L'any vinent, el cost de les pensions suposarà un increment d'11.500 milions d'euros a la Seguretat Social. La dada d'inflació de novembre, del 3,2% interanual, ha permès aproximar el cost que suposarà a l'Estat revalorar les pensions contributives l'any vinent, una vegada conegut que la inflació mitjana dels últims dotze mesos (desembre de 2022 a novembre de 2023) és d'un 3,77%. Segons explica a ON ECONOMIA Miguel A. García Díaz, que va ser director general de pensions en l'últim govern de Mariano Rajoy i viceconseller d'Ocupació en la Junta d'Andalusia, amb Juanma Moreno, cada punt de pujada tindrà un cost de 1.900 milions d'euros incloent no només les pensions que abona la Seguretat Social, sinó també les classes passives dels funcionaris. Això implica que revalorar les pensions contributives amb el 3,77% de l'IPC suposarà alguna cosa més de 7.200 milions d'euros.

De mitjana, les pensions pujaran uns 45 euros al mes, la qual cosa suposa uns 630 euros. Una dada que va confirmar aquest dimecres la nova ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, que ha assegurat que la revalorització de les pensions serà del 3,8% el 2024. "Vull llançar un missatge de seguretat i certesa al conjunt de pensionistes del nostre país: les pensions per a l'exercici que ve es revaloraran entorn d'un 3,8%", va dir.

Però a aquests diners cal afegir alguns altres conceptes per valor d'uns altres 4.300 milions d'euros, com explica García Díaz. D'una banda, cal considerar que en plena jubilació dels baby-boomers, augmentarà el nombre de pensions contributives, que aquest any està en 10,1 milions. En el que va de 2023, el nombre de pensions ha augmentat en 100.000, de 10 milions al gener, a 10,1 milions al novembre. Segons els càlculs d'investigador de Fedea, el nombre més gran de pensions estarà en l'entorn de l'1,2%.

A més, cal sumar el lliscament de les nòmines en el que es coneix com a efecte substitució, que suposa un altre 1%. Perquè els nous pensionistes cobren més que els pensionistes que es van donant de baixa en el sistema per defunció. Així, els pensionistes que s'han donat d'alta al setembre cobren de mitjana 1.221 euros, davant els 1.043 dels quals s'han donat de baixa. Si ens centrem en les pensions de jubilació, la majoria de les contributives, la mitjana dels nous pensionistes es col·loca en 1.472 euros, davant els 1.172 euros dels quals han deixat de rebre la prestació.

0,8% del PIB

"Atès que la despesa en pensions el 2023 rondarà els 193.000 milions, als 7.200 milions cal sumar uns altres 4.300 milions per aquestes dues condicionants, la qual cosa llança un increment d'11.500 milions per als pressupostos de la Tresoreria de la Seguretat Social l'any vinent," assenyala García Diaz. És a dir, l'equivalent a un 0,8% del PIB. El mes de novembre, la nòmina de la Seguretat Social va ascendir a 12.100 milions d'euros, un 10,9% més que el mateix mes de 2022, una pujada que es deriva de la revalorització del 8,4% per l'IPC de l'any passat, més l'augment de beneficiaris i el lliscament de les pensions mitjanes.

I, estem parlant, exclusivament de les pensions contributives, és a dir, aquelles que es deriven de les aportacions que empreses, treballadors i autònoms fan cada mes a la Tresoreria de la Seguretat Social i que suposen el gruix del cost. Tanmateix, la Seguretat Social també abona prestacions, indirectament a través de les comunitats autònomes, que es reconeixen aquells ciutadans que, trobant-se en situació de necessitat protegible, manquin de prou recursos per a la seva subsistència en els termes legalment establerts, encara que no hagin cotitzat mai o prou temps per assolir les prestacions del nivell contributiu.

Aquest tipus de pensions, juntament amb les pensions mínimes, que sumeixin el 23% del total de les contributives (2,15 milions del total) tindran un increment previsiblement superior al 3,77%, perquè en la reforma de la Seguