L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat que el preu dels ous ha pujat un 25,2% en les últimes dues setmanes, el que es tracta d'una alça que està afectant les categories més barates. En concret, l'organització ha denunciat que l'import final als supermercats reflecteix, en part, un increment de preus en origen "que no té una explicació clara en un augment dels costos de producció", i que podria reflectir un "moviment especulatiu" per les dificultats que travessa el mercat als Estats Units.

D'acord amb les dades dels diversos estudis de preus d'alimentació que OCU duu a terme, els ous han pujat un 25,2% en les últimes dues setmanes. Així, els ous de categoria M, els més barats del supermercat, han pujat fins a situar el preu de la dotzena en els 2,60 euros com a referència de la majoria de les cadenes espanyoles, si bé només dues setmanes abans costaven entre 2,07 i 2,10 euros.

En el cas dels ous L, els preus han crescut un 15,4% de mitjana, tanmateix, la variació del preu és diferent en funció del tipus de producte, sent més elevada als ous de gallines lliures, amb un 20,2%, un 16% per als ous campers i un 6,8% per als ous ecològics.

Per què apuja el preu dels ous?

Per a l'OCU "no hi ha una sola causa que expliqui per si sola aquest espectacular increment del preu en només dues setmanes", encara que destaca que la pujada del preu dels ous als supermercats s'explica, en part, per l'alça dels preus en origen, que ha despuntat en les dues últimes setmanes. Amb tot, el preu s'ha disparat en les dues últimes setmanes sense una causa clara, com un augment del preu del pinso o un increment del preu de l'energia, com el que es va donar el 2022 i el 2023.

L'organització també ha denunciat que la crisi de la grip aviària als Estats Units i les mesures per evitar aquest virus a Europa han creat les condicions per justificar un increment del preu dels ous, generant la percepció entre els ciutadans "que la crisi o els seus efectes arribaran abans o després a Espanya i, per tant, cal apujar ja els preus". Davant d'aquesta situació, l'OCU ha demanat "a les diferents administracions amb competències en la matèria que vigilin l'evolució del preu dels ous per evitar situacions d'especulació i pujades de preus no justificades que perjudiquin els consumidors".

"Tensió" al mercat

Les empreses productores d'ous a Espanya observen "certa tensió" al mercat en els últims temps, extrem que es justifica per un desajust entre l'oferta i un increment de la demanda a què ha de fer front el sector. "L'ou està de moda, té unes excel·lents propietats nutricionals", ha destacat Mari Luz de Santos, directora de la Federació Espanyola d'Empreses del Sector de la Producció de i Ovoproductes (Federovo) a més de subratllar que el consum anual a Espanya assoleix els 137 ous/persona, una xifra una mica menor a Andalusia, on se situa en 133 ous/persona.