Per evitar alts i baixos en el rebut de la llum dels usuaris que tenen contractat el Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), a partir de l'any que ve, el càlcul del preu incorpora variables que garanteixen més estabilitat que abans. En resposta a la preocupació creixent per la volatilitat dels preus de l'electricitat, el govern espanyol va aprovar el mes de juny passat una reforma de la tarifa regulada de la llum. Aquesta mesura busca proporcionar estabilitat als consumidors acollits a aquesta modalitat, així com alleujar la incertesa generada pels constants alts i baixos “que en l'últim any han estat dràstics” a les factures. La tarifa regulada de la llum, també coneguda com a Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), es va instaurar el 2014 i ho apliquen les comercialitzadores de referència sobre la base de tres conceptes establerts per la regulació: el cost de producció d'energia elèctrica, els peatges d'accés a la xarxa i els càrrecs, i el cost de comercialització.

💡 Preu del gas i l'electricitat el 2024: tarifes i quant pujarà
 

Perquè la tarifa regulada de l'electricitat no estigui subjecta a oscil·lacions extremes com ara les indicades anteriorment, el govern introdueix un nou sistema de càlcul. Així, el preu de la llum no només estarà supeditat a la cotització diària de l'electricitat, principal responsable de la volatilitat dels preus. A partir del 2024, inclourà en el càlcul el seu valor futur: mensual, trimestral i anual. Per fer-ho, prendrà com a referència els preus més estables que ofereixen els mercats a mitjà i llarg termini del MIBEL (Mercat Ibèric de l'Electricitat), on es compra l'energia amb antelació per tal d'atenuar els possibles efectes adversos d'esdeveniments inusuals. Per tant, als tres conceptes que originalment es tenien en compte per calcular la tarifa (el cost de producció, els peatges i càrrecs i el cost de comercialització) s'hi afegiran els valors futurs.

Això es realitzarà de forma progressiva: és a dir, el 2024 representaran el 25%, el 2025, el 40%, i el 2026, el 55% dels costos de producció de l'energia elèctrica. D'aquests percentatges, el 10% correspondrà al producte mensual, el 36% al trimestral i el 54% anual. D'aquesta manera, la tarifa regulada passa a ser híbrida, ja que acull en el càlcul un component fix per reduir gradualment la vinculació del PVPC al mercat diari d'electricitat. Els canvis aplicables a la factura tenen efecte a partir de l'1 de gener de 2024, és a dir, són les factures emeses amb posterioritat a aquesta data les que incorporin els preus de l'electricitat establerts pel nou càlcul.

Pagarem menys?

La nova tarifa regulada no es traduirà directament en una baixada ni una pujada de la factura. Però sí en una estabilitat més gran de la mateixa al llarg del temps. Les situacions inusuals que influeixen en un increment sobtat i desmesurat del preu, com les que hem viscut els darrers anys, tindran un impacte molt menor en el rebut de la llum. Tot plegat es farà de forma automàtica i els qui podrien acollir-se als Preus Voluntaris per al Petit Consumidor són els titulars de punts de subministrament que siguin persones físiques o microempreses, efectuats a tensions no superiors a 1 kV i amb potència contractada menor o igual a 10 kW a cadascun dels períodes horaris existents. 

A Espanya, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha previst que el preu de la llum el 2024 s'incrementi entre un 15 i un 20%, i arribà als 122€ per MWh el primer trimestre d'aquest any. Aquesta xifra per a la tarifa de la llum el 2024 suposaria un increment del 32% respecte del primer trimestre del 2023, en què el preu del MWh es va situar en 92,3€. Tot i que l'escenari que es planteja no és positiu, la previsió per al preu de l'electricitat el 2024 a Espanya continuaria sent molt inferior a la dels altres països europeus com França i Alemanya. Aquest aspecte ha motivat l'aplicació de la tarifa regulada anteriorment citada. Però també un conjunt de mesures que a partir de gener desapareixen. La més famosa és la coneguda excepció ibèrica, amb la qual el govern espanyol manté l'Impost Especial a l'Electricitat en un 0,5%, i que és previsible que al començament d'any aquesta ajuda extraordinària desaparegui, encarint el preu de la tarifa de la llum per al 2024.

La influència del govern espanyol

De fet, aquesta excepció ha sigut molt bona per les companyies elèctriques. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència acaba de publicar la liquidació definitiva corresponent a l'any 2022 del sector elèctric, on els ingressos van ser suficients per cobrir la totalitat dels costos regulats. D'aquesta manera es va registrar un superàvit de 6.190 milions d'euros, superior a 5.934,5 milions d'euros al superàvit previst inicialment per a l'exercici (+255,4 milions d'euros). Aquest desajust s'explica per uns ingressos externs a peatges superiors als inicialment previstos per a l'exercici (+3.334,4 milions d'euros), per uns costos regulats també inferiors als inicialment previstos per a l'exercici (-2.225,8 milions d'euros) i per la incorporació del superàvit registrat a la liquidació definitiva de l'exercici 2021 (+772,4 milions d'euros) i la incorporació de 555 milions d'euros en concepte de desviaments d'exercicis anteriors. 

Els ingressos més grans respecte dels previstos es deuen principalment als provinents dels pressupostos generals de l'Estat (+3.334 milions d'euros) per compensar la pèrdua d'ingressos derivada de les mesures incloses en els diversos Reials decret llei per mitigar l'impacte dels elevats preus registrats al mercat sobre els consumidors, parcialment compensat pels menors ingressos procedents de la facturació de càrrecs (-1.306 milions d'euros), motivada, fonamentalment, per la reducció de càrrecs establerta a la disposició addicional primera del Reial decret llei 6/2022.