L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dimecres que l'IPC interanual es col·loca en l'1,9% (davant el 3,2% de maig) com ja va avançar a finals de juny i la inflació subjacent en el 5,9% (davant el 6,1% de maig). Aquest matí s'ha conegut, a més, que el preu dels aliments ha pujat en els últims dotze mesos un 10,3%, la qual cosa suposa una reducció d'1,7 punts percentuals respecte al creixement interanual del 12% que va registrar al maig. Tanmateix, des de l'1 de gener, quan va entrar en vigor la reducció de l'IVA per a 15 productes bàsics d'alimentació, el preu dels aliments i begudes no alcohòliques s'ha incrementat un 4,4%, tres dècimes més que el mes de maig.

No obstant això, l'evolució dels preus en termes mensuals al juny ha deixat una mala sensació de boca, ja que el cost de la vida s'ha incrementat en un sol mes un 0,6%, quan al maig l'evolució va ser de zero. En el cas dels aliments i les begudes no alcohòlica, la cistella de la compra ha pujat un 0,2% en un sol mes, davant l'alça del 0,4% de maig.

La reducció de la inflació interanual al juny s'ha degut, principalment, que la pujada dels preus dels carburants, de l'electricitat i dels aliments i begudes no alcohòliques ha estat menor que el juny de l'any anterior, quan la inflació es va col·locar en el 12,9%, davant l'1,9% de l'est mes de 2023. La inflació subjacent continua sent, no obstant això, una preocupació, ja que manté uns creixements interanuals molt alts. No obstant això, al febrer va iniciar una tendència descendent, després d'assolir un màxim del 7,6%. El Govern preveu que la rebaixa de l'IVA dels aliments serà vigent mentre que la subjacent sigui per sobre del 5,5%.

Baixades per grups

Els grups que més han contribuït a la reducció de l'IPC el mes passat han estat Transporte, que situa la seva taxa en el menys 7,6%, gairebé quatre punts per sota de la del mes passat. Aquest descens es deu que la pujada dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals és menor que la de juny de l'any passat. L'altra gran partida és la d'Aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa del 10,3%, més d'un punt i mig per sota de la del mes anterior. Aquest comportament és degut, principalment, que els preus de les fruites, el pa i cereals i la carn han augmentat menys que el juny de 2022. També influeix l'estabilitat de la llet, formatge i ous, davant la pujada de l'any anterior, i la baixada dels preus dels llegums i hortalisses, que van augmentar el juny de l'any passat.

Dins dels aliments, han estat inflacionista en juny els olis i greixos, davant la baixada de juny de 2022. L'altre gran grup que ha contribuït a reduir l'IPC interanual ha estat l'Habitatge, que disminueix la seva variació més de dos punts, fins i tot el menys 12,7%. Aquest comportament és a causa que els preus de l'electricitat augmenten menys que l'any passat i que els combustibles líquids baixen, davant la pujada el mateix mes de 2022. Per la seva part, entre els grups que han tingut un comportament alcista, destaca Lleure i cultura, amb una taxa del 5,2%, nou dècimes superior a la del mes anterior. Aquesta evolució es deu que els preus dels paquets turístics augmenten més que el juny de 2022.

En termes mensuals, les majors pujades respecte al preu de maig s'han produït en les fruites, amb un augment del 1,9% en un mes (és un producte molt volàtil, de temporada); la carn, un 0,6%; i els olis i grasses el preu de les quals s'eleva un 2% al juny respecte al mes anterior entre els aliments. Respecte a productes no alimentosos, els paquets turístics s'han encarit un 11%; l'electricitat un 3,8% (encara que està molt més baixa que fa un any); la restauració un 0,5%; els serveis d'allotjament amb un augment del 5,2%; els carburants i lubrificants que repunten un 1,1% respecte a maig; les assegurances relacionades amb el transport, un 6,5% i, finalment, els automòbils el preu dels quals puja un 0,5%. En l'altre costat de la balança, les majors baixades es donen en els llegums i hortalisses, que cauen un 1,3% en el mes; les peces de vestir que descendeixen un 1% i el gas que baixa un 1,5%.

La taxa anual de l'IPC disminueix al juny respecte a maig en totes les comunitats. Els majors descensos es produeixen a Castella-la Manxa, de 1,8 punts, i en Comunitat Foral de Navarra i Castella i Lleó, de 1,6 punts cadascuna. Per part seva, les menors baixades es produeixen en Comunitat de Madrid, Canàries i País Basc, que descendeixen 1,0 punts, 1,0 i 1,1 punts, respectivament. Catalunya es col·loca en el rang de la mitjana, amb una pujada interanual del 1,9%., que baixa des del 3,2% del mes de maig, amb un descens de 1,3 punts percentuals.

En termes mensuals, la majoria dels territoris es col·loquen en la mitjana d'Espanya, el 0,6% de pujada. És el cas de Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia, Astúries, Canàries, la Comunitat de Madrid i la Regió de Múrcia. Per sota de la mitjana, els preus han pujat respecte a maig un 0,4% a Andalusia i Extremadura i el 0,5% a Aragó, La Rioja i Navarra. I per damunt, la comunitat amb major inflació mensual, amb un augment del 0,8% sobre maig, ha estat Balears i amb un 0,7% País Basc, Cantàbria i la Comunitat Valenciana.