El PP preveu tramitar una proposició de llei que planteja la supressió en l'àmbit nacional de l'Impost de Successions i Donacions, després que diverses comunitats autònomes ja hagin eliminat amb aquest gravamen als seus territoris. Es tracta d'una de les primeres iniciatives que el Partit ha registrat en el Senat, on tenen majoria absoluta, aprofitant les reformes fiscals que estan duent a terme els seus Executius autonòmics, que van directament a eliminar amb l'Impost de Successions i Donacions.

En aquest context, els d'Alberto Núñez Feijóo s'asseguraran començar a tramitar aquesta proposició de llei en el Senat, per posteriorment enviar-la al Congrés i que sigui l'aritmètica parlamentària de la Cambra Baixa la que decideixi si finalment s'acaba aprovant.

En qualsevol cas, la iniciativa dels 'populars', a què ha tingut accés Europa Press, proposa directament la supressió del tribut de successions i donacions en l'àmbit nacional, argumentant que aquest impost "no arriba a l'1% dels ingressos tributaris": "Per la qual cosa la seva eliminació no revesteix cap classe de perjudici insuportable per a la recaptació global".

La proposta del PP també inclou que el Govern central compensi econòmicament les comunitats autònomes per la supressió d'aquest impost amb l'import recaptat per cada Executiu regional a l'últim exercici fiscal. Per calcular això, es realitzarien els ajustaments i correccions necessaris en els recursos del sistema, de manera que l'import que correspongui a la compensació estatal de l'Impost de Successions i Donacions sigui equivalent al valor assenyalat amb aquest últim exercici fiscal, segons planteja el PP.

Tot això es faria mentre es reforma el sistema de finançament autonòmic.

Totes les regions on ja hi ha hagut mesures

Aquesta proposició de llei dels 'populars' arriba després que els seus nous Governs autonòmics a les Balears, La Rioja, Comunitat Valenciana i les Canàries hagin decidit aplicar diverses mesures fiscals, com aquesta bonificació total de l'Impost de Successions i Donacions. Altres regions 'populars', com Aragó i Cantàbria, han apostat per rebaixar-lo.

Aquests nous Executius regionals del PP que van sortir del 28 M han seguit d'aquesta manera a altres Governs autonòmics, com els d'Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Fernando López Miras, i han decidit eliminar amb l'Impost de Successions i Donacions com a avançament de diverses mesures fiscals per al pròxim curs.

En aquest context, el president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que governa amb Vox a la regió, va assegurar durant el seu debat investidura que la rebaixa d'impostos marcarà el seu mandat, començant per eliminar l'Impost de Successions i Donacions. També la nova presidenta balear, Marga Prohens, ja ha avançat que bonificarà al 100% l'Impost de Successions i Donacions per a pares a fills, avis a nets i entre cònjuges, i ha rebaixat el de Transmissions Patrimonials per a la compra de primers habitatges per a joves i persones amb discapacitat.

També ho farà el Govern de La Rioja, amb el 'popular' Gonzalo Capellán al capdavant, que ha eliminat l'Impost de Successions i Donacions entre pares i fills i cònjuges, una cosa que ha anticipat que serà un primer pas de les reformes fiscals que intentarà escometre aquesta legislatura. En el cas de les Canàries, on governen CC i PP, també s'han aplicat rebaixes fiscals, que passen per la bonificació de l'Impost de Successions i Donacions i la reducció del de combustibles a les illes verdes.