El sopar de Nadal d'aquest any serà més car. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) analitza cada any el preu de 16 productes "típicament nadalencs" que aquesta vegada registren una pujada del 5,2%, però sis d'ells baten els seus màxims històrics: el xai (21,51 €/kg), el rodó de vedella (17,04 €/kg), el besuc (59,49 €/kg), la llombarda (1,90 €/kg), la pinya (2,03 €/kg) i la magrana (2,93 €/kg).

El comportament dels productes de la cistella analitzada per la OCU ha estat molt diferent. Deu d'aquests productes pugen de preu. Es tracta de les ostres (19%), la magrana (17%), el xai lletó (16%), el llobarro (12%), el pernil ibèric (11%), el besuc (10%), la pinya (10%), les angules (9%), els percebes gallecs (8%) i el rodó de vedella (6%). D'altra banda, la llombarda manté el preu (0%) si bé segueix en màxims històrics. I baixen les cloïsses (-19%), el gall dindi (-6%), els llagostins (-5%), la pularda (-3%) i el lluç (-1%).

L'OCU analitza des de 2015 el preu de 16 aliments "típicament nadalencs" i de gran demanda en mercats municipals, supermercats i hipermercats de Barcelona, Albacete, Bilbao, Madrid, Màlaga, Sevilla i València. Els productes que componen aquesta cistella són el lletó per rostir per quarts, rodó de vedella, pularda, gall dindi, pernil ibèric al tall, llombarda, pinya, besuc, llobarro d'aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits, percebes gallecs, cloïsses i ostres, i la magrana. L'OCU recorda que aquest primer estudi recull els preus un mes abans de Nadal, però a més duu a terme controls després del pont de la Puríssima i els dies abans a la Nit de Nadal amb l'objectiu de seguir l'evolució dels preus.

Si es tenen en compte els preus de 2015, en aquests nou anys el besuc s'ha encarit un 200%, mentre que la llombarda o la pinya ho ha fet en prop d'un 50%. Només la pularda i els llagostins tenen el mateix preu o l'han reduït. En conjunt, la cistella analitzada per la OCU s'incrementa aquest Nadal un 5,2%, però, respecte a 2015, l'augment és d'un 49,6%.

Davant d'aquestes dades i com cada any, la OCU recomana dur a terme una bona planificació dels sopars nadalencs, avançar les compres, aprofitar les ofertes o substituir els productes més cars per altres més assequibles. També adverteixen de l'increment del preu dels aliments, un 35,5% més cars que fa tres anys. Una situació que, segons aquesta organització, justificaria la suspensió de la segona pujada de l'IVA prevista per al gener. A més, tornen a reclamar que la carn i al peix passin a considerar-se aliments bàsics perquè se'ls rebaixi l'IVA de l'actual 10% al 2%.

D'altra banda, la directora comercial del grup Eroski, Beatriz Santos, va indicar recentment que per Nadal les famílies es gasten entre un 25% i un 30% més, fet que suposa de mitjana un increment de 120 euros per llar.