La candidata del PSC, Alícia Romero, ha promès aquest dilluns durant el debat econòmic celebrat per ON ECONOMIA un consorci tributari com a model de finançament autonòmic per a Catalunya, i ha acusat el Govern de no haver-se mogut sobre això. A més, ha promès construir 50.000 habitatges de lloguer social i posar-ne al mercat uns altres 50.000 i ha reiterat el suport del seu partit, liderat per Salvador Illa, a l'ampliació de l'aeroport.

🛑 ‘Model econòmic, model de país’, el debat d'ON ECONOMIA

El model actual, votat el 2009 per un govern del PSOE i amb el suport d'Esquerra i Iniciativa per Catalunya, l'abstenció del PP i el rebuig de Convergència, “està caducat des de 2014”, ha assegurat Romero.

“Hem enviat propostes al Parlament per a un consorci tributari i no s'ha fet res. Al Parlament, se'ns ha votat en contra i ho entenc, vostès estaven en un altre camí”, ha afegit Romero, tot adreçant-se als partits independentistes. Ha defensat que sigui un consorci tributari “paritari” i “que permeti a Catalunya recaptar tots els seus impostos”, afegint una quota de solidaritat per a la resta de l'Estat.

El consorci tributari, en el qual participarien Generalitat i govern central per repartir els impostos, “és en l'Estatut”, ha recordat Romero, que ha celebrat que “fins i tot PP es mostri ara favorable a reformar el finançament”. Amb tot, la candidata ha volgut posar en relleu que els recursos destinats per l'Estat a la Generalitat han augmentat un 47% en els últims anys amb el Govern de Pedro Sánchez.

“Una de les coses que s'haurien de negociar és una participació més elevada de les comunitats autònomes en el que es recapta d'IVA, d'IRPF”, ha conclòs Romero, que ha defensat la quota de solidaritat perquè “l'estabilitat de la resta de regions també beneficia Catalunya”. Com tots els partits excepte el PP, ha defensat el “principi d'ordinalitat”, que estipula que les comunitats no han de perdre nivell de renda pel repartiment de fons.

Preparació del debat d'ON ECONOMIA. / Foto: Carlos Baglietto

Romero ha defensat que els partits catalans portin junts la proposta al Congrés dels diputats, “perquè tindria més legitimitat”. “Aquest sistema és poc transparent i injust”, ha reiterat la portaveu econòmica dels socialistes, que ha demanat, a més, “revisar els 15 impostos propis” que té Catalunya.

Habitatge i aeroport

En matèria d'habitatge, Romero ha defensat la construcció de 50.000 habitatges de lloguer social en els anys vinents i la mobilització de 50.000 més a través de la recuperació d'habitatge buit i rehabilitació. “El 2021, Incasòl va construir 110 habitatges i els Ajuntaments 692. Hi ha hagut una falta d'inversió en habitatge”, ha afegit Romero.

La socialista, en canvi, no s'ha pronunciat ni una vegada sobre la regulació dels preus de l'habitatge, aprovat pel Govern de Pedro Sánchez, però amb la qual el candidat del PSC, Salvador Illa, no està a favor.

La número 2 del PSC ha estat la més contundent, juntament amb el PP, en la defensa de l'ampliació de l'aeroport. “Estem a favor de l'ampliació de l'aeroport del Prat, ens sap greu que s'hagin perdut 1.700 milions d'euros que s'havien d'incorporar”, ha dit Romero. “L'ampliació ha de ser respectuosa amb l'ecosistema ambiental i la salut de les persones, però ha de tenir com a prioritat ser un hub internacional que connecti Catalunya amb Àsia i Amèrica”, ha defensat Romero.

“El primer que pregunten les empreses quan han de venir és si hi ha talent”, ha afegit la socialista, que creu que l'aeroport impulsaria aquest talent.

Catalunya i les empreses

Al bloc dedicat a l'atractiu de Catalunya per a les empreses, Romero ha advocat per “generar un marc d'estabilitat i seguretat jurídica”, en contrast amb els anys del Procés. “Després, els governs han de liderar una estratègia industrial per posar les condicions i facilitar que les empreses vinguin a Catalunya i creixin aquí”, ha afegit Romero, que també ha advocat per la “desburocratització” de l'activitat industrial i els pactes amb els Ajuntaments per “aconseguir sòl industrial”.

Participants en el debat d'ON ECONOMIA. / Fotografia: Carlos Baglietto

L'advocada de Caldes d'Estrac ha defensat respecte a la simplificació administrativa que “les lleis no arreglen coses” si no l'acompanyen perfils professionals per desenvolupar-les. Ha demanat de buscar treballadors “experts en dades” per digitalitzar les administracions, que han “de connectar-se entre si” de la mà d'una “forta inversió en tecnologia”. “No pot ser que en un clic tinguem la declaració de la renda i en altres coses costi tant accedir a les llicències”.

Com a exemple, ha posat la compra pública i ha proposat que les pimes cobrin directament de les administracions en els subcontractes i compres públiques i no de les grans empreses que són enmig del procés.

Finalment, respecte a les renovables, Romero ha denunciat que Catalunya genera un 15% quan hauria d'estar al voltant del 50% i ha demanat més diligència “per autoritzar i executar”, encara que no ha ofert cap concreció per executar les inversions. “El Govern no ha estat valent en el desplegament d'energies renovables encara que existeix una llei de canvi climàtic, ni tampoc ha executat les inversions necessàries per prevenir la sequera”.