La producció industrial espanyola va pujar un 0,2% el maig respecte al mateix mes de l'any anterior, un augment que deixa enrere la desfeta registrada a l'abril i que ve impulsat per la bona marxa dels béns d'equipament i de consum no durador.
L'índex de producció industrial (IPI) del cinquè mes de l'any publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mostra una taxa 4,4 punts superior a la d'abril (-4,2%), amb el que persisteix la tendència irregular de l'any, amb alces registrades el gener (1,4%) i el març (5,4%) i descensos el febrer (del 0,5%) i l'abril.
Producció industrial per sectors
Els sectors que van impulsar la producció industrial al maig van ser els béns d'equipament (que van registrar una alça del 8,1%) i de consum no durador (amb una pujada del 3,3%), ja que tots els altres van retrocedir: la producció de la indústria d'energia va ser la que més va baixar el cinquè mes de l'any, amb un descens interanual del 5%; els béns de consum durador van caure un 4,4%, i els intermedis van baixar un 4,3%. Les dades detallades mostren que les branques d'activitat que més van augmentar al maig van ser les indústries extractives (33,4%), la fabricació de vehicles de motor (19,2%), la producció d'un altre material de transport (17,8%) i la confecció de peces de vestir (16,5%).
D'altra banda, es van contreure amb força la indústria de la fusta i el suro (un 15,8%), la fabricació d'altres productes minerals no-metàl·lics (13,2%) i les coqueries i refinament de petroli (10,7%). Aquests descensos també es van observar a l'abril, sent la indústria de la fusta i el suro les que també van liderar les retallades de producció en taxa interanual (-23,9%); la indústria del cuir i del calçat (-18,2%); la confecció de peces de vestir (-13,7%) i la indústria del paper (-13,4%).
Castella i Lleó lidera les pujades
La producció industrial va augmentar el maig en nou comunitats autònomes, encapçalades per Castella i Lleó (8%), les Canàries (7,3%) i Aragó (5,8%), mentre que va descendir en vuit, sobretot a Extremadura (un 16,4%), Múrcia (6,2%) i Cantàbria (5,4%).
Aquestes xifres contrasten amb les del mes anterior, quan la producció industrial va baixar a l'abril en catorze comunitats autònomes, es va mantenir a la Comunitat Valenciana i només va pujar a les Canàries (+2,4%) i Galícia (+0,1%). El quart mes de l'any, els descensos més grans es van registrar a La Rioja (-11,5%), l'Aragó (-9,2%), Extremadura (-8,6%), Múrcia (-7,5%) i Astúries, on la producció del sector industrial va retrocedir un 7,4% respecte a abril de 2022.
Una vegada corregides les dades dels efectes estacionals i de calendari, l'IPI mostra una caiguda del 0,1%, un descens nou dècimes més suaus que el d'abril (1%) però que suposa el segon mes consecutiu a la baixa. En termes mensuals, la producció industrial de maig va ser un 0,6% superior a la d'abril, un mes en què havia retrocedit un 1,9%, gràcies al creixement dels béns d'equipament i dels béns de consum, tant duradors com no duradors.