El Tresor Públic celebrarà aquest dijous la primera subhasta de l'any amb una nova emissió de bons i obligacions de l'Estat i d'obligacions lligades a la inflació amb què preveu captar entre 5.750 i 7.250 milions d'euros, segons els objectius d'emissió publicats en la pàgina web de l'organisme.

Serà a més la primera subhasta del Tresor des del nomenament del seu ja exsecretari general, Carlos Cuerpo, com a ministre d'Economia, Comerç i Empresa, en substitució de Nadia Calviño, elegida presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

En concret, el Tresor subhastarà aquest dijous una nova referència de bons de l'Estat a tres anys, amb cupó del 2,50% i venciment el 31 de maig de 2027; bons de l'Estat a cinc anys, amb cupó del 3,50% i venciment el 31 de maig de 2029, i obligacions de l'Estat a 30 anys, amb cupó de l'1,90% i venciment el 31 d'octubre de 2052.

Amb aquestes tres referències, l'organisme es proposa de captar entre 5.500 i 6.500 milions d'euros, segons els seus objectius d'emissió.

Addicionalment, el Tresor subhastarà avui obligacions de l'Estat indexades a la inflació, amb cupó del 0,65% i vida residual de tres anys i 11 mesos, referència amb què espera adjudicar entre 250 i 750 milions d'euros.

Amb la subhasta d'aquest dijous, l'organisme dona inici al calendari d'emissions de 2024 després d'haver celebrat el passat 12 de desembre l'última subhasta de 2023, en la qual va col·locar gairebé 1.742 milions d'euros en lletres a 3 i 9 mesos, elevant la rendibilitat a 3 mesos i retallant la remuneració oferta als inversors per la referència a 9 mesos.

Després de la subhasta d'avui, el Tresor tornarà als mercats la propera setmana amb la primera emissió de lletres de l'any. En concret, el dimarts 9 de gener subhastarà lletres a 6 i 12 mesos.

Tancament "reeixit" de programa de finançament 2023

El Tresor va finalitzar el 2023 amb una emissió neta de 65.000 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció de 5.000 milions sobre la xifra prevista inicialment, gràcies al dinamisme i més creixement de l'economia espanyola. L'emissió bruta va ser de 252.000 milions.

Segons el Ministeri d'Economia, Comerç i Suport a l'Empresa, el Tresor va tancar "de manera reeixida" el seu programa de finançament de 2023 "amb una forta demanda en totes les seves emissions i una elevada confiança dels inversors, malgrat el complex context internacional."

La reducció en el finançament net està en línia amb el compromís del Govern de reduir el dèficit i la ràtio deute/PIB que, segons les últimes estimacions, baixarà fins al 108,1% el 2023 i al 106,3% el 2024, una caiguda de 19 punts percentuals des del màxim el 2021.

Vuelta a les subhastes de liquiditat

El Tresor tornarà a realitzar subhastes de liquiditat a partir d'aquest mes de gener, a través del qual podrà col·locar els seus excedents de tresoreria al mercat i obtenir un rendiment financer més important.

Segons el Ministeri d'Economia, aquesta operativa està en línia amb la que estan realitzant altres tresors de l'eurozona i era una pràctica habitual del Tresor des de 2001 fins a 2017.

Economia va explicar recentment que l'augment dels tipus d'interès torna a fer "atractiva" la gestió activa de la tresoreria de l'Estat i permetrà al Tresor una millor administració dels recursos públics.

Per a això, el Tresor va actualitzar el marc normatiu per a la realització d'aquestes operacions. En concret, es col·locaran al mercat els saldos de liquiditat excedents a través de subhastes en què participaran les entitats financeres, que al final del període establert hauran de tornar els fons rebuts amb els interessos acordats.