La productivitat a Espanya acumula una caiguda del 7,3% des de l'any 2000, dada que contrasta amb els avenços de dos dígits registrats als Estats Units o Alemanya, on la productivitat ha crescut en aquest mateix període un 15,5% i un 11,8%, respectivament. Segons l'estudi de la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie), aquesta falta d'avenços "frena el creixement del PIB per habitant i amplia la bretxa amb els països que sí que milloren l'eficiència". Així mateix, l'informe constata també que després de la recessió de 2007, la productivitat a Espanya va registrar una "modesta millora" acumulada de l'1,2% entre 2013 i 2019.
Aquest canvi de tendència es va veure alterat per la irrupció de la pandèmia, ja que el 2020 la productivitat de tots els factors va caure un 5,1%. Després de la covid-19, aquest indicador va tornar a créixer, un 2,8% acumulat entre 2021 i 2022, "recuperant-se més ràpidament que després de la crisi anterior", segons l'estudi. En tot cas, malgrat aquest "positiu" canvi de tendència, el retrocés de la productivitat des de principi de segle contrasta amb les xifres de la Unió Europea i s'explica per una evolució "poc favorable" de la productivitat de la feina i del capital a Espanya, apunten els autors de l'informe.
La falta d'avenços de productivitat frena el creixement del PIB
Així, la productivitat de la feina, calculada dividint el PIB pel total d'hores treballades pels ocupats, va créixer a Espanya menys que en altres països: la mitjana anual és del 0,7% des de principis de segle, davant l'1,1% que registra la UE en el seu conjunt o l'1,4% dels Estats Units. Segons l'informe, el boom immobiliari encara suposa un "llast" per a la productivitat del capital.
Els autors de l'informe assenyalen que encara que la productivitat conjunta dels factors va créixer un 1,2% després del final de la gran recessió (2013-2019) i un 2,8% després de la pandèmia (entre 2020 i 2022), "aquestes millores no són suficients per convergir fins als nivells mitjans europeus de productivitat". L'informe adverteix que la falta d'avenços de la productivitat "frena" el creixement del PIB per habitant i "amplia" la bretxa amb els països que sí que milloren l'eficiència: la distància entre Espanya i la UE-27 en renda per habitant ha crescut del 2,4% el 2000 al 14,4% el 2022.
Els motius de la baixa productivitat a Espanya
Segons l'estudi, hi ha diverses raons que expliquen els baixos nivells de productivitat d'Espanya. "És feble, en primer lloc, perquè la trajectòria de la productivitat manté els nivells d'eficiència productiva per sota dels del segle passat, malgrat l'esforç d'acumulació de capital físic i humà de les últimes tres dècades. L'ocupació de més quantitats de treball i capital ha contribuït que el PIB d'Espanya creixi, però les millores en l'aprofitament productiu d'aquests factors podrien també contribuir al creixement del PIB i això no ha ocorregut durant els anys del boom i la gran recessió", explica l'informe.
En segon lloc, afegeixen els autors, el patró de creixement és "dèbil" perquè la baixa productivitat del capital reflecteix una "excessiva" acumulació d'actius immobiliaris durant el boom, que "continuen parcialment utilitzats per les empreses que els posseeixen i llasten la productivitat". Finalment, la inversió en actius que han de contribuir a impulsar la productivitat, com les TIC i els intangibles, "avança a un ritme menor que en altres economies".
"Espanya, Itàlia i Estònia són els únics països de la zona euro que no han creat encara un Consell Nacional de Productivitat, com va recomanar la UE el 2016, malgrat que els seus problemes en aquest terreny reclamen respostes des de fa diverses dècades", conclou l'informe.