Unes 600 persones han participat aquest dissabte a Barcelona en una marxa lenta entre la seu de la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat. Protestaven contra “l’abús de temporalitat” de l’administració.

Aquesta marxa de treballadors de l’administració estava encapçalada per una pancarta en la qual es llegia “Per uns serveis públics de qualitat. Prou abús de temporalitat. Cap interina al carrer, les que hi som ens quedem!”. Compten amb el suport de les plataformes d’afectats de treballadors de la funció pública (PAFP) i d’interines docents (Pindoc), així com dels sindicats USTEC, CATAC, Intersindical, CGT, COS, COBAS i FETAP.

En una sentència del juny passat, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va avalar convertir els treballadors interins de l’administració en indefinits, si bé sense considerar-los funcionaris, com a mesura per "sancionar" l'abús dels contractes temporals. Arran d’aquesta resolució, es van intensificar les protestes al carrer, que s’han reproduït aquest dissabte amb la marxa pel centre de Barcelona.

Els treballadors interins consideren que els processos d'estabilització aplicats no han resolt el problema i, per aquest motiu, reclamen que es canviï la llei 20/2021 de mesures urgents amb l’objectiu de reduir la temporalitat a l'ocupació pública.

En declaracions a l’ACN, Guillem Aubaó, de la PAFP, adverteix que "l'abús de temporalitat continua ben present” i que “els processos d'estabilització s'han dut a terme en fals i amb una llei que no és la correcta". Ha afegit que "molta gent s'ha quedat al voral del camí i no s'ha pogut estabilitzar després d'acumular una experiència de 10, 15 o 20 anys a l'administració". Calcula que a Catalunya hi ha "milers" d'interins afectats, sobretot en els sectors de l'educació i la sanitat.

Iolanda Segura, portaveu del sindicat USTEC, assenyala que els "governs i administracions volen fer veure que l'estabilització s'ha resolt i no és així". "Tenim encara moltíssimes persones a totes les administracions públiques que no han estat estabilitzades, estan en abús de temporalitat i en una situació precària”. I afegeix que "cal una solució per a aquests treballadors i una compensació econòmica".

La sentència del TJUE del juny passat té l’origen en dues prejudicials relacionades amb interins de la Generalitat de Catalunya. En concret, el tribunal de Luxemburg va analitzar els casos de K.T., una funcionària interina des de 2005 per a una plaça de tècnic superior d'administració de la Generalitat, i H.M., funcionària igualment interina des de 1984, que presta serveis en l'administració de Justícia de Catalunya.

En aquella resolució, el TJUE va assenyalar, donant la raó a les demandants, que "a manca de mesures adequades en el Dret nacional per prevenir i, si escau, sancionar els abusos derivats de la utilització de successius contractes o relacions d'ocupació de durada determinada, la conversió d'aquests successius contractes o relacions d'ocupació de durada determinada en contractes o relacions d'ocupació per temps indefinit pot constituir tal mesura, sempre que aquesta conversió no impliqui una interpretació contra legem del Dret nacional". Això deixa una porta a oberta a una interpretació dels tribunals espanyols. Fins ara, el Tribunal Suprem s’havia mostrat contrari en diverses ocasions a la conversió d'interins en fixos, però la sentència del TJUE considera el contrari.