L'herència universal en complir els 18 anys que concedeixi 20.000 euros a tots els joves del país que proposa Yolanda Díaz, la rebaixa de l'IRPF generalitzada a les rendes mitjanes i baixes o el transport gratuït per a joves que proposa Pedro Sánchez... La campanya electoral ja està aquí i les promeses són gratis, així que el candidat popular Alberto Núñez Feijóo i el socialista Pedro Sánchez, en la seva cursa cap a la Moncloa, ja han presentat uns programes electorals que, amb major o menor concreció, proposen millores econòmiques. Per a Sánchez, parteix de la campanya han estat, més que les propostes, les mesures que han permès que Espanya tingui un dels millors acompliments econòmics de l'eurozona. Yolanda Díaz, líder de Sumar, també fa de la seva reforma laboral u dels avals.

En resum, Sánchez es basa en mesures socials amb especial focus en els més joves, Feijóo en rebaixar impostos i ajudar pimes i autònoms i Yolanda Díaz en redistribuir la riquesa amb prestacions universals. 

PSOE: transport públic gratuït, ajuts a l'habitatge i treball flexible

El president del Govern espanyol i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, va presentar aquest divendres públicament el seu programa electoral amb almenys deu mesures destacades en el pla econòmic. Algunes de les més cridaneres van dirigides a joves. En primer lloc, Sánchez proposa que els joves i nens tinguin el transport públic urbà gratuït fins als 24 anys. En segon, també serà gratis la Formació Professional (es crearan 250.000 noves places) i la universitat per als alumnes que aprovin la primera. I en tercer, es crearà un compte d'estalvis per a la compra de primer habitatge de joves que els permetrà estalviar 30.000 euros lliures de tributació.

En matèria d'habitatge, poc després d'haver aprovat la primera Llei en la qual es regula la construcció d'habitatge públic i el preu del lloguer, Sánchez proposa construir 183.000 habitatges públics i garantir que la meitat vagi destinada a joves, quarta mesura destacada.

El PSOE també ha presentat dues mesures rellevants en matèria d'ocupació, emmarcades en un nou gran acord social per la plena ocupació. Pretén flexibilitzar el treball mitjançant incentius a les empreses que fomentin la conciliació amb jornades híbrides i horaris flexibles, cinquena mesura destacada, així com impulsar la pujada de salaris mínims i incorporar a l'Estatut de Treballadors que l'SMI mai no estigui per sota del 60% del salari mitjà, sisena proposta destacada.

En matèria de sostenibilitat, ha garantit que Teresa Ribera continuarà sent la ministra de Transició Ecològica i ha garantit que prohibirà per llei la privatització de l'aigua. També en matèria de sostenibilitat, el PSOE proposa d'involucrar els veïns de municipis perquè puguin decidir on seran els parcs fotovoltaics i puguin tenir la copropietat del 10% de beneficis. EL PSOE ha promès també electrificar les carreteres perquè els cotxes elèctrics puguin circular sense limitacions i augmentar els ajuts a les bicicletes elèctriques i subvencionar els combustibles sostenibles de l'aviació (SAF).

En el pla de les pensions, planteja que el Fons de Reserva de la Seguretat Social assoleixi els 20.000 milions el 2027 per garantir la sostenibilitat de les mateixes i que un canvi constitucional garanteixi que les pensions evolucionin al ritme de la inflació. A més, proposa més modalitats de jubilació parcial, activa i anticipada, aquesta última garantida per a treballs especialment durs o penosos.

El partit liderat per Sánchez pretén també millorar incentius i rebaixar l'IRPF per fill i per dependència i cures per impulsar la natalitat i facilitar la cura de persones grans.

