Els preus internacionals dels aliments segueix a la baixa. L'índex de referència de les matèries primeres alimentàries de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) va disminuir per dotzè mes consecutiu al març, amb un 2,1 % menys que el febrer, i un 20,5 % inferior al mateix mes de 2022, degut sobretot a la caiguda de les cotitzacions mundials dels cereals i els olis vegetals. Aquest indicador, que mesura el preu d'aliments bàsics a nivell mundial, va ser dels primers en avisar de l'encariment que dels productes alimentaris dels països desenvolupats, com a conseqüència de la guerra d'Ucraïna motivada per la invasió russa.

L'índex de preus de cereals de la FAO va disminuir un 5,6 % respecte a febrer i el del blat va caure un 7,1 %, empesos a la baixa per una forta producció a Austràlia, millors condicions de cultiu a la Unió Europea, alts subministraments de la Federació Russa i exportacions en curs d'Ucraïna des del seus ports marítims. "Els subministraments, la demanda d'importació moderada i l'extensió de la Iniciativa de l'acord del gra al Mar Negre van contribuir a la caiguda", explica l'organisme. Mentre que els preus mundials del blat de moro van baixar un 4,6 %, degut en part a les expectatives d'una collita rècord al Brasil, els de l'arròs van disminuir un 3,2 % al mig de les collites en curs o imminents als principals països exportadors, inclosos l'Índia, el Vietnam i Tailàndia.

En termes anuals, el cost dels cereals i dels olis vegetals registren un ajustament d'un 18,6% i d'un 47,7%, respectivament, segons dades de l'organisme i tal com pot consultar-se en l'apartat Matèries Primeres de la secció Mercats d'ON ECONOMIA

 

Cereals
Font: FAO


El bon comportament dels preus internacionals s'hauria de traslladar a les economies doméstiques, però la FAO no ho té tan clar. "Si bé els preus van caure a nivell mundial, continuen sent molt alts i continuen augmentant als mercats nacionals, la qual cosa planteja desafiaments addicionals per a la seguretat alimentària," explica l'organisme.

"Això succeeix sobretot als països en desenvolupament importadors nets d'aliments, la situació del qual es veu agreujada per la depreciació de les seves monedes davant el dòlar dels EUA o l'euro i la creixent càrrega del deute", va destacar Màxim Torero, economista en cap de la FAO.

L'índex de preus dels productes lactis de la FAO va baixar un 0,8 % al març i un 10,7% interanual. El descens de març va obeir a la baixada de les cotitzacions del formatge i la llet en pols, mentre que van pujar els preus de la mantequilla.por el contrari. I el del sucre va augmentar un 1,5 % a partir de febrer fins al seu nivell més alt des d'octubre de 2016, el que reflecteix la preocupació per la disminució de les perspectives de producció a l'Índia, Tailàndia i la Xina, mentre que el de la carn va pujar lleugerament, un 0,5 % el mes passat.

Producció mundial a l'alça

La FAO va elevar el seu pronòstic sobre la producció mundial de blat el 2023, xifrada actualment en 786 milions de tones, el que estaria un 1,3 % per sota del nivell de 2022 i suposaria la segona producció més abundant registrada. A Àsia es preveu una superfície sembrada pràcticament sense precedents, mentre que Àfrica del Nord i Europa meridional estan veient-se afectades per condicions seques.

En l'hemisferi sud, es preveu que la superfície sembrada i les perspectives sobre la producció de blat de moro al Brasil assoliran un màxim històric, impulsades per una demanda d'exportacions robusta. Les perspectives sobre els rendiments també són bones per a Sud-àfrica, que podria registrar la seva segona collita més abundant el 2023. Al contrari, les prolongades condicions seques han afectat negativament els cultius de blat de moro a l'Argentina.