El preu dels aliments es resistirà a baixar en els mesos vinents, segons un informe elaborat per PricewaterhouseCoopers per a l'Associació d'empreses de fabricants i distribuïdors (Aecoc). Entre els factors que frenen un descens més significatiu i ràpid del preu de la cistella de la compra figuren variables impositives -la possible recuperació de l'IVA a partir de juny dels 16 aliments bàsics subvencionats-, les condicions meteorològiques i la "lenta moderació" del preu en origen", segons l'estudi d'Aecoc. Segons l'IPC d'abril, conegut aquest dimarts, fer la compra és un 0,4% més car que en març i un 4,7% més que fa un any, amb casos paradigmàtics com l'oli d'oliva, que s'encareix prop d'un 70% en dotze mesos.
D'acord amb les conclusions de l'informe, en els mesos vinents s'espera que l'IPC alimentari, especialment el dels aliments elaborats, presenti "un cert estancament en la seva moderació". I entre els factors o causes per assolir aquesta conclusió cita que a Espanya, en els últims mesos, el preu dels aliments en origen s'ha moderat molt lentament i fins i tot per a algunes tipologies han despuntat, una dinàmica que "manté pressió en els preus".
En aquest sentit, assenyala que els preus en origen han experimentat una lleu moderació, "però segueixen considerablement per sobre dels nivells registrats el gener de 2021, amb un augment del 70% en productes agrícoles i del 54%, en els d'origen animal".
Canvi climàtic
D'altra banda, els investigadors han incidit que l'augment de les temperatures té un impacte directe en el preu dels aliments, una situació a què "Espanya és especialment vulnerable. En aquest punt, citen les conclusions d'un article de la revista Nature, que apunta que "la calor extrema de l'estiu de 2022 va augmentar la inflació alimentària a Europa en 0,43-0,93 punts percentuals", una xifra que "s'espera que augmenti entre un 30% i un 50% a causa de l'escalfament projectat per a 2035". A més, a partir de l'1 de juliol els aliments bàsics recuperaran els seus valors originals de l'Impost de Valor Afegit (IVA), tret que s'aprovi una nova pròrroga per part del Govern.
Des de l'1 de gener de 2023 es va eliminar l'IVA als aliments bàsics -pa, llet, llegums, formatge, fruites i patates- que estaven gravats amb un 4% per aplicar-los l'IVA superreduït i es va reduir del 10 al 5% el de l'oli d'oliva, pastes i altres olis comestibles. L'eliminació d'aquesta rebaixa de l'IVA suposarà, segons els experts, un "fort contrapès" a la moderació dels preus alimentaris, que estimen entorn dels 1,4 punts percentuals.
En aquest context, l'anàlisi remarca que a Espanya, entre gener de 2021 fins al febrer de 2024, a Espanya s'han elevat els preus dels aliments un 32,4%, la qual cosa situa Espanya en la dotzena posició entre els 27 països de la UE. En el conjunt de la Unió, la mitjana és molt similar, del 32,5%, sent Irlanda el país menys inflacionista (19,5%) i Hongria el major, en apujar un 76,7% el preu de la seva cistella de la compra en aquests tres anys.