L'INE donarà a conèixer aquest dijous 30 de març la dada de l'Índex de Preus de Consum (IPC) d'aquest mes de març i, tots els analistes de conjuntura, vaticinen una forta reducció en termes intertrimestrals que podria suposar gairebé una rebaixa a la meitat: si al febrer la inflació creixia un 6% (6,1% en la dada avançada) en relació amb el mateix mes de 2022, aquest març podria quedar-se entre el 3,5% i el 4% segons els experts. El departament de conjuntura de Funcas el xifra en el 3,5%. Dos factors fan pensar en la rebaixa del creixement: d'una banda, l'electricitat al març ha baixat el seu preu mitjà i, molt especialment, per l'efecte esglaó, com el denominen, els experts.
Encara que no es pot llançar les campanes al vol, ja que baixi en termes interanuals no significa que els preus no continuïn pujant, fins i tot que ho facin amb força, per a desgràcia de les economies domèstiques i de les empreses. Així, en termes mensuals respecte a la cistella de la compra al febrer, Funcas calcula una alça de mig punt, no excessiu per al que estem vivint en aquests mesos, però molt alt sense cap dubte. En la pressió inflacionista continuaran pesant els aliments, frescos i elaborats, ja que com es reconeix des del propi Govern i el Banc d'Espanya, les empreses agroalimentàries i de distribució encara no han traslladat als seus preus l'increment dels costos de les matèries primeres i de producció.
No obstant això, la vicepresidenta Calviño va llançar una advertència més o menys velada al sector aquest dimarts en dir que esperava que s'anessin traslladant als preus els descensos en molts dels costos, com el gas, l'electricitat i algunes matèries primeres, així com les subvencions del Govern a productes bàsics com els fertilitzants o els combustibles. Els agricultors han contestat aquest dimecres a la ministra que "no poden baixar els preus en aquest moment pels actuals costos de producció", segons ha assegurat aquest dimecres l'organització agrària Asaja després de la reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària en el Ministeri d'Agricultura
Per parts. L'"efecte esglaó", que justificarà per si sol el descens que coneixerem aquest dijous de l'índex general en termes interanuals, és un mer efecte estadístic, però que en aquesta ocasió serà determinant. L'IPC interanual és una simple comparació amb la pujada dels preus del mateix mes de l'any anterior i, com es pot recordar, el març de l'any passat va ser el primer mes sencer després de la invasió d'Ucraïna. Per fer-nos una idea de la dimensió de la inflació d'aquell mes, es pot assenyalar que els preus van pujar un 3% respecte al mes anterior, febrer, que ja havia registrat una alça mensual de l'IPC del 0,8%. Un increment, el de març, inèdit en els 20 anys de la sèrie de l'Institut Nacional d'Estadística.
Un març devastador
Des de gener de 2002 no s'ha produït una pujada mensual en els preus del 3%. Si deixem al marge l'increment de l'1,9% de juliol de l'any passat (igualment afectat per la guerra), el rècord d'increment mensual està en l'1,4% que es va produir en els mesos d'abril (molt condicionats per la Setmana Santa) dels anys 2002, 2004, 2005, 2006 i 2007. De fet, l'abril de 2021 els preus van pujar un 1,2%, encara que el 2022, després de la ressaca de març, van descendir dues dècimes. Per tenir algunes referències de com es van comportar els preus aquell inflacionista mes de març de l'any passat, l'electricitat es va disparar en un sol mes el 28,5% i es va col·locar en 294 €/Kwh, segons Xarxa Elèctrica d'Espanya; el gasoil va pujar un 18% (Rússia és un dels principals productors), l'oli de gira-sol el 15% (Ucraïna és un gran exportador de gira-sols), la gasolina un 11% i els hotels un 10%. Però entre productes bàsics, els ous van pujar en un sol mes el 4,3%, el peix el 3,1% i les patates un 3%.
Per això, comparant aquest març amb el de l'any passat, el resultat és un descens de l'IPC interanual, doncs ni de lluny no s'espera una pujada de les dimensions del 3% del març de l'any passat. Però, com ha quedat explicat més amunt, això no significa que els preus no hagin continuat creixent, amb un pronòstic que ronda el mig punt en comparació amb febrer. S'haurà d'estar especialment atent a l'evolució dels aliments, encara que és possible que el detall no es coneixerà aquest dijous, ja que l'INE dona un simple avanç. Encara que, de vegades, fa referència als grans grups i, es pot esperar que aquest dijous endavant alguna cosa, per ser potser dels grups de productes que més pesin en la pujada mensual.
Baixada de la llum
A favor d'una contenció de l'índex mensual estarà l'electricitat que, segons les dades de Xarxa Elèctrica d'Espanya, s'ha pagat de mitjana el mes a 109 euros (encara que només per als consumidors amb tarifa regulada), davant els 143 euros de febrer, el que suposa un descens del 23,5%. L'entrada de les energies renovables ha permès el descens de la tarifa, ja que al març van aportar el 52,2% de l'energia generada, davant el 40% de febrer, mentre que el gas, el que encareix el rebut, va suposar el 20% de febrer i tan sols el 13,7% de març. També els combustibles, en especial el gasoil, ha mesurat els preus aquest mes.
Preocupats per la subjacent i repunt a la tardor
Però tot això es refereix a l'índex general. Cosa diferent és la subjacent que mesura la inflació deixant fora els productes més volàtils, els energètics i els aliments frescos. En un món normalitzat, la subjacent ha de ser per sota de l'índex general, perquè la primera mostra els preus diguem més estructurals i puja i baixa més a poc a poc. Doncs des de fa tres mesos, en termes interanuals la subjacent s'ha col·locat per sobre de l'índex general i es preveu que continuï així bona part de l'any. La previsió és que es col·loqui aquest març un 7,5% (davant un 3,5% de l'índex general), tot just una dècima per sota de febrer.
Funcas no preveu que la subjacent i l'índex general conflueixin fins a final d'any, entorn del 5,2%. Perquè, igual que l'efecte estadístic portarà a l'índex general a un brusc descens en termes interanuals aquest març, a l'abril despuntarà un punt, al 4,5%, i després de descensos a l'estiu, creixerà a la tardor fins a elevar-se al 5,2% al desembre. Funcas pronostica per a la mitjana de l'any un IPC del 4,3%, encara que la previsió varia mes a mes.