Moltes és la confusió entorn de l'efecte real de l'amenaça del president dels EUA, Donald Trump sobre els "aranzels recíprocs" llançat aquest dijous a última hora de la tarda hora espanyola. De les declaracions d'un portaveu de la Casa Blanca s'indueix que el país farà aranzels a la carta, per a cada país, en funció dels aranzels que apliqui als productes nord-americans. El que sí que sembla clar és que l'"enuig del Trump" amb la Unió Europea va en augment i cada vegada carrega més durament. Aquest dijous es van posar en el punt de mira els automòbils i el marisc, que se sumen a l'acer i l'alumini apuntats setmanes enrere.

De moment, del dit ahir per Trump, se sap que la intenció és començar a aplicar mesures amb aquells països amb els quals els Estats Units tinguin un dèficit comercial més gran. Espanya no està en aquest cas, al contrari, ja que de gener a novembre de 2024, va acumular un dèficit comercial de 9.482 milions d'euros favorable al país nord-americà. Des dels Estats Units van arribar mercaderia a Espanya per valor de 26.089 milions d'euros, i això suposa el 21% de les compres espanyoles a l'exterior, i, tanmateix, van comprar a Espanya productes per 16.607 milions d'euros, i això suposa el 19,8% de les importacions espanyoles.

Però si, com ha apuntat Trump, l'automòbil serà un dels productes més castigats, Espanya es veurà seriosament afectada. Amb les dades provisions de la Secretaria d'Estat de Comerç, el principal producte que s'ha venut als EUA són màquines i aparells mecànics -per valor de 2.278 milions sobre el total de 16.607 milions d'euros- en la seva gran majoria automòbils. En segona posició, 1.352 milions en material electrònic; 1.169 milions en combustible; 1.168 milions en oli de consum humà; productes farmacèutics, 990 milions, perfumeria 726 milions i ceràmica, 542 milions. Espanya ha venut peix i marisc per valor de 170 milions d'euros al país.

El principal producte que Espanya compra als EUA són els combustibles -petroli i gas natural-, per valor de 8.800 milions sobre un total de 26.089 milions; seguiu de medicines, 5.758 milions; avions 1.498 milions i òptica, 1.416 que inclou sistema de visió per a ús militar.

Victimisme de Trump

"Tothom s'ha aprofitat dels EUA i hem pagat un preu alt per això. Els Estats Units han ajudat molts països al llarg dels anys amb un gran cost financer. Ara és el moment que aquests països recordin el que hem fet per ells i ens tractin de manera justa", va dir Trump. En el cas de la Unió Europea, ha criticat els nivells d'IVA al bloc comunitari i les multes amb què la Comissió Europea sanciona tecnològiques nord-americanes.

La Unió Europea (UE) va afirmar aquest divendres, al voltant de les 9:30 hores, que reaccionarà "ferm i immediatament" contra els "aranzels recíprocs" anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump, als països que graven productes nord-americans, en considerar-los "injustificats" i "un pas en la mala direcció". En les seves declaracions a la premsa, Trump va ser especialment crític amb la Unió Europea (UE), a la que va acusar de ser "absolutament brutal al comerç" i d'imposar el que va qualificar d'"un aranzel encobert" a través de l'IVA (imposat sobre el valor afegit), que varia entre el 17 % a Luxemburg i el 27 % a Hongria.

La "deslleialtat" d'Europa

"Hi ha una raó per la qual Alemanya ven més cotxes que els que nosaltres els venem, i no és per la qualitat de la manufactura ni el disseny nord-americà. És simplement per pràctiques comercials deslleials, i això és letal. És un aranzel ocult", va afirmar. Segons va explicar a Efe un alt funcionari nord-americà, el sector automobilístic europeu podria afrontar un augment significatiu en les seves tarifes. Actualment, Washington aplica un aranzel del 2,5 % als vehicles importats, però aquesta xifra podria elevar-se al 27%. Seria possiblement el sector més afectat, en espera de què a primers d'abril els funcionaris de Trump presentin un informe detallat país per país i producte per producte.

En l'actualitat, la UE imposa un aranzel del 10 % als automòbils importats, -sense distinció de país- a més de l'IVA comunitari, que és mínim del 17%, el 21% a Espanya. Amb la nova política anunciada per la Casa Blanca, els EUA aplicarien una tarifa equivalent, sumant un 10% d'aranzel i el percentatge corresponent de l'IVA, la qual cosa podria elevar la taxa total fins al 27% en sumar l'IVA, un 31% a Espanya.

Efecte sobre Tesla

En principi, imposar impostos als cotxes europeus podria ser positiu per als Tesla de Elon Musk -el gran aliat de Trump-, encara que la competència dels models elèctrics no procedeix d'Europa, sinó principalment d'Asía, més concretament de la Xina. A més, sí, com han anunciat aquest matí les autoritats comunitàries, Brussel·les reaccionarà amb les mateixes armes que els Estats Units, podria passar factura als cotxes de Musk, les vendes del qual s'han desplomat a tot Europa aquest gener, un 75% a Espanya. L'any passat, els cotxes elèctrics d'origen nord-americà -part es fabrica a la Xina- van abaixar els preus i, sense ser suficient, van recórrer a descomptes agressius per poder mantenir les vendes. Tesla, que és, amb diferència, la marca d'elèctrics més venuda a Espanya, ha perdut, amb escreix, aquesta posició al gener.

En un comunicat, la Casa Blanca també va assenyalar al sector del marisc europeu, ja que acusa la UE de "prohibir" les importacions des de 48 dels 50 estats dels EUA i que, com a resultat d'aquest desequilibri, a 2023 Estats Units va importar marisc europeu per valor de 274 milions de dòlars, mentre que les seves exportacions a la UE només van assolir els 38 milions.