La producció d'aliments a Espanya va caure un 2,6% el 2023 per la inflació, els factors climàtics com la sequera i les tensions geopolítiques que han derivat en conflictes armats en l'àmbit internacional. D'aquesta manera, la producció de la indústria alimentària espanyola es va situar en els 162.459 milions d'euros durant el passat exercici, segons recull l'Informe Econòmic del 2023 de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) presentat aquest dimarts.
Es tracta de la primera caiguda que es produeix des de l'any 2020, marcat per la crisi de la pandèmia de la covid-19. No obstant això, FIAB destaca que el valor afegit brut del sector va ser positiu el 2023, que augmentar un 8% fins als 31.038 milions d'euros. Si s'elimina l'efecte de la inflació, la dada es quedaria en l'1,4%.
"L'impacte de la inflació, els factors climàtics adversos i un context global inestable fa retrocedir la producció del sector, però continuem sent el primer sector industrial d'Espanya i el que més exportacions genera", ha explicat el director general de FIAB, Mauricio García de Quevedo, durant la presentació de l'informe.
Les exportacions cauen un 6,6% en volum, amb la UE com a principal destinació
Segons les dades exposades, la indústria alimentària suposa el 18,47% de la indústria manufacturera i gairebé el 14% del sector industrial. "Exportem a la Unió Europea dues terceres parts del que produïm. El fet que siguem un sector tan internacionalitzat ens fa estar subjectes a les tensions geopolítiques, per la qual cosa ens fa també haver de ser més dinàmics", ha explicat Fernando Miranda, secretari general del Ministeri d'Agricultura.
En aquest sentit, l'exportació d'aliments espanyols va tancar l'exercici amb un augment del 3,4% en valor, fins a assolir els 47.620 milions d'euros. Tanmateix, l'informe recull una caiguda del 6,6% en termes de volum per la inflació i l'augment dels costos de producció. Les principals destinacions de les exportacions espanyoles es troben dins de la UE, que acapara el 61,8% dels productes que Espanya produeix i dona sortida.
D'aquesta manera, França, amb 7.207 milions d'euros (+9,2%), Portugal, amb 5.572 milions d'euros (+12,7%), Itàlia, amb 5.507 milions d'euros (+4,3%) i Alemanya, amb 2.984 milions d'euros (+16%), són els països als quals més exporta la indústria espanyola. Els Estats Units, per la seva part, ocupen el cinquè lloc amb 2.747 milions d'euros (-6,4%).
La inflació ha penalitzat el consum de les llars
Quant al consum, l'escenari inflacionista ha penalitzat la despesa de les llars espanyoles el 2023. Així, l'informe destaca que el volum del consum ha descendit un 0,1%, fins als 66.371 milions d'euros, mentre que la despesa mitjana per persona a la llar ha caigut fins als 1.410 euros, davant els 1.428 euros registrats el 2022. De la mateixa manera, s'observa que el consum total, entre gener i novembre de l'any passat, es va reduir un 10%, fins als 22.310 milions de quilos.
Quant a les empreses, des de FIAB assenyalen que l'escenari d'elevats preus ha afectat les pimes, que conformen la major part de l'estructura del sector (96%). Així, el 2023, hi havia 28.335 empreses al sector de l'alimentació, 1.824 menys que l'exercici anterior.
La major part de les empreses que han cessat la seva activitat són les que tenien entre 1 i 9 assalariats en plantilla, mentre que el 17,9% del sector continuen sent empreses sense assalariats. El director general de FIAB ha explicat que això és així, en part, "a conseqüència del procés de concentració" empresarial que es dona al sector. "Ens ajuda a ser més forts, però les petites pateixen", ha explicat García de Quevedo.
Respecte a l'ocupació, el sector ha continuat millorant les xifres, que han registrat un avenç en el nombre d'afiliats a la Seguretat Social del 2%, fins als 463.900 llocs de treball directes. Les xifres suposen un ritme de creixement per sobre de la resta de la indústria manufacturera, que creix a 1,5%.
En total, el 38,2% de les persones que treballen en la indústria alimentària són dones, gairebé 10 punts per davant de la mitjana de la indústria manufacturera. Destaca l'ocupació femenina en àrees com les de recerca i desenvolupament (R+D), on ja ha assolit el 49,3%.
Agricultura prepara l'estratègia nacional d'alimentació per al 2025
El secretari general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentària, Fernando Miranda, ha destacat que Espanya és un país que promou "l'autonomia estratègica europea oberta" i que el sector agroalimentari és una "indústria capdavantera" que crea "valor afegit".
En aquest sentit, Miranda ha explicat que des del ministeri s'estan mantenint les primeres reunions per abordar l'estratègia nacional d'alimentació que espera poder presentar a començaments del 2025. Es tracta d'una estratègia d'àmbit estatal que constarà de diferents punts importants entorn de la sostenibilitat i a la promoció dels aliments.
"Tramitarem la llei de desaprofitament alimentari, que es va quedar a meitat de tramitació com a conseqüència de les eleccions anticipades. És la primera llei estatal sobre aquest àmbit", ha destacat Miranda. El secretari general d'Agricultura ha recordat que a Espanya es produeixen entre 1,3 i 1,4 milions de tones de desaprofitament alimentari a l'any. En qualsevol cas, serà una llei "basada en la prevenció i en la conscienciació" i tractaran "que no sigui costosa".
D'altra banda, el ministeri traçarà una estratègia d'aliments d'Espanya, amb la qual pretén "fer marca país". Així, fomentaran en l'àmbit estatal els productes espanyols, a través de campanyes com la d'"El país més ric del món". Al seu torn, fomentaran la indústria fora del país, amb Spain Food Nation, eina conjunta amb ICEX (braç exportador del Ministeri d'Economia) i acudiran als esdeveniments més importants internacionalment per promocionar els productes.