El 14 de setembre, els espanyols pagaven la bombona de butà a 15,34 euros, el model de 12,5 kg, el més utilitzat a les llars espanyoles. L'endemà, es va aplicar a la bombona una pujada de 60 cèntims, fins a 15,93 euros i des d'aleshores no ha deixat de pujar. Aquest dimarts fa un altre pas de rosca i es col·loca en 16,64 euros, un 0,18% respecte a l'última revisió fa dos mesos. Això fa que en menys de cinc mesos el cost d'escalfar l'aigua a les llars s'hagi incrementat 1,3 euros, percentualment un 8,5%.

És complicat saber les llars que consumin gas liquat (GLP), bàsicament butanos, encara que també propà, a Espanya. Repsol quantifica en 5 milions les llars a Espanya i Portugal que consumeixen uns 50 milions de bombones anuals. Faltaria conèixer les vendes de l'altra bombona al mercat, la de Cepsa, encara que des d'estiu de l'any passat, la petroliera s'ha desfet del negoci de butà.

AOP (patronal dels Operadors de productes petrolífers) calcula que de novembre de 2023 a octubre de 2024, s'han consumit 2,11 milions de tones de gasos liquats, majoritàriament butà, dels que 712.000 tones s'han comercialitzat envasats, és a dir en bombones. El preu de butà està regulat per a la bombona pesada, la taronja de tota la vida, a la qual s'aplica la nova pujada. En canvi, els envasos lleugers de 12 o 6 kg, on competeixen Repsol i l'antiga Cepsa, estan liberalitzats, encara que amb preus molt semblants. Segons Repsol, la seva de 12 kg costa 20,85 i 20,91 euros la de Cepsa.

És difícil comparar el consum domèstic del gas natural o gas de ciutat, com es coneix popularment -es canalitza directament a les cases a través de canonades-, amb el butà, ja que tens diferents sistemes de mesurament. El butà es comptabilitza per milers de tones i el natural per GWH. Però amb dades de l'AOP, el consum de les llars estarien gairebé meitat i meitat, a favor del gas de ciutat: unes 850.000 tones per 712.000 de butà, el 45,6% del total de les llars. Segons la IDEA, una casa consumeix 5.097 kWh a l'any de gas, 7.921 kWh si alimenta la calefacció, l'escalfador d'aigua i la cuina.

Preus

El setembre de 2020, amb els efectes de la pandèmia i l'ensorrament del consum de gas i la cotització internacional tant del GLP com el Gas Natural, la bombona es pagava a 12,09 euros, mínim en diversos anys. El maig de 2022, en els primers es va disparar a 19,55 euros, el setembre de 2023 va caure a 14,43 euros i l'any passat va pujar a un màxim de 16,67 euros. A l'estiu, bigòrnia el tancament de les calefaccions, a l'estiu de l'any passat va descendir de 15,34 euros. I el 14 de setembre va començar un ral·li cap a dalt, amb l'hivern pel mig, que ha culminat amb un preu de 16,64 euros. En dos mesos, al març, es veurà com es paga la bombona a la primavera.

És freqüent del debat de què és més rendible, el gas natural o el butà. El preu d'una bombona de butà és el més econòmic, ja que no comporta despeses fixes associades, però en termes unitaris, el propà i el gas natural tenen un preu inferior. Per aquesta raó, la font de gas més econòmica dependrà de l'ús que fem del gas a casa. Però el cost fix del gas natural permet no haver d'estar pendent que no s'acabi la bombona de butà i el client es quedi sense dutxa. Però això té un cost.