Els mesos hivernals concentren el 35% dels robatoris que pateixen els comerços, convertint-se en l'estació més crítica per als comerços. Les botigues, supermercats i altres establiments s'omplen els dies previs a Nadal i Reis i els lladres aprofiten per cometre els robatoris entre la multitud de gent. Al llarg de l'any, la pèrdua desconeguda suposa el 0,74% del total de la facturació de les empreses de distribució a Espanya.

Segons revelen les dades del Baròmetre del Furt, el 55% dels furts són empresos per bandes organitzades que operen amb finalitats lucratives i s'aprofiten d'aquestes dates per maximitzar els seus beneficis furtant en diferents establiments productes d'alt valor per posteriorment revendre'ls en mercats paral·lels. Un altre detall és que la meitat dels retailers ha apreciat un notable increment de l'agressivitat verbal o física dels infractors cap al personal de botiga i de seguretat.

Dos de cada tres furts (el 64%) són realitzats per autors multireincidents; és a dir, que realitzen tres furts o més a l'any als establiments. El baròmetre també compon el perfil més habitual dels autors de furts: prop de la meitat dels lladres (un 44%) tenen menys de 30 anys. I, de tots els productes, quins són els més robats? Segons l'informe, perfums i maquillatge són els articles més robats. Seguit de la cosmètica es troben els vins i licors, embotits, videojocs i joguines i tanquen la llista els telèfons intel·ligents.

Perfums i maquillatge lideren el rànquing

Tal com expliquen els especialistes de Checkpoint Systems, els perfums i el maquillatge són els articles més vulnerables al furt aquest Nadal. La seva petita mida i el cost elevat constitueixen unes característiques que els converteixen en blancs perfectes per als delinqüents.

Dins de la categoria d'alimentació destaca el furt de vins i licors, al segon lloc del rànquing. Els festejos d'aquestes dates suposen tradicionalment un increment del consum d'alcohol i això repercuteix també en el seu furt, que el pateixen principalment els supermercats i grans magatzems. Crida l'atenció el protagonisme dels embotits, un recurrent al llarg de tot l'any. Videojocs i telèfons mòbils també es colen en aquest llistat, afavorits per l'àmplia demanda existent sobre la telefonia, el que facilita la revenda. Finalment, també es troben les joguines, que en aquesta època de l'any també tenen un lloc privilegiat en inundar els salons de gran part de les llars espanyoles. En la categoria de moda i molt a prop d'aquest top 5 destaca el furt de calçat.

Antenes, alarmes i collarins antirobatori

La massificació de les botigues obliga els establiments a tenir un millor control del seu inventari per potenciar els seus beneficis i l'experiència de compra dels seus clients. Segons l'informe, el 94% dels establiments tenen antenes antifurt i el 81% assegura comptar amb articles protegits amb collarins per a la protecció de begudes alcohòliques, aranyes i caixes de policarbonat o keepers per a perfums i crema entre altres. De fet, destaquen que només el 13% dels productes venen protegits amb etiquetes antifurt des del fabricant.