Els fons Next Generation, les ajudes per la covid o les mesures extraordinàries a conseqüència de la guerra d'Ucraïna, tenen data de caducitat. Una de les mesures s'emmarca en les mesures encaminades a alleujar la butxaca de la ciutadania davant l'elevat preu de l'energia i els combustibles, que afecta especialment la mobilitat quotidiana, alhora que s'incentiva l'ús del transport públic col·lectiu a la mobilitat obligada.

L'Estat ha destinat fins a 380 milions d'euros més per cobrir el cost de la reducció d'un 30% en el preu dels abonaments i títols multiviatge, de manera que les administracions autonòmiques i locals hauran de finançar, amb càrrec als pressupostos propis, la quantia restant per compensar les empreses i operadors de transport terrestre. Aquest finançament, per a la rebaixa d'almenys el 20%, va des del passat 1 de juliol al 31 de desembre del 2023. Les mesures ja formen part d'una pròrroga anterior a les comunitats autònomes i les entitats locals que es comprometin a implantar i complementar els descomptes perquè, com a mínim, es redueixi a la meitat el preu dels serveis de transport terrestre de la seva competència per als viatgers habituals.

Transport

A la pràctica, això es tradueix amb la desaparició a partir de l'1 de gener de la bonificació del 100% dels abonaments de Renfe per a Rodalies, Mitjana Distància i Rodalies Malgrat tot, existeix una possibilitat de pròrroga anunciada pel president Pedro Sánchez durant el debat d'investidura que seria gratuït per a joves fins als 24 anys i per a aturats a partir del 2024. Resta pendent saber si finalment també mantindran la reducció del preu dels abonaments de transport durant el 2024 i convertir aquesta mesura en permanent per a determinats col·lectius. Tot i això, encara no s'han concretat els detalls ni s'han materialitzat aquests compromisos en forma de text legal. 

Digitalització

L'altra cara de la moneda és el Programa Kit Digital ha ampliat fins al 31 de desembre del 2024 el termini per poder sol·licitar els seus ajuts. Els autònoms i empreses de menys de 50 empleats podran sol·licitar fins a aquesta data els ajuts de Kit Digital i optar a bons digitals de 2000, 6.000 o 12.000 euros, en funció del segment a què pertanyin. Així, la quantia de l'ajuda per a empreses entre 10 i menys de 50 empleats, és de 12.000 euros. Per a empreses entre 3 i menys de 10 empleats, els bons digitals són de 6.000 euros. Finalment, les ajudes per a pimes entre 0 i menys de 3 empleats és de 2.000 euros.

A cadascuna de les convocatòries es detallen els requisits per sol·licitar els ajuts, les obligacions que contrauen els beneficiaris, els imports màxims d'ajuda per cada categoria de solucions de digitalització, les justificacions, el pagament i control de la implantació de les solucions, entre altres matèries importants. Algunes de les solucions de digitalització que les pimes podran sol·licitar i implantar són les següents: lloc web i presència a internet, gestió de xarxes socials, comerç electrònic, gestió de clients, serveis i eines d'oficina virtual, intel·ligència empresarial i analítica, gestió de processos, factura electrònica i comunicacions segures i ciberseguretat. A més, per al segon i tercer segment, també estan disponibles les solucions de presència avançada a internet i marketplace.

Recursos energètics

Fins al 31 de desembre de 2023 hi ha descomptes del 80% a través del bo social per electricitat per a consumidors vulnerables que compleixin els requisits establerts. Si a més a més s'és un consumidor en risc d'exclusió social, perquè s'és atès pels serveis socials d'una administració autonòmica o local que paguin almenys el 50% de la factura, no s'haurà de fer front a la factura elèctrica i, en cas d'impossibilitat temporal per fer front al pagament, no es pot interrompre el subministrament elèctric.

Tot això s'acaba enguany, ja que va sorgir com a resposta a la crisi energètica. Els consumidors titulars del punt de subministrament d'electricitat a l'habitatge habitual que, sent persones físiques, estiguin acollits al PVPC, podran acollir-se al bo social de justícia energètica, si la renda del titular del punt de subministrament, o en cas de formar part d'una unitat de convivència, la renda conjunta anual de la unitat de convivència a què pertanyi, sigui igual o inferior a 2 vegades l'IPREM de 14 pagues (16.800€) i superior a 1,5 vegades l'IPREM de 14 pagues (12.600€).

D'altra banda, també desapareix la rebaixa de l'impost sobre el valor afegit (IVA) al 5%, ja que durarà fins al 31 de desembre del 2023, per a l'electricitat, el gas, la biomassa per a calefacció i la fusta per a llenya. També es mantenen fins a aquesta data la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat al 0,5% i la suspensió de l'impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica, que repercuteixen a la baixada de la factura de la llum. Fins al 31 de desembre de 2023 no es poden suspendre els subministraments d'energia elèctrica, gas natural i aigua als consumidors en què concorri la condició de vulnerable, vulnerable extrem o en risc d'exclusió social. Però a partir de l'1 de gener de 2024, sí.

Salut

A partir de l'any que ve també caduquen els ajuts per a l'atenció a persones amb malaltia psiquiàtrica crònica. Aquest és un ajut econòmic destinat tant a mutualistes com als seus beneficiaris i beneficiàries que pateixin un procés psiquiàtric crònic que faci necessària la seva permanència en ambient controlat en hospitals, centres o unitats psiquiàtriques reconegudes, sempre que no tinguin dret a assistència sanitària per a aquesta contingència, ni coberta la prestació per altres vies. La quantia s'estableix en un màxim de 87,00 euros per dia d'internament, amb el límit del cost abonat per la persona interessada. Així doncs, les sol·licituds es poden presentar fins al 31 de desembre de 2023, inclusivament.

Alimentació

Amb la publicació del Reial decret llei 5/2023, es va ampliar fins al 31 de desembre de 2023 l'aplicació del tipus 0% d'IVA per als productes bàsics d'alimentació, d'acord amb el que estableix el Reial decret llei 20/2022 de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna i de suport a la reconstrucció de l'Illa de la Palma i altres situacions de vulnerabilitat. Així mateix, es manté fins al 31 de desembre del 2023 l'aplicació del tipus del 5% per als olis d'oliva i de llavors i les pastes alimentàries. Els aliments de primera necessitat mantindran un IVA al 0%, el mateix que passarà amb aquells que van ser rebaixats del 10% al 5%, entre els quals estan pastes i olis alimentaris. El que passi a partir del 2024 és una incògnita tot i que el govern espanyol no ha negat la intenció de donar una pròrroga.