La taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general va ser del 3,3% l'abril, i això suposa una dècima superior a la registrada el mes anterior, segons ha comunicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística, INE. Els grups més inflacionistes van ser l'Habitatge, la taxa anual del qual va augmentar 2,5 punts, fins al 4%. Aquest comportament va ser a causa de la pujada dels preus del gas, l'IVA del qual apuja del 10% al 21%, davant la baixada l'abril de l'any passat. També, si bé encara menys, als preus d'electricitat, que van descendir menys que l'abril de 2023.

També ha contribuït els aliments i begudes no alcohòliques, que va situar la seva taxa en el 4,7%, quatre dècimes per sobre de la del mes passat. Aquest increment es va deure, majoritàriament, a la pujada dels preus de fruites i llegums i hortalisses, davant la baixada el mateix mes de 2023.

Entre els béns i serveis que han contribuït a controlar l'IPC destaquen, segons l'INE, el Lleure i cultura, amb una taxa anual del 2,2%, 1,6 punts per sota de la del mes anterior. Aquesta baixada es va deure, principalment, al descens dels preus dels paquets turístics, que van pujar l'abril de 2023. Els Hotels, cafès i restaurants, la taxa anual dels quals va disminuir set dècimes, fins al 4,8%. Aquest descens es va deure, majoritàriament, als preus de serveis d'allotjament, que van pujar menys que el mateix mes de 2023.

Comunitats autònomes

L'IPC va registrar taxes anuals positives en totes les comunitats autònomes a l'abril. Galícia va presentar la més elevada (3,7%) i Comunitat Foral de Navarra la més baixa (2,9%). Catalunya s'ha quedat a la mitjana amb un 3,3%. La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va disminuir quatre dècimes, fins al 2,9%. És la taxa més baixa des de gener de 2022 i, a l'abril, torna a col·locar-se per sota de l'índex general.

Per productes destaca, en termes anuals, l'oli d'oliva, amb un encariment del 68,1%; continua sent el més inflacionista, seguit a molta distància dels sucs de fruita, un 17,3%; la fruita, un 17,1%; el transport de passatgers per mar, un 16,8%; i la quota per subscripcions de televisió, un 15,4%. En el costat dels descensos, l'oli de gira-sol continua sent el més deflacionista, amb un 18,8% de baixada, encara que es pot recordar que els preus estan per sobre dels de 2022 quan es va disparar a l'inici de la invasió d'Ucraïna. Els equips de telefonia mòbil, baixen un 10,8% en termes anuals; els vols internacionals, un 8,6%; els ordinadors personals, un 7,2%; i les pizzes i quiches, un 6,5%.

Aliments

Respecte a l'alimentació, l'oli d'oliva continua imparable, amb l'alça del 68,1% respecte a abril de l'any passat, però la seva carrera continua amb un increment de l'1,5% en un sol mes i un 204,8 % més respecte a gener de 2021. O dit, d'una altra manera, ha triplicat el seu preu des de 2021. Però no és l'únic aliment amb pujades estratosfèriques. Les patates eleven el seu preu un 8,6%; la carn d'oví i cabrú, el 8,5%: la xocolata, el 8,1%; els productes de confiteria, el 7,9%; els llegums i hortalisses congelades, un 7,5% i el peix fresc, el 6%.

En el cas dels aliments els preus dels quals han descendit en relació amb abril de 2023, els llegums i hortalisses fresques, així com els aliments per a nadons, descendeixen el 4,5%; la llet desnatada i altres productes lactis, un 2,5%; i les fruites en conserva i productes a base de fruita, cauen un 2,3%, en contrast amb els sucs.

Respecte al mes de març,

A l'abril, la taxa de variació mensual de l'IPC general va ser del 0,7%, la segona pujada més gran rere març de l'any passat dels últims dotze mesos, el que denota un repunt de la inflació el 2024. Els grups amb més repercussió mensual positiva en la taxa mensual de l'IPC van ser Vestit i calçat, amb una variació mensual del 7,1%, que va recollir el comportament dels preus de la nova temporada de primavera-estiu; Hotels, cafès i restaurants, que va presentar una variació del 0,8%, deguda a la pujada dels preus dels serveis d'allotjament i Aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació mensual del 0,7%, deguda a l'augment dels preus de gairebé tots els seus components, en especial fruites, llegums i hortalisses, carns i peix i marisc. La repercussió d'aquest grup en l'IPC general va ser 0,130.

Per productes, el que més va pujar de preu a l'abril van ser les peces de vestir de nen i nadó (11,8 %) i els hotels, hostals i pensions (9%), mentre que l'abaratiment més gran es va veure als paquets turístics nacionals, que van baixar un 7,6%.

Ministeri d'Economia

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa insisteix que les dades d'inflació "continuen reflectint la capacitat de l'economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més gran entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment del suport als més vulnerables", informa Efe. Afegeix que "la moderació gradual" de la inflació es tradueix en "la millora del poder adquisitiu de les famílies, que ja han recuperat el poder adquisitiu prepandèmia amb un creixement superior al dels nostres principals socis, com ha certificat l'OCDE". També insisteix que es manté la competitivitat de les empreses espanyoles, amb un augment de la quota de mercat l'any passat.