Dues setmanes després que Pedro Sánchez tornés a ser investit amb els vots favorables d'Esquerra i Junts, el Govern ja comença aquest dijous a negociar amb patronal i sindicats l'alça del salari mínim per a 2024, segons informa l'agència EFE. Ho fa amb postures allunyades, ja que els empresaris proposen un 3 % que els representants dels treballadors veuen insuficient per compensar la pèrdua de poder adquisitiu. Aquest dijous tindrà lloc la primera reunió entre la patronal CEOE-CEPYME, la ministra de Treball Yolanda Díaz i els sindicats per abordar una nova pujada després que l'any passat s'aprovés una pujada del 8%.

CEOE-Cepyme participa en la reunió convocada a les 16:00 hores amb les cartes sobre la taula, plantejant una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 3 % per a 2024, a la qual s'afegiria a un altre 3 % per a l'any següent, en línia amb el pactat amb els sindicats en l'acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC).

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va dir la setmana passada que l'increment havia de mantenir el poder adquisitiu i pujar en línia amb la mitjana de l'IPC entre desembre de 2022 i novembre d'aquest any, una taxa que segons la dada avançada publicada aquest dimecres se situaria en el 3,8 %.

Els sindicats, per la seva part, encara no n'han detallat quin hauria de ser l'SMI el pròxim any perquè representi el 60 % del salari mitjà, si bé han assegurat que la pujada hauria de reflectir no només la taxa d'inflació mitjana, sinó la dels productes bàsics, com l'alimentació, molt més elevada.

Encara que fixar el salari mínim és potestat del Govern prèvia consulta als agents socials, Díaz ha deixat clara ja la seva intenció de pactar amb patronal i sindicats aquesta pujada de l'SMI, que el 2023 es va elevar un 8 %, fins als 1.080 euros mensuals en catorze pagues.

En aquesta ocasió la pujada de l'SMI no sembla que vagi a esperar a un nou informe del grup d'experts que Treball va crear per calcular quin hauria de ser aquest SMI per arribar a representar el 60 % del salari mitjà i avaluar l'impacte d'aquests increments al mercat laboral.