El director del Gabinet del president del govern espanyol, Óscar López, ha estat nomenat nou ministre de Transformació Digital i Funció Pública en substitució de José Luis Escrivá, que serà el nou governador del Banc d'Espanya. A López el substituirà Diego Rubio, actual secretari general de Polítiques Públiques, Assumptes Europeus i Prospectiva Estratègica de la Presidència del govern espanyol.

López va rellevar el 2021 a Iván Redondo com a cap de Gabinet de Pedro Sánchez. Anteriorment, va ser secretari d'Organització del PSOE (entre 2012 i 2014) i va acompanyar al cap de l'Executiu en la seva primera etapa, abans de tornar a la primera línia de la Moncloa després d'un allunyament entre ambdós. Entre juliol de 2018 i fins al mateix mes de 2021, López va ser president de Paradores.

El nou ministre de Transformació Digital, llicenciat en Ciències Polítiques amb la doble especialitat d'Administració Pública i Relacions Internacionals per la Universitat Complutense de Madrid, haurà de fer front al nou desplegament dels fons europeus per millorar la digitalització de l'economia espanyola, així com dur a terme la modernització de les administracions públiques.

Reptes immediats per al nou ministre

Un dels reptes més immediats de López al capdavant del ministeri és la reordenació prevista per a aquest mes de setembre de l'espectre radioelèctric, ja que la fusió entre Orange i MásMóvil, que ha donat origen a MásOrange, ha generat per a la firma un excedent de freqüències a la banda de 3,5 GHz, de què ha de desprendre's per complir les exigències comunitàries.

Una altra de les actuacions previstes dins del ministeri és donar un impuls definitiu al Programa Únic-Banda Ampla, finançat pels fons NextGenerationEU i que té per objectiu proporcionar serveis de banda ampla ultraràpida a les zones sense cobertura adequada ni previsions per a la seva dotació a través de la concessió d'ajuts als operadors de telecomunicacions i estendre la cobertura del 5G. Respecte a les operadores de telecomunicacions, López es pot enfrontar a l'impacte en l'opinió pública de l'ERO per a 795 persones presentat per MásOrange malgrat haver-se compromès prèviament a preservar l'ocupació, la qual cosa ha suscitat les queixes dels sindicats, que no descarten buscar la mediació del govern espanyol. 

Oferta d'ocupació pública

En matèria de Funció Pública, els sindicats reclamen que el govern espanyol aprovi com més aviat millor una Oferta d'Ocupació Públic per a 2025 conforme a les necessitats reals de personal de l'Administració, que s'elimini la taxa de reposició, i es compleixi el compromís de reduir la temporalitat al 8% a finals d'aquest any des del 30% actual (el doble que al sector privat). A més, reclamen un nou acord salarial que permeti al conjunt d'empleats públics recuperar la pèrdua de poder adquisitiu acumulat en l'última dècada, a més de recuperar l'estructura salarial prèvia a les retallades fixades en el Reial decret llei 8/2010 i l'equiparació salarial entre les diferents administracions públiques.

Altres de les reivindicacions a què haurà de fer front el nou titular de Transformació Digital i Funció Pública són culminar els processos d'estabilització en les administracions públiques, implantar la jornada de 35 hores, el desenvolupament de la Llei de Funció Pública per possibilitar l'avaluació de l'acompliment dels funcionaris o la modificació de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic per establir en la normativa bàsica aspectes com l'homogeneïtzació de la promoció interna, la carrera professional, la indemnització per residència, l'aportació a plans de pensions i la regulació de la jubilació parcial.