En un calaix. El PSOE posa bastons a les rodes a l’eliminació de l’impost del 7% sobre el valor de la producció energètica que van pactar Junts i el PP, que ERC, el PNB i Vox van avalar (amb el vot en contra del PSOE, Sumar i Bildu). Es tracta d’una esmena transaccional signada pels populars i els juntaires que va tirar endavant a la ponència del Projecte de llei pel qual es regula el règim del comerç de drets d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, que s’està tramitant al Congrés dels Diputats. La llum verda la va rebre el dilluns a la tarda i la previsió a la cambra baixa era que el dijous la Comissió de Transició Ecològica aprovés el dictamen de la norma perquè posteriorment es pogués validar al ple. Però el PSOE hi ha posat el fre. Aquest migdia s’ha reunit la mesa de la comissió, presidida per la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, per desconvocar sine die la comissió prevista pel dijous i, per tant, aparcar la iniciativa per evitar que s’aprovi definitivament i obstaculitzar així que arribi al Butlletí Oficial de l’Estat.

El PP ha sortit de pressa a criticar la maniobra del PSOE. Els populars han presentat un escrit a la Mesa de la Comissió de Transició Ecològica lamentant que “cada dia és més palpable la feblesa del govern de majories conjunturals que ha d’anar construint gairebé diàriament”. Fonts del PP denuncien que aquesta “decisió arbitrària i anti reglamentària només té una lectura política que no és altra que guanyar temps per recompondre la majoria que dona suport al govern espanyol i que aquesta vegada no ha acatat fidelment les seves instruccions”. “Aquesta circumstància no pot comportar l’obstaculització d’un procediment legislatiu perquè al govern espanyol no li agrada el que la majoria parlamentària ha decidit i necessita temps per negociar amb els seus socis habituals per fer-los canviar d’opinió”, afegeixen les mateixes veus.

L’esmena transaccional, a la qual ha accedit ElNacional.cat, es limita a apuntar que “amb efectes des de l’1 de gener del 2025 i, mentre el sistema no generi dèficit de tarifa, s’aplicarà el tipus del 0 per cent” a l’impost sobre el valor de la producció energètica. Porta la signatura del representant del PP a la ponència i de la diputada de Junts Pilar Calvo. Fonts del PP xifren l’estalvi que suposa aquesta modifició en 400 milions d’euros per a les famílies, 500 milions per a les pimes i 200 milions per a grans indústries. “La resta de països de la Unió Europea no ho tenen, cosa que fa que la nostra indústria sigui menys competitiva”, apunten des de les files populars. El tribut, que va impulsar el PP el 2013, va estar suspès des de finals del 2018, quan va començar-se a disparar el preu de l’electricitat al mercat majorista, i es va suspendre durant la crisi de preus energètics per la guerra a Ucraïna.

Junts defensava que l’impost sobre la producció elèctrica “perjudica doblement la transició ecològica”

L’esmena transaccional que ha rebut llum verda està construïda sobre una esmena que va registrar inicialment Junts en solitari. En concret, l’esmena número 64 es remetia a les conclusions del Llibre Blanc sobre la Reforma Tributària que va elaborar un grup d’experts per al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública. Una de les conclusions era que l’impost sobre la producció elèctrica “no diferencia segons els efectes mediambientals de les diferents tecnologies de generació elèctrica” i, per tant, “perjudica doblement la transició ecològica”, donat que “dificulta l’electrificació, ja que eleva els preus relatius de l’electricitat” i “no promou el canvi tecnològic dins de la generació elèctrica”. “Nosaltres no formem part de cap bloc, el que fem sempre és mirar pels interessos de les empreses i la ciutadania de Catalunya”, ha defensat la diputada Pilar Calvo en declaracions al pati del Congrés.

ERC argumenta que l’impost “encareix la producció d’energia elèctrica i endarrereix la descarbonització”

Per la seva banda, fonts d’ERC consultades per ElNacional.cat defensen el seu suport a la transaccional signada pel PP i Junts. Al·leguen que l’impot “encareix la producció d’energia elèctrica i endarrereix la descarbonització perquè enlaira l’energia elèctrica, que és l’energia més neta que hi ha, i dificulta els avenços cap a la transició ecològica i les polítiques verdes”. Així mateix, sostenen que és un “impediment per al creixement de les empreses energètiques públiques” i provoca una “pèrdua de competitivitat en els productors renovables independents que lluiten per fer-se lloc en un mercat completament monopolitzat”. A més, les mateixes veus republicanes reiteren la seva aposta per “intensificar” les obligacions tributàries als “beneficis de les grans empreses energètiques i a les productores i distribuïdores de gas i petroli” per accentuar “l’electrificació de l’economia”.