La patronal espanyola de promotors i constructors APCE adverteix que en cinc anys el preu de l'habitatge podria encarir-se d'una forma "desmesurada" per la falta d'oferta. Aquest encariment dependrà de les mesures que s'apliquin, però el que està passant a Espanya amb l'increment de preus s'assembla molt al que succeeix en altres grans ciutats europees com París, Roma o Milà, ha reconegut el president de la patronal, Juan Antonio Gómez-Pintado.

Respecte a les previsions que maneja la patronal, calcula que el preu de l'habitatge haurà crescut un 4% a tancament de 2023 i que de cara a 2024 moderarà la seva pujada al 2,5%, fonamentalment basada en l'augment que està experimentant l'obra nova. En el cas de les compravendes, els promotors estimen que el 2023 s'hauran registrat prop de 600.000 transaccions (595.000), més que el que es calculava inicialment, i que el 2024 aquesta xifra caurà fins a les 550.000-560.000 unitats.

Referent a això, subratlla que es construeixen 110.000 habitatges a l'any, malgrat que les projeccions sobre 2023 passen per 287.000 cases noves, i en el període fins a 2037 aquesta xifra ascendirà a 2,7 milions, un dèficit d'habitatge que cada vegada serà més gran, alerta la patronal. De fet, el 95% de l'habitatge que es lliurarà el 2024 ja està venuda i el 60% de la que es lliurarà el 2025, ha apuntat la secretària general d'APCE, Beatriz Toribio.

Avals ICO

A més, ha qualificat de bona notícia la nova línia d'avals de l'ICO per a la compra d'habitatge que van avui al Consell de Ministres, i ha indicat que seria una malaptesa si aquest organisme i els bancs no arribessin a un acord per donar solució a una gran part dels joves que no té capacitat d'estalvi però sí solvència.

En aquest sentit, Gómez-Pintado s'ha mostrat més partidari dels avals que de les subvencions, ja que són més efectius i garanteixen una seguretat més gran. Així mateix, creu que l'objectiu del Govern d'arribar a uns 184.000 habitatges socials en la legislatura es pot aconseguir, però només si es fa des d'un punt de vista molt executiu i comptant amb el sector privat des del seu inici.