el 6,5%.

"Probablement, necessitem apujar els tipus"

Malgrat que la rebaixa és evident, i per als oradors de la Reserva Federal les pujades de tipus ja estan fent efecte, Powell ha obert la porta en la seva ponència en el Club Econòmic de Washington a noves pujades de tipus. "Probablement, necessitem augmentar més les taxes d'interès", ha comentat el màxim mandatari de la institució nord-americana. Malgrat que el calat de l'alça podria variar en funció de com evolucionin les dades macroeconòmiques, tot sembla indicar que la de març serà una pujada d'uns altres 25 punts bàsics.

Es pot dir que la pròxima alça de les taxes d'interès pot ser de manteniment. És a dir, mantenir la lluita contra la inflació sense perjudicar el rendiment econòmic del país. I és que, les últimes dades d'ocupació dels Estats Units han omplert d'esperança al banc central nord-americà. Powell ha comentat que "el sòlid informe d'ocupació mostra per què creiem que aquest serà un procés que portarà un període de temps significatiu".

Divendres passat, l'Oficina d'Estadístiques Laborals va revelar les dades d'ocupació del país, en les quals la taxa d'atur es va ubicar sobre el 3,4%, el nivell més baix des de 1969. Al gener, el país amb capital a Washington va crear 517.000 llocs de treball.

Amb això, Powell ha insistit que "la Fed anticipa que seran necessaris més augments de taxes, però encara no han assolit un nivell prou restrictiu". A més d'això, el president de l'organisme monetari ha recalcat que l'objectiu de la Reserva Federal continua sent rebaixar l'IPC fins al 2%, i que "és gairebé segur que serà necessari arribar al pròxim exercici per veure la inflació" en l'esmentat nivell.

Powell anticipa un període "accidentat"

"Pensem que necessitarem augmentar més les taxes, com vam dir, i creiem que necessitarem mantenir la política en un nivell restrictiu durant un període de temps", un temps que no serà "suau" sinó que "probablement serà accidentat", va apuntar en una xerrada en l'Economic Club de Washington.

De moment, Powell ha avançat que les pujades de tipus es mantindran durant els mesos vinents. L'evolució de les dades macroeconòmiques dictaminarà l'abast de les alces de tipus. El president també ha assegurat que la Fed actuarà en conseqüència de com evolucioni l'economia, per la qual cosa, d'haver-hi un empitjorament, no seria estrany que la Reserva Federal tornés a elevar els tipus en un 0,50%.

Ara com ara, la nació nord-americana manté unes cotes d'IPC sobre el 6,5% i unes taxes de tipus d'interès del 4,50%. Cal veure si l'enduriment monetari passa factura a l'economia americana en els mesos vinents i es veu una retrotracció del PIB. L'última estadística va confirmar un creixement econòmic anual del 2,1%, allunyant la por de caure una etapa recessiva.