La llum torna a pujar i assoleix el seu preu més alt des del mes de març passat. La tarifa se situa aquest dimecres a 134,94 euros per megawatt hora (MWh) en plena onada de calor, un preu encara molt llunyà als rècords històrics (545 euros per MWh el març de l'any passat), però un 11,82% més que ahir, informa Europa Press. Tenint en compte que el consum mitjà d'una família és de 9 KWh i que un MWh són 1.000 KWh, una llar mitjana pagaria avui 1,21 euros per la llum, o sigui que a aquest preu pagaria 36,3 euros al mes. Tenint en compte que només el 38% dels habitatges té aire condicionat a Espanya (segons un estudi recent d'Idealista), és probable que en aquestes llars el preu a pagar sigui molt més alt.
Per franges horàries, el preu màxim, de 180,34 euros/MWh, es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, mentre que el preu mínim s'ha registrat entre les 04.00 i les 05.00 hores, amb 111,12 euros/MWh, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) recollides per Europa Press. D'aquesta manera, el preu de la llum per a aquest dimecres prosseguirà amb l'espiral alcista en la qual es troba immersa en els últims dies i marcarà el seu nivell més alt des del passat 6 de març, quan va escalar fins als 147,77 euros/MWh.
Aquests nivells es registren en un entorn de pujada de preus del gas natural. En aquests 23 primers dies del mes, la mitjana del mercat elèctric se situa per sobre dels 94,2 euros/MWh, davant els 154,89 euros/MWh que va registrar l'agost de 2022.
A aquest preu mitjà del 'pool' se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però que se situa novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del passat 27 de febrer. La denominada 'excepció ibèrica' es va estendre fins al pròxim 31 de desembre, després de l'acord assolit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea.
Així, es prolonga set mesos, fins a final d'aquest any, i no s'exclou que pugui prolongar-se més temps si l'esmentat marc també es prolonga. En concret, l'acord no només representa una extensió de l'excepció ibèrica que ja s'aplicava, sinó que implica alguns ajustaments per acomodar-lo, com la referència de preus, que fins ara s'incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.
En l'acord original, l'esmentat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, elevant-se 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. Ara, s'incrementarà en 1,1 euros/MWh des de l'abril passat, per acabar en 65 euros/MWh.
Actualment, el mecanisme porta sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal als mercats a l'engròs des de finals de febrer a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l'evolució del gas natural.