ON-IA comença a caminar. El vertical d'ON ECONOMIA i del Grup les Notícies de Catalunya sobre intel·ligència artificial és ja una realitat i es presenta en societat aquest dijous a la seu de Foment del Treball, a Barcelona. Segueix en directe la presentació, amb la presència de referents de la IA com Aleix Valls, Belén Arribas, Esteve Almirall, d'empreses punteres en el seu ús com Microsoft i LinkedIn, i de l'editor del Grup les Notícies de Catalunya, José Antich, i la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat, Maria Galindo.
- Neix ON-IA per ser el mitjà de referència en intel·ligència artificial
- José Antich: "ON-IA serà una comunitat per a una audiència que sap mirar cap al futur"
- Subscriu-te a la newsletter d'ON-IA
Gràcies a tots per la vostra atenció i assistència, en nom de tot l'equip impulsor del projecte d'ON-IA i del Grup Les Notícies de Catalunya. Ens veiem a partir del 6 d'octubre i cada diumenge per compartir els continguts de la newsletter d'ON-IA.
"Hem de replantejar la propietat intel·lectual". Amb aquesta reflexió acaba la darrera taula de l'acte de presentació d'ON-IA, el nou projecte d'intel·ligència artificial d'ON ECONOMIA presentat aquest dijous a la Sala Magna de Foment del Treball. Moltes gràcies a tothom!
"He vist petits exemples d'empreses que ho estan fent bé. És un camp que està començant i s'estan fent coses. Els negocis estan descobrint la IA i la governança al mateix temps i encara hi ha camí a fer", afegeix Vitrià.
Jordi Vitrià, director de la càtedra de la UB d’IA i mitjans i professor de la UB sobre algoritmes, Data Science i Deep Learning: "A les empreses els preocupa la governança. És una ceba amb moltes capes perquè hi ha la Unió Europa, les administracions i fins a més de 200 reguladors. El que més els preocupa a les companyies és que si no ho fan bé, la marca i la reputació de l'empresa es pot veure danyada".
"No hi ha res pitjor que no tenir marc jurídic. És fonamental tenir-lo i a llocs com Califòrnia no en tenen", assegura Arribas, que afegeix que "hem de tornar a la llei".
"La normativa i la regulació sobre la IA no ens resoldrà els problemes que tenim perquè la legislació té uns tempos més lents. Si no assumim un codi ètic, anirem sempre a remolc, i llavors la funció de la llei serà de sancionar", comenta Gibert.
Karina Gibert, catedràtica i directora del centre de recerca IDEAI-UPC i degana del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya: "Em preocupa particularment la regulació perquè, si bé és cert que necessitem una normativa, resoldre aquest aspecte per la via legal té impactes negatius". "Si volem aquesta IA ètica, no pot ser només implementar tot el que diu la llei, perquè d'aquesta manera perdrem tota la indústria".
Esteve Almirall, catedràtic i professor d'innovació i IA a ESADE: "Els temes de transparència no són menors. Més que competir i vetar, la clau és que les empreses puguin treballar sense dificultats. Regular està bé i ara Europa s'ha de focalitzar en ser competitiu en aquest aspecte".
Belén Arribas, advocada especialitzada en dret digital, AI Advisor, presidenta d'ENATIC i presidenta d'IFCLA, recorda que en pocs mesos entraran en vigor les obligacions que pertoquen als sistemes d'intel·ligència artificial. "Cal començar a implementar les regulacions, les coneixem i ara tots les posarem amb marxa".
Comença la darrera taula rodona, en aquest cas sobre Regulació, ètica i governança de la IA. En aquest cas, la ponència la moderarà Clara Soteras, responsable del projecte ON-IA i hi formaran part Belén Arribas, Advocada especialista en dret digital, AI Advisor, presidenta d'ENATIC i presidenta d'IFCLA; Karina Gibert, Catedràtica i directora del centre de recerca IDEAI-UPC i degana del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya; Jordi Vitrià, director de la càtedra d'UB d’IA i mitjans i professor de la UB sobre algoritmes, Data Science i Deep Learning. Finalment, tancarem la taula amb Esteve Almirall, catedràtic i professor d’innovació i IA a ESADE.
"La IA està connectada a tot, des del sector de l'enginyeria fins al de sostenibilitat. La intel·ligència artificial ho toca tot", defensa Rodríguez. "La IA permetrà mantenir un avantatge competitiu respecte a la resta i a Linkedin ja estem veient que els usuaris estan incorporant habilitats relacionades amb la IA en el seu perfil".
"En àmbits com el de recursos humans, màrqueting, vendes i legals, l'eficiència que genera el copilot és brutal", confirma Hernández. "El moment és ara, és un viatge i cal anar cap a ell".
Comença la taula rodona Demostracions de l’ús de la IA a Copilot i LinkedIn de la mà de David Hernández Ortiz, director de l'àrea d'Empreses de Microsoft i la Lead Client Solutions Manager i portaveu LinkedIn Espanya, Verónica Rodríguez.
"El món és digital i cada vegada ho serà més", amb aquesta cita acaba la conversa 'IA Humanista' de la mà d'Esther Checa i Joan Clotet.
Esther Checa, directora global d'innovació del grup T2Ó ONE: "Les noves generacions van més enllà a les empreses i a les feines, busquen un propòsit i un objectiu i cal entendre aquesta nova mentalitat".
"La gent jove no vol una feina per a tota la vida. Busquen feines que valguin la pena. Això no és compatible segurament amb una hipoteca a 30 anys, però és admirable aquesta mentalitat", reflexiona Clotet. "Les empreses han de canviar de mentalitat, han de preguntar-se com millorar l'experiència dels seus treballadors". "Treballar no és només guanyar diners, és important que aquesta idea que tenen els joves l'entenguin també les companyies on treballen", argumenta l'expert.
"És sa pensar que en 5 o 10 anys la feina que fem no serà igual", argumenta Clotet, que afegeix que "les tasques es transformen i les demandes tant de les empreses com dels seus usuaris molt canviants".
Joan Clotet, creador del pódcast i llibre Humanisme Digital: "La intel·ligència artificial no és humanista, els humanistes hauríem de ser les persones. L'objectiu és posar les persones al centre i tenir més present l'impacte que tenim els humans".
Comença la conversa IA humanista amb Esther Checa, directora Global d’Innovació del Grup t2ó ONE, i Joan Clotet, assessor en talent digital i creador del llibre i el pòdcast Humanismo Digital.
"Tinc un punt de vista optimista en l'IA, però promoc un ús responsable i ètic", defensa Font, que alerta sobretot dels riscos associats als "biaixos" propiciats per les dades d'entrenament que se li han donat. "És una cosa accidental, no buscada, però és un risc", comenta. "La falta de privacitat" és un altre assumpte perillós per a l'ús d'aquesta tecnologia. L'"al·lucinació" o invents de l'IA generativa que sonen creïbles, la falta de comprensió de comentaris subtils o la "toxicitat" quan no comprèn bé els contextos, són altres riscos d'aquesta tecnologia.