Els productors de cava, agrupats sota la Denominació d'Origen Cava, preveuen tancar el 2023 amb un rècord: superar els 250 milions d'ampolles venudes, en bona part gràcies a l'impuls de la demanda al mercat espanyol, d'acord amb el balanç dels primers nou mesos de l'any i en espera que la campanya de Nadal serà "com a mínim igual de bona que la de 2022". El pronòstic llançat pel president del Consell Regulador, Javier Pagés, es fonamenta en l'increment del 2,35% en el nombre d'ampolles venudes entre gener i setembre, que s'ha elevat a 170 milions, un 70% de les quals s'han destinat a l'exportació a 150 països.

"El motor de la demanda s'ha centrat en el mercat espanyol amb un increment del 7,65% en els primers mesos d'aquest any", ha concretat Pagés i l'ha atribuït a l'evolució de l'economia en el conjunt de la península Ibèrica, "de les més favorables a Europa", amb creixements del PIB de més del 2%. "La restauració, l'hostaleria i el turisme han estirat la demanda interior i si la campanya de Nadal ens acompanya, els resultats d'aquest any seran lleugerament superiors als de 2022, que es va tancar amb unes vendes de 249 milions d'ampolles". Pagés ha assenyalat que en la resta d'Europa la situació és molt diferent a Alemanya on es pateix "un retrocés del 0,5%" i la resta de principals economies han moderat la millora del PIB entre el 0% i l'1%, ha assenyalat.

El president de la DO Cava, Javier Pagés. / Europa Press

No obstant això, Alemanya es manté com el principal mercat exterior per al cava, i ha despuntat un 1,27% en els primers nou mesos de l'any. El segueixen en volum Bèlgica, amb una alça de l'1,95%, i el Regne Unit amb un 19,33%. El president del Consell Regulador ha matisat que els pics de demanda tan elevats tenen generalment una raó de ser molt clara: "els distribuïdors volen acumular estoc en previsions de les vendes" i, possiblement, "per comprar barat si creuen que els preus augmentaran". En aquest sentit, Pagés ha advertit que, sens dubte, hi ha hagut una repercussió de l'encariment dels costos del preu del raïm, de la mà d'obra i de l'elaboració. Una situació que pot accentuar-se en futures anualitats, ja que, a causa de la sequera, el volum de les veremes ha descendit. "Les escasses collites de 2022 i 2023, que no s'espera que millorin el 2024, es reflectissin als caves que surtin al mercat a partir de 2025", ha assegurat.

Seguint amb les previsions, en volum d'ingressos, la DO Cava estima que la facturació agregada de tots els cellers tindrà un comportament favorable que rondaria una alça del 12%, un percentatge una mica més reduït que el registrat el 2022, i podria vorejar els 2.500 milions. En concret, l'any passat, la facturació del sector va créixer un 15%, en passar de 1.905 milions el 2021 a 2.192 milions el 2022.

No obstant això, des del Consell Regulador s'insisteix que l'important és que el sector creixi en qualitat i, per tant, en valor, més que en volum. Amb 349 cellers associats i més de 38.000 hectàrees de vinya, "mantenim la nostra decidida aposta en productes de més qualitat i prestigi, i contribuir a crear valor a tota la cadena del sector, des de les vinyes als cellers," ha insistit. El valor provindrà dels esforços del Consell Regulador en segmentar i zonificar el cava i la promoció dels segments més qualificats de caves de guarda superior, aquells associats a la producció ecològica i que han de complir una sèrie de requisits com la seva procedència de vinyes amb un cultiu superior als 10 anys, entre d'altres. Referent a això, i davant de la demanda d'alguns productors i elaboradors que demanen mesures de flexibilització en aquestes normes de segmentació per aturar l'impacte de la sequera al sector, Pagés ha estat rotund en manifestar que no es pot parlar de "flexibilitat si això va en detriment de la qualitat del procés d'elaboració i criança"; encara que s'ha mostrat obert a algunes petites modificacions, sense entrar en més detall.