El preu de l'habitatge lliure va augmentar un 4,5% en el tercer trimestre de 2023 respecte al mateix període de l'any anterior, impulsat, sobretot, per l'obra nova, que va disparar el seu preu un 11%, el seu creixement més gran en 16 anys, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicat aquest dimarts. Amb el repunt del tercer trimestre, nou dècimes superior al del trimestre anterior, el preu de l'habitatge lliure acumula 38 trimestres d'increments interanuals.
Segons Estadística, el preu de l'habitatge nou va créixer un 11% interanual en el tercer trimestre de l'any, 3,3 punts més que en el trimestre anterior i la seva alça més gran dels últims 16 anys. Per la seva part, el preu de l'habitatge utilitzat va pujar un 3,2% en el tercer trimestre en comparació amb el mateix període de 2022, taxa tres dècimes superior a la del segon trimestre i la més elevada des del quart trimestre de 2022.
Navarra lidera el creixement de preus
En el tercer trimestre, totes les comunitats autònomes van presentar taxes anuals positives. Navarra, amb una taxa del 7,6%, és la comunitat autònoma on més s'ha encarit el preu de l'habitatge lliure entre el tercer trimestre de 2022 i el mateix període d'aquest any. Li segueix les Canàries, amb una alça del 6,6%; Cantàbria (+5,9%) i Andalusia (+5,8%). En les primeres posicions també es colen les ciutats autònomes de Ceuta (+5,8%) i Melilla (+5,9%). Per la seva part, els repunts interanuals més moderats els van registrar Castella-la Manxa i Extremadura, on els preus van pujar un 1% i un 1,1%, respectivament, en comparació amb el tercer trimestre de l'any passat.
Els preus creixen un 2,5% entre juliol i setembre
En taxa intertrimestral (tercer trimestre de 2023 sobre segon trimestre), el preu de l'habitatge es va disparar un 2,5%, la seva alça trimestral més gran des del primer trimestre de 2022. Per tipus d'habitatge, els preus de l'habitatge nou es van incrementar un 4,1% entre juliol i setembre, la seva alça trimestral més gran des del tercer trimestre de 2020, mentre que els preus de l'habitatge de segona mà van augmentar un 2,2%, la mateixa taxa que en el trimestre anterior.
Els preus de l'habitatge van pujar entre juliol i setembre en totes les comunitats autònomes amb relació al trimestre anterior. Els repunts més grans es van produir a Navarra i Balears (+3,1%) i País Basc i Canàries (+3%), mentre que els increments més moderats es van donar a Castella-la Manxa i Extremadura (+0,6% en ambdós casos).
L'habitatge puja un 3,8% a Catalunya
En el cas de Catalunya, l'habitatge es va encarir un 3,8% durant el tercer trimestre i va pujar sis dècimes respecte a la variació anual dels tres mesos anteriors, segons l'INE. Es tracta de l'increment més elevat de la sèrie històrica (que es remunta el 2007) en un tercer trimestre i trenca així la tendència a la moderació que es va iniciar en el quart trimestre de l'any passat.
Respecte a l'habitatge nou, es va encarir un 10,2%, la xifra més elevada des del quart trimestre de 2020 (10,4%) i 2,4 punts més que el segon trimestre, mentre que el preu dels pisos de segona mà van escalar quatre dècimes, fins al 3%.