El preu del cacau ha superat avui els 10.000 dòlars per tona, el nivell més alt des que es tenen registres, impulsat pels problemes d'oferta als països productors, la qual cosa està impactant en el cost de la xocolata. Els futurs del cacau per a lliurament al maig han tocat els 10.080 dòlars per tona a les 11:36 hores, encara que posteriorment han cedit terreny i al migdia s'acostaven als 9.990 dòlars, segons dades de Bloomberg.
Des de començament d'any, el preu del cacau ha pujat un 135%. Segons explicava Diego Morín, analista d'IG, en un informe recent, l'encariment del cacau respon "als problemes existents en els productors del golf de Guinea, els més grans del món, on els canvis en les condicions climàtiques han provocat desequilibris entre l'oferta i la demanda". "Els agricultors s'han vist obligats a eliminar arbres contaminats davant d'una propagació de malalties", apuntava Morín.
En una entrevista recent amb Efe, el president de l'Organització Internacional del Cacau (ICCO, per les seves sigles en anglès), Rafael Soriano, va assegurar que la caiguda de l'oferta en els grans productors africans es deu a les pertorbacions climàtiques i a les malalties, que estan destruint una part important de les collites, fins i tot un 30% en alguns països. A aquests factors s'uneix, segons Diego Morín, "certa inestabilitat política als països productors".
L'Organització Internacional del Cacau espera un dèficit d'oferta superior a les 370.000 tones a l'exercici 2024. "Els alts preus del cacau continuen sent una preocupació important a causa de l'escassetat d'oferta dels principals productors, Costa d'Ivori i Ghana", recalcava l'ICCO al seu informe de febrer. El document assenyala que el moviment de cacau als ports de Costa d'Ivori i Ghana ha disminuït un 28% i un 35%, respectivament, en termes interanuals.