Les pernoctacions en establiments hotelers van pujar al març un 17,1% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, fins a més de 20,6 milions, mentre els preus van escalar un 10,5% i acumulen 22 mesos de pujades continuades. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els viatgers no residents van fer 12,6 milions de nits durant el tercer mes de l'any, mentre que els nacionals van fer vuit milions de nits.
Durant els tres primers mesos de l'any, les pernoctacions a Espanya van incrementar un 26,6% respecte al mateix període de l'any anterior i assoleixen un nivell similar al d'aquell període de 2019, abans de la pandèmia. Les nits hoteleres consumides al març se situen alguna cosa menys d'un milió per sota de les xifres precovid, que es podran superar el mes d'abril per l'impuls de les vacances de Setmana Santa, ja que els hotelers van preveure xifres més elevades que llavors.
Catalunya, la comunitat autònoma que més ha apujat preus
Els preus al país es van col·locar per sobre d'abans de la pandèmia, amb increments consecutius durant 22 mesos, pràcticament tots en taxes superiors al 10% i fins i tot amb valors propers al 30% l'abril de l'any passat. El sector explica aquest repunt per la necessitat de recuperar el perdut en pandèmia, per la fortalesa de la demanda i pel reposicionament cap a categories superiors.
Per contra, al març l'augment més important es va donar als hostals d'una estrella (18,3%), seguits dels hostals de dues i tres estrelles (13%). Els hotels de cinc estrelles van pujar un 8,6%, els de quatre estrelles un 10,3% i els de tres estrelles un 11,7%. Per comunitats autònomes, les pujades de preus hotelers més grans respecte a març de l'any passat es van donar a Catalunya (18,2%) i Melilla (13,5%), en tant que la menor pujada se la va anotar Cantàbria (0,3%).
La facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada (ADR en anglès) va ser de 99,3 euros al març, la qual cosa suposa un augment de l'11% respecte al mateix mes de 2022.
Baixa l'estança mitjana en hotels d'Espanya
L'estança mitjana va descendir un 4% respecte a març de 2022, situant-se en 2,8 pernoctacions per viatger. Els viatgers procedents del Regne Unit i Alemanya concentren el 23,5% i el 18,1%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers al març.
Les nits consumides pels viatgers procedents de França, Estats Units i Itàlia (els següents mercats emissors) suposen el 6,7%, 5,3% i 4,6% del total, respectivament. Andalusia, la Comunitat Valenciana i Catalunya van ser les destinacions principals dels viatgers residents en Espanya el març, amb el 19,8%, 13,6% i 12,9% del total de pernoctacions, respectivament.
Els estrangers van optar sobretot per les Canàries, amb un 41,6% del total de pernoctacions, seguida de Catalunya i Andalusia, amb el 16,4% i el 14,0% del total, respectivament. Al març es van cobrir 52% de les places ofertes, amb un augment anual de l'11,9%. El grau d'ocupació per places en cap de setmana va pujar un 7,9% i es va situar en el 59,5%.