Un àtic de lloguer a Santa Coloma de Gramenet, de 65 metres quadrats i a 800 euros mensuals, s'ha fet viral aquest estiu. El motiu? Un avís en el mateix anunci on es recorda que els possibles inquilins que vulguin visitar el pis, hauran de pagar 9,90 euros. La notícia sobta, però ve motivada per la nova Llei d'Habitatge, encara que cal fer matisos. La nova normativa preveu a l'apartat 1 de l'article 20 que "Les despeses de gestió immobiliària i les de formalització del contracte seran a càrrec de l'arrendador". Per la seva banda, l'inquilí continuarà pagant la fiança i la garantia addicional en signar un nou contracte de lloguer. 

Cal recordar que el mercat del lloguer a Barcelona està més tensionat que mai, i és per això que, en aquest context, algunes immobiliàries han optat per començar a cobrar per fer visites, una decisió que ha generat polèmica entre els ciutadans però que determinats juristes han defensat per explicar la complicada situació per on passen els agents de la propietat immobiliària

Captura de pantalla a X  Gina Modotti
Captura de pantalla a X Gina Modotti

Canvis amb la nova Llei

ON ECONOMIA ha contactat amb Arantxa Goenaga, advocada i sòcia del despatx AF Legis, i recorda que l'article 20 de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) estableix que "ha de ser el propietari qui pagui els honoraris de les immobiliàries, i no els llogaters, com es feia fins ara". Així doncs, primera diferència. I ho concreta: "Si l'habitatge és per llogar, és igual que sigui nou i mai s'hagi llogat, qui ha de pagar la gestió immobiliària és el propietari. Des de l'aprovació de la llei pel dret a l'habitatge, qualsevol propietari ho ha de pagar, ja sigui societat o persona física. Abans només eren les societats". D'altra banda, sí hi ha una excepció: "Únicament no s'aplicarà aquesta regla quan siguin pisos que la seva renda sigui elevada, superior al 5,5 i per tant no s'apliqui la llei d'arrendament urbans", conclou Goenaga.

Malgrat tot, cal recordar que aquesta pràctica ja es feia abans del canvi de la llei del 2023. A principis de l'any 2020, es cobraven les visites, però aquests diners seran tornats en cas que no llogui el pis o descomptat en cas que decideixi llogar-lo i és en concepte de "reserva de visita" passant per davant de tots els que decideixin no pagar aquest import. Malgrat tot, també ha estat una via tradicional d'estafes i diferents usuaris de la web Idealista han denunciat que, en molts casos, els diners no es retornen o, fins i tot, demanden fiances de fins a 150 euros perquè es considera que la visita respon a un habitatge premium.

La nova Llei està sent una transició difícil per a les immobiliàries i els canvis no són ben vistos per a tothom: a qui li feien el servei no ho ha pagat mai i ara, en molts casos, no està disposat a fer-ho. L'advocada va més enllà i reconeix que en tractar-se d'una “gestió immobiliària”, una visita no s'hauria de cobrar, tanmateix torna a recordar els canvis actuals: "No podem oblidar que la llei ha perjudicat notablement el mercat immobiliari i han disminuït els pisos oferts, per la qual cosa les immobiliàries es troben amb una allau de peticions i que aquest treball ingent no el poden cobrar o no pel cost real que tenen” , detalla Goenaga. Per als experts consultats, les immobiliàries són les grans perjudicades del que consideren com a "nefasta" llei d'habitatge, i encara que legalment no haurien de cobrar aquest servei, entén que les dificultats de negoci a què s'enfronten els seus comercials.