El preu dels aliments es va disparar un 325% (més de quatre vegades més) des del seu origen al camp al consumidor durant el mes de març, segons el darrer informe de l'índex de preus en origen i destí (IPOD) dels aliments, difós per l'organització agrària COAG. L'IPOD de productes agrícoles ha incrementat el 360% entre l'origen i el destí i els productes ramaders ho van fer un 199%.
Entre els aliments amb increments més alts en tota la cadena analitzats per l'IPD sobresurten la llimona, que es va encarir un 1.354% (catorze vegades i mitja entre l'origen i el destí); la taronja, amb un increment del 720%; els cabdells, amb un creixement del 490%, i el bròcoli, amb una alça del 463%. Així i tot, l’informe també destaca l’increment del 377% de les olives de taula (amb un preu d’origen d'1,32 euros i un preu de destí de 6,30 euros); l’albergínia, amb un creixement del 351%; el cogombre, amb un augment de 342%, o l’enciam, amb un repunt del 505%. De fet, el preu d’origen de l’enciam és de 20 cèntims, mentre que el preu final és d’1,21 euros.
El preu de la mandarina es va disparar un 408%
Pel que fa a la resta de fruites analitzades, l’increment de la maduixa va ser del 169% (costava 1,85 euros a l'origen i pràcticament cinc euros al final); el de la mandarina un 408% (costava 51 cèntims en origen i 2,59 euros en destí) o el plàtan, amb un repunt del 325%. Respecte a la carn, el preu del xai va augmentar un 317%, el de la vedella un 284%, el del pollastre un 176%, el del porc un 256% i el del conill un 231%.
Els aliments que menys van créixer de preu entre l'origen i el destí van ser l'oli d'oliva verge extra, amb un increment del 26%, els ous mitjans, amb una diferència del 51% i la llet de vaca, amb un 80%.
Inflació al 3,2%
La inflació va repuntar quatre dècimes a l'Estat al març i va situar l'índex de preu de consum (IPC) avançat en el 3,2%, segons va informar dimecres passat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al febrer, l'IPC es va situar en el 2,8%. Aquesta evolució es deu principalment a l'augment dels preus dels carburants i l'electricitat davant el descens que van protagonitzar al mateix mes de l'any anterior. En canvi, els aliments i les begudes no alcohòliques van pujar menys que en el mateix mes de l'any passat, segons l'INE. D'altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, va retrocedir dues dècimes, fins al 3,3%.
Pel que fa a la variació mensual, els preus de consum van registrar al llarg del tercer mes de l'any una taxa del 0,8% en comparació al mes de febrer, segons l'indicador avançat. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC corresponent al mes de març el pròxim 12 d'abril.