Els preus dels productes d'alimentació típics de les dates nadalenques han pujat un 6,1% de mitjana en els primers dies d'aquest mes de desembre, destacant les alces observades en els percebes (+30%), les angules (+19%), el lluç al tall (+19%) i les cloïsses (+12%), segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).
De l''Observatori de preus de Nadal' publicat aquest dilluns per l'organització es desprèn que el comportament dels diferents aliments ha estat "molt dispar", amb alces també per al rodó de vedella (6%), el gall dindi sencer (5%), el llobarro (4%); i, en menor mesura, les ostres (2%), la granada (2%), el pernil ibèric d'esquer (1%), el besuc (1%) i la llombard (1%).
A més, mantenen el seu preu els llagostins (0%), el be a quarts (0%) i la pularda sencera (0%), mentre que baixa la pinya (-3%). De les dades es desprèn que els augments més importants se centren en productes amb una oferta més reduïda de l'habitual, com el marisc o el peix, i amb forta demanda en aquest temps.
Els aliments més cars
Així, alguns dels aliments nadalencs més cars fins ara són: Les angules (1.369,38 euros el quilogram), els percebes gallecs (80,39 euros el quilogram), el pernil ibèric d'esquer (62,09 euros el quilogram) i el besuc (59,95 euros el quilogram).
A més de les ostres (26,64 euros la dotzena), les cloïsses (25,99 euros el quilogram), el be a quarts (21,44 euros el quilogram), el rodó de vedella (18,11 euros el quilogram) i el lluç al tall (15,51 euros el quilogram).
En aquest context, l'OCU ha advertit que el preu dels aliments segueix sent un 35,5% més car que fa tres anys. Una situació que, segons el parer de l'organització, "justificaria la suspensió de la segona pujada de l'IVA prevista per al gener", ha indicat.
A més, ha tornat a insistir perquè la carn i al peix passin a considerar-se com a aliments bàsics, de manera que se'ls rebaixi l'IVA de l'actual 10% al 2%.