Els preus d'alguns aliments s'han multiplicat per set del camp fins als lineals de les botigues al gener, mes en el qual l'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 3%. De mitjana, el conjunt dels aliments s'encareix per quatre del productor al consumidor final i per tres els de ramaderia. Entre els productes amb més especulació -segons les dades de l'Índex de Preus en Origen i Destí dels aliments (IPOD) que mensualment elabora l'organització agrària COAG- les cebes costaven a les botigues un 591% més que el preu pagat als agricultors en el camp, és a dir, 6,91 vegades per sobre, en marcar una cotització de 0,23 euros per quilo en origen i vendre's en destí a una mitjana d'1,59 euros per quilo.
Per la seva part, la llimona va multiplicar el seu preu un 549% des de la cotització en el camp fins al preu de venda al públic a les tendes, en passar de cotitzar a 0,35 euros per quilogram en origen per vendre's en destí a una mitjana de 2,27 euros. De la mateixa manera, els preus de l'oliva de taula es van revalorar fins a 6,47 vegades del camp a la taula, en passar dels 1,18 euros en origen fins als 7,63 en el punt de venda al públic, mentre que la patata va multiplicar el seu preu un 512%, amb un preu de 0,33 euros per quilo pagat a l'agricultor, davant els 2,02 euros que desemborsa el consumidor.
En línies generals, els productes agrícoles van multiplicar al tancament de gener el seu preu per 3,93 des de la cotització en el camp fins al preu de venda al públic en els lineals, mentre que els derivats de la ramaderia (pollastre, porc, conill o ous) ho van fer per 2,95. Així, el preu del quilogram del porc va passar d'1,59 euros en origen a 6,5 euros per quilo en els punts de venda al consumidor, és a dir, un 309% més, mentre que en el cas del be, el seu preu es va multiplicar fins a un 258%, passant dels 5,57 euros el quilo en origen els 19,92 euros en destinació. D'aquesta manera, l'IPOD de productes agraris i ramaders publicada per COAG es va situar durant el mes de gener per sota de quatre, en concret, en un 3,73%.
Encariment per productes
El càlcul de l'associació agrària dona els següents resultats:
- Oliva de taula: 527% (per 6,3)
- Oli d'oliva verge extra: 60%
- Bleda: 294% (per 4)
- All: 527% (per 6,3)
- Carxofa: 240%
- Albergínia: 49%
- Bròcoli: 216%
- Carabassó: 112%
- Ceba: 591% (per 6)
- Xampinyó: 72%
- Coliflor: 216%
- Enciam: 365% (per 4,6)
- Patata: 512%
- Cogombre: 69%
- Pebrot vermell: 185%
- Pebrot verd: 208%
- Col de cabdell: 400% (per 5)
- Tomàquets d'amanida: 153%
- Pastanaga: 373% (per 4,7)
- Maduixot: 121%
- Llimona: 549% (per 6,5)
- Mandarina: 361% (per 4,6)
- Poma: 309% (per 4)
- Taronja: 463% (per 5,6)
- Pera: 264%
- Plàtan: 370% (per 4,7)
- Vedella 1a: 248%
- Bé: 258%
- Pollastre: 187%
- Porc: 309% (per 4)
- Conill: 225%
- Ous: 38%
- Llet de vaca: 102%