Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si vols rebre-la, apunta't aquí.
Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Espero que estiguis bé. Avui arriba la newsletter un dia més tard perquè dilluns era festa a Barcelona (i acostumo a escriure-la els dilluns). Avui comença la reunió del Cercle d'Economia, que aquest any girarà al voltant de la productivitat. No és per a menys, és un dels mals i dels principals reptes que té el país, com ja fa temps que alertem des d'ON. I no només econòmic, també social, ja que d'ella en depenen salaris, riquesa, benestar... és un element clau perquè puguem com a societat tenir més qualitat de vida. Pocs posen en dubte les bona xifres macroeconòmiques d'Espanya però el dibuix és molt diferent quan s'analitza en termes per capita. Mentre el PIB ha crescut un 3% des de 2019, el PIB per capita amb prou feines arriba al 0,3%, segons l'economista de l'IESE Núria Mas. Fa anys que la renda per capita es distancia de la mitjana europea i això s'explica en gran part per l'escàs creixement de la productivitat. Entre 2000 i 2022 la distància s'ha doblat: en passar d'un estar un 6% per sota a un 12%. "Si no s'actua de forma urgent, coordinada i amb determinació", aquesta dinàmica mostra una economia "abocada a la mediocritat", alerta el Cercle. El debat arriba just quan OpenAI i Google anuncien nous avenços en intel·ligència artificial (IA) que estan portant la productivitat a un altre nivell. Per saber-ne una mica més, et recordo la formació sobre IA pensada per a directius i empresaris que durem a terme la setmana que ve dins del nou projecte ON-IA. Pots trobar tota la informació aquí.
La meva selecció setmanal.
1. Un dels exemples que el creixement econòmic no arriba a tothom és veure com de magre ho tenen els joves. Les famílies amb caps de família menors de 35 anys són cada vegada més pobres: tenen cinc vegades menys patrimoni que el 2008, segons un estudi del Banc d'Espanya.
2. Si et mous per Linkedin és que potser vas buscant feina. Tant de bo no l'hagis de menester, però el govern espanyol va aprovar ahir (sense l'acord dels empresaris) el nou subsidi d'atur, una prestació destinada a col·lectius que estan en edat de treballar però no troben feina i han esgotat la prestació contributiva, l'atur. Ara és més generós, aquí hi veuràs tots els detalls. Seguint amb els drets laborals, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que estendrà la "llei rider", que regula treballadors de repartiment de menjar com Glovo, Just Eat o Uber, a plataformes que fan de mitjanceres en la contractació d'empleades de la llar i d'ajuda a domicili.
3. L'altra cara de les dues monedes anteriors és el Golden hello. És el que tenen en comú, per exemple, Leo Messi i el nou CEO de Grifols, Nacho Abia. Es tracta d'un pagament de benvinguda per entrar a treballar en una nova empresa, una bonificació no vinculada al compliment dels objectius, motiu pel qual, des del món empresarial, ha rebut algunes crítiques. Estem parlant dels Messis de l'alta direcció, com reflecteix aquesta informació de German Aranda.
4. Si no ets un galàctic (ni del futbol ni de l'alta direcció) però ets un d'aquests autònoms que aixeca la persiana cada dia, t'interessarà aquesta informació: la pròxima entrada en vigor de l'IVA franquiciat a partir de 2025. És la possibilitat per a aquells autònoms que facturin menys de 85.000 euros a l'any de no haver de fer la declaració d'aquest impost cada tres mesos. En té més detalls la Núria Casas.
5. Fa unes setmanes explicava en aquesta mateixa newsletter l'estratègia de La Caixa per muscular el braç inversor que va ser en el passat a través de Criteria. Fa uns dies es va convertir en el primer accionista del grup immobiliari Colonial, a més de les pugnes obertes pel control de Naturgy i de Telefónica, entre d'altres. Isidre Fainé i Ángel Simón prometen mesos d'activitat, explica Xavier Alegret.
6. Si et preguntás per l'última hora de l'opa del BBVA al Sabadell, has de saber que el mexicà David Martínez, el segon inversor més gran del Banc Sabadell després de BlackRock (4,1%) i que forma part del consell, estaria a favor de l''opa hostil' llançada pel BBVA. Ahir es va saber que Dimensional Fund Advisors, gestora de fons fundada pel multimilionari David Booth, ha elevat la seva participació en Banc Sabadell, de forma indirecta, fins al 3,793% des del 3,011% anterior, segons ha notificat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Veurem si es decanta del mateix costat de la balança que el mexicà.
7. Acabo amb la nissaga del Josep Maria Casas. Es tracta de la família Pont, propietària del grup alimentari Borges, la quarta generació del qual ha decidit deixar el negoci agrícola per centrar-se en la indústria, de més valor afegit.
És tot per avui. Si t'agrada aquesta newsletter, anima altres persones a què s'apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!
Serafí del Arco
PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.