Els hotels de Barcelona van tancar el 2022 amb un preu mitjà per habitació de 152 euros, el nivell més alt de la història del sector a la ciutat. Aquest cost, que està fins i tot per sobre dels preus que es van pagar el 2019, quan una habitació costava uns 140 euros. La causa principal d’aquest increment de 12 euros per estada diària (un 8,7% en dos anys) cal buscar-la bàsicament en l’augment dels costos energètics i de primeres matèries que ha suportat el sector i “està en línia amb el que ha succeït al conjunt de la planta hotelera d’Europa”, ha concretat el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos. “És una compensació per la desviació que han tingut els nostres costos fixos”, ha lamentat, per tant, serà segurament un nivell que es mantindrà aquest any.
L’activitat hotelera segueix la recuperació iniciada en el segon trimestre de 2022 -després de dos exercicis anteriors sense demanda per raó de les restriccions de la Covid-19- i que l’ha portat a tancar “un any molt més positiu del que s’esperava inicialment”. El balanç del 2022 situa l’ocupació de la planta hotelera de la ciutat del 75,2%, 6,8 punts percentuals menys que el 2019, tots els establiments operatius perquè s’ha anat obrint gradualment, en paral·lel a la recuperació de la demanda i, principalment, a remolc de la represa de l’activitat firal i de negocis de la ciutat, “una peça essencial” per completar al turista que ve de vacances.
L’any passat va ser "molt especial i complex, amb una situació i experiències molt noves i insòlites i espero que no repetibles", ha dit Clos, que ha recordat que en els tres primers mesos de l'any el sector estava en una situació de "penúria" i amb una ocupació "ridícula" per, a partir d'abril, registrar un "enlairament" com no ha tingut cap altra ciutat europea.
Tenint en compte que els mesos de gener registren sempre una baixa activitat hotelera, el president del Gremi es mostra “relativament satisfet” de com han començat l’any. El gener del 23 l’ocupació mitjana ha estat del 59,5%, sis punts percentuals per sota del 66% del gener de 2019. Tanmateix, la celebració de la fira mundial de l’audiovisual ISE Integrated Systems Europe ha fet créixer el nombre de reserves en un 70% i ara el sector ja es prepara per al Mobile World Congress (MWC) de finals de febrer. “Per anar bé, caldria que cada mes hi hagués un esdeveniment important a Barcelona”, una ciutat “molt vital, perquè el que aporten aquests tipus de certàmens -siguin firals o de negocis- és demanda hotelera, però també “un turisme de qualitat que és el que necessita la ciutat per diferenciar-se de la resta. Fa 15 anys -ha dit Jordi Clos- Barcelona estava pràcticament sola davant d’una minsa oferta hotelera a Espanya, però ara hi ha molta competència i hem de fer més esforços de gestió i econòmics per ser competitius”.
El Gremi demana transparència a Colau
En aquest sentit, una vegada més, el president ha parlat de la tasa turística que s’aplica a Catalunya i Barcelona, “l’única ciutat espanyola on està vigent”. Això vol dir que amb l’increment de preus per habitació que està en línia amb el que s’ha fer, per exemple, a Madrid, “els hotelers barcelonins hem de restar el pagament de la tasa turística”.
És per això que Clos insisteix en el fet que l'Ajuntament de Barcelona -que recapta una part de la tasa- sigui més "transparent" i doni conèixer a quines despeses concretes es destinen els recursos recaptats pel recàrrec municipal sobre l'impost sobre estades en establiments turístics (IEET). “Recentment i sortosament hem sabut per exemple que l’any passat s’han destinat recursos a la fira ISE i al campionat internacional de salts que organitza el Club de Polo, i que també se'n destinaran a la Copa Amèrica de Vela”, i tot això “és benvingut per part dels hotelers que veiem com el nostre esforç també contribueix a la millora de la imatge de la ciutat i redunda en el nostre sector que, no ens oblidem, aporta el 13% del PIB de Barcelona”, va dit Clos.
El recàrrec municipal és la part de l'impost turístic de la Generalitat que es torna als ajuntaments, que serà de 3,25 euros per nit i per turista a Barcelona a partir d'abril, mentre que a la resta de Catalunya el total depèn de la categoria de l'hotel, i es mou entre 0,75 i 2,50 euros per nit i turista.
El Pressupost Municipal de Barcelona per al 2023 preveu recaptar 52 milions d'euros amb el recàrrec, i rebre 20 milions més de la Generalitat -que tornarà a Barcelona aproximadament un 62% del total recaptat a Catalunya, que serà d'uns 100 milions-. L'any 2022, la capital catalana va rebre uns 30 milions d'euros provinents del recàrrec.