En l'inici del curs acadèmic 2024-2025 s'han encarit els costos de residència per als estudiants que arriben a Barcelona i que prefereixen lloguer un habitatge, generalment moblat, en lloc d'anar a una residència per a estudiants. L'increment registrat pel sector immobiliari és del 10% sobre el curs precedent, de manera que la renda mitjana mensual per lloguer ha passat dels 1.136,4 euros mensuals de fa dotze mesos, als 1.250,05 euros que abonaran aquest curs els estudiants que vulguin residir a la capital catalana.
Aquestes xifres, extretes del registre de les fiances dipositades a Incasòl (Institut Català del Sòl), fan referència al preu mitjà per a un pis en una bona zona de la ciutat, que estigui completament reformat i moblat, i que, per tant, estigui a punt per entrar a viure abans que s'iniciï el curs escolar.
No obstant això, per a aquells alumnes que no hagin llogat el seu futur habitatge entre els mesos de juny passats i agost, ara "es veuran obligats a llogar les opcions que els deixi el mercat, per la qual cosa la demanda continuarà sent molt forta i els alts preus no frenaran per a aquesta demanda", assenyala Iñaki Unsain, fundador i director general de la firma ACV Gestió Immobiliària.
Segons dades oficials, el Sistema Universitari Espanyol compte amb un total de 91 universitats amb activitat en el curs 2023-2024, dos més que l'anterior, per això hom pot esperar que el nombre d'estudiants matriculats superarà les dades del curs 2022-2023, quan es van matricular 1.722.247 estudiants en programes de Grado, Màster i Doctorat, dels quals 1.412.360 van optar, per la modalitat presencial. Molts d'aquests joves es desplacen a altres ciutats per cursar els seus estudis superiors, la qual cosa els obliga a buscar allotjament, sent el mercat de lloguer l'opció més comuna malgrat l'escalada contínua dels preus, anota Unsain.
L'alumne estranger té més poder adquisitiu
Des de la pandèmia, el nombre d'alumnes de nacionalitat estrangera matriculats a Espanya ha crescut considerablement. Van ser 184.193 estudiants, els alumnes internacionals que es van matricular a través d'algun programa de mobilitat amb destinació a alguna universitat del sistema universitari espanyol en el curs 2022-2023, davant els 135.474 inscrits en el curs anterior. Aquest interès per les universitats espanyoles també es veu reflectit en el consegüent augment d'estudiants que busquen habitatge per llogar.
A l'hora d'escollir un pis per viure, encara que sigui temporalment, el nivell d'exigència de l'estudiant estranger resident és més gran respecte al de l'alumne espanyol. Tal com indica Unsain, els alumnes forans "tenen un nivell d'adquisitiu alt i el que busquen és una cosa que sigui impecable, neta, en zones cèntriques i ben ubicades quant a serveis i lleure, i llistes per al seu ús immediat", defineix.
Respecte a l'augment en el pagament mensual, "l'increment de preus no els afectarà", afirma l'expert, que assenyala que les condicions econòmiques no suposen un problema en la majoria d'aquests casos, sent la qualitat de les instal·lacions el factor que doten de més valor a l'hora d'escollir habitatge.