PP: Tarifa zero per a autònoms i rebaixa de l'IRPF

El partit liderat per Alberto Núñez va llançar dues propostes econòmiques que destaquen molt per sobre de la resta. La primera és la tarifa zero per a autònoms durant el primer any, per facilitar el camí als emprenedors primerencs. També per a autònoms, proposa un sistema d'"ajornament automàtic" de quotes, de manera que l'autònom pugui estar fins a tres mesos sense pagar la quota per recuperar quan tingui ingressos. Un dels grans problemes dels autònoms a escala de facturació té a veure amb la tardança dels cobraments i, en canvi, la necessitat d'avançar tots els pagaments a l'estat fins i tot abans d'haver cobrat. També bonificaran les contractacions per part d'autònoms que es realitzin durant el descans de l'autònom, per millorar la seva conciliació i garantir les seves vacances.

EuropaPress 5318965 candidat pp presidència govern alberto nunez feijoo presidenta pp
Alberto Núñez Feijóo, al costat de la presidenta del PP a Extremadura, María Guardiola. Fotografia: Europa Press

Les baixades d'impostos i els ajuts a petites empreses copen part del programa econòmic de Feijóo, que proposa de corregir l'impost de societats, sense més concreció, ja que alguns impostos "desincentiven", defensa, l'emprenedoria. Feijóo proposa de també "suavitzar" l'increment impositiu de les empreses en créixer de mida, de manera que es fomenti el creixement de les mateixes i que les pimes tinguin més fàcil el salt a grans empreses.

Quant a la rebaixa de l'IRPF, segurament la mesura més sonora de Feijóo, proposa que se'ls redueixi a tots aquells amb rendes inferiors als 40.000 euros. També, reduir l'IVA a carns, peixos i conserves.

El PP de Feijóo rescata la motxilla austríaca, que consisteix en unes aportacions individuals a un fons que després es recuperen amb els acomiadaments. A Àustria, on es va implantar, va suposar l'eliminació de les indemnitzacions per acomiadament, que se substitueixen pel pagament del fons acumulat durant la seva etapa en l'empresa per part del treballador.

Els populars no esmenten la derogació de la recent reforma de les pensions en el seu programa, encara que al seu dia es van oposar a ella i es limiten a defensar que garantiran la "sostenibilitat i suficiència" d'aquesta, així com la "revalorització", sense major detalls. El PP també contempla un Estatut del Contribuent on es recull el "dret a l'error" per minimitzar possibles en les declaracions de la Renda.

Sumar: Herència universal i jornada de 35 hores

Sumar, el partit liderat per l'actual ministra de Treball Yolanda Díaz que ha esborrat pràcticament a Podemos del mapa d'un cop de ploma i l'ha diluït en una llista heterogènia a l'esquerra del PSOE, parteix amb poques opcions d'arribar a la Moncloa, però està aconseguint fer soroll amb les seves propostes econòmiques. Una de les més xocants va ser l'herència universal, que permetria a tot aquell que compleixi 18 anys cobrar 20.000 euros per afrontar les seves millores formatives o la seva primera etapa laboral. Es cobraria als 23, però aniria destinada a tots els joves, independentment de la seva edat.

c00ed5d20fc04d99fd2329c1ac46debf544f9241w
Yolanda Díaz, durant un acte de campanya a Saragossa. Fotografia: EFE

Dijous es va conèixer el seu programa electoral, que té més propostes sonores, com per exemple crear en els deu anys que venen un parc de lloguer social de dos milions d'habitatges.

Díaz proposa també una prestació universal per fill o filla menor de 18 anys de 200 euros al mes per facilitar la subsistència de les famílies.

En una profunda reforma fiscal, Sumar advocaria per millorar la progressivitat dels impostos, com per exemple l'IRPF, i implementar un impost a les grans fortunes de forma permanent.

En matèria laboral, proposa una jornada laboral màxima de 37,5 hores setmanals, una negociació que permeti assolir les 32 hores setmanals i que aquesta reordenació del treball contribueixi a reduir la taxa d'atur. També vol apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) per sobre de l'IPC anual, de manera que existeixi una millora real del poder adquisitiu dels treballadors.

En matèria de sostenibilitat, Díaz proposa accelerar la transició ecològica per sobre de la meta de l'agenda 2030 i imposar nous impostos a la indústria fòssil.