El preu de l'or, un dels actius considerats refugi en temps de crisi, protagonitza una cursa imparable de pujades, en la qual ha superat els seus rècords una vegada i una altra, de manera que avança més del 30% des de començament d'any. El metall daurat va depassar dijous els 2.790 dòlars per unça, el seu màxim històric, el que suposava en aquell moment una pujada anual del 35%.
Els analistes atribueixen l'alça del preu de l'or a la retallada dels tipus d'interès per part dels bancs centrals, principalment del Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal, al que se sumeixi la situació geopolítica i la incertesa econòmica que generen les eleccions presidencials que se celebraran el pròxim dia 5 en EE.UU, segons EFE.
Tanmateix, al final de la setmana, l'or ha patit una correcció i s'ha allunyat del seu màxim històric, una cosa que pot tornar a variar la setmana vinent amb les eleccions als EUA. Si durant aquest any el preu de l'unça d'or ha passat de 2.058,96 dòlars del 2 de gener als 2.790 dòlars que va assolir aquesta setmana, la qual cosa suposa una alça pròxima al 35%, en els últims 15 anys l'ascens ha estat del 150%.
Si el 31 de desembre de 2009 el preu de l'unça es trobava en 1.096,95 dòlars, actualment s'acosta als 2.740 dòlars. La retallada de mig punt dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal en la seva última reunió, i les tres retallades dutes a terme pel BCE aquest any, els dos últims efectuats de manera consecutiva, han creat les condicions perquè els preus del metall daurat es disparin.
A aquests factors s'uneixen les tensions geopolítiques i la incertesa econòmica entorn de les eleccions presidencials dels EUA. L'or es considera un actiu refugi en períodes d'incertesa perquè els inversors creuen que el seu valor sempre es manté millor que el d'altres actius com la renda variable, la renda fixa, les monedes o les criptodivises.
Encara hi ha marge per a pujades
Segons l'analista del banc privat suís Julius Baer Carsten Menke, "el notable repunt de l'or sembla molt més impulsat per l'estat d'ànim del mercat que per factors fonamentals". Per a Menke, encara que augmenta el risc d'un revés a curt termini per al preu de l'or, encara existeix un context sòlid a llarg termini per a aquest metall.
En la seva opinió, un refredament més gran de l'economia nord-americana i les perspectives de taxes d'interès més baixes en aquest país podrien atreure al mercat a més inversors del món occidental. En aquest sentit, l'analista de mercats Joaquín Robles ha apuntat que la demanda d'or està creixent en les últimes setmanes per l'inici de les retallades dels tipus d'interès.
S'hi suma la incertesa davant de les eleccions dels EUA, ja que la possible victòria del republicà Donald Trump, amb unes polítiques més proteccionistes i un dèficit més gran, podria deteriorar els comptes dels EUA, la qual cosa porta els inversors a refugiar-se en l'or.
L'assessora del fons Alhaja Inversiones, Araceli de Frutos, destaca que la pujada del metall daurat s'està produint perquè és un actiu refugi enmig de la volatilitat existent, a la qual cosa s'uneix l'augment de la demanda, principalment impulsada pels bancs centrals que són els principals compradors d'or.
Els bancs centrals tenen ara el 12,1% de les reserves mundials d'or, el nivell més alt des de la dècada de 1990. De Frutos considera que el bitcoin, a diferència de l'or, no és un actiu refugi, sinó de risc, i imprimeix més volatilitat a les carteres.