La productivitat de les pimes espanyoles va caure un 0,9% interanual en el tercer trimestre de 2023 i acumula tres descensos consecutius, segons l'Indicador Cepyme sobre la Situació de les Pimes Espanyoles a què ha tingut accés ON ECONOMIA. Mentrestant, els costos laborals pugen un 5,2%, encadenant ja nou trimestres seguits amb augments d'almenys el 5%, situació que no ocorria des de 1994. Així mateix, les pimes registren una productivitat un 1% menor que en 2019 i un 4,7% més baixa que el 2011.
La patronal de les petites i mitjanes empreses adverteix del qual aquest escenari implica més costos i menor rendibilitat, pel que "desaconsella" pujades acumulatives dels costos laborals "com les que venen suportant les empreses en els últims anys" via augment del salari mínim interprofessional (SMI) i cotitzacions, així com la reducció de la jornada laboral que s'està plantejant implementar des del govern d'Espanya.
Si bé la inflació està donant recentment "certa treva" als costos operatius de les empreses, especialment per la baixada interanual del 27,2% als productes energètics, les empreses "pateixen uns costos acumulats que resulten un 15,9% superiors als del mateix període de 2021", destaca l'organització.
Cepyme adverteix: les reformes minvaran la flexibilitat de les empreses
Des de Cepyme observen "amb preocupació" els pròxims trimestres, ja que les empreses s'enfronten a una situació "adversa definida". En aquest sentit, assenyalen la política governamental d'augment de costos, així com la posada en marxa de mesures i reformes normatives que "minvaran més la flexibilitat de les empreses".
"La intervenció dels costos laborals a través d'un SMI que afecta a tota l'escala salarial, la pujada contínua de cotitzacions, la pròrroga del vet als acomiadaments o el previst descens de la jornada laboral se sumeixin a factors externs a què s'enfronta l'empresa espanyola, com l'encariment del crèdit o l'impacte en els subministraments de crisi com la del mar Roig", adverteixen des de Cepyme.
A més, la confederació de les pimes considera que la deriva de la productivitat mitjana ha de ser aturada amb un esforç de l'Executiu de dissenyar polítiques que tinguin en compte l'empresa. D'aquesta manera, recorda que l'Estatut dels Treballadors assenyala que la pujada del SMI ha de contemplar variables com la productivitat i la marxa de l'economia, així com l'evolució de la participació del factor treball en la renda nacional i la inflació.
La patronal que dirigeix Gerardo Cuerva assegura que, a més de les pujades impositives i la creació de noves figures tributàries, les pimes s'enfronten a "sengles caigudes del crèdit bancari nou i del crèdit comercial entre empreses". Per tot això, Cepyme reclama "una reflexió" respecte a les "mesures encaminades a incrementar el cost de l'ocupador" i assenyala que l'empresa ja ha acusat alces dels productes energètics (+45,5% en dos anys), del preu dels serveis (+2,2% interanual) i del transport (+0,8%).
Menys finançament i més cara
L'indicador de Cepyme assenyala també que el finançament bancari a pimes s'ha reduït gairebé en una tercera part i que l'esforç financer s'ha multiplicat per 2,5 en tan sols un any. "La forta pujada dels tipus d'interès que afronten les pimes ha propulsat l'esforç financer de la petita empresa tipus de 9.600 euros en el tercer trimestre de 2022 a 23.300 euros en el mateix període de 2023", assegura l'organització.
En aquesta línia, denuncien que en una empresa mitjana, l'esforç financer ha pujat de 231.800 a 605.900 euros en el mateix interval de temps. Una cosa que succeeix en un moment en què la diferència entre els tipus d'interès que paguen les petites i les mitjanes empreses, respectivament, es manté en nivells anormalment reduïts, assenyala l'estudi.
Quant a l'activitat de les pimes, l'indicador es va situar en el tercer trimestre en rang similar (5,5 punts) als del primer semestre de 2023 (5,4 en el primer trimestre; 5,6 en el segon), el que apunta a un alentiment. Aquesta tendència també es reflecteix en les vendes nominals, que entre juliol i setembre es van alentir per quart trimestre consecutiu, suposant la dada del tercer trimestre (+6,4%) el menor increment des de juny de 2021. L'increment de les vendes corregit d'inflació va ser de l'1,6% interanual.
El va fer servir va créixer un 2,6%, però amb 1.500 pimes menys
Respecte a les xifres de treballadors, les dades de Cepyme recullen que l'ocupació de les micro, petites i mitjanes empreses va pujar un 2,6% interanual en el tercer trimestre de 2023. Una xifra que suposa superar per segon trimestre consecutiu els nou milions d'ocupats.
L'augment d'empleats va ser més gran en les mitjanes (7,7%) que a les petites empreses (3,9%), "més vulnerables aquestes últimes tant a les pujades de costos com a la carestia del crèdit i amb més exposició al repunt del SMI, del 46,8% entre 2018 i 2023". No obstant això, l'organització destaca el fet que aquest augment de l'ocupació es produeixi amb un parc empresarial menor.
En aquest sentit, el tercer trimestre de 2023 va tancar amb 1.500 pimes menys que les existents quatre anys abans. Mentre la xifra d'empreses mitjanes va créixer un 5,8%, el nombre d'empreses petites continua sent menor que abans de la pandèmia (-0,2%). En termes absoluts, hi ha 3.000 empreses petites menys que en el tercer trimestre de 2019 i 1.500 companyies mitjanes més, sent el saldo negatiu de 1.500 pimes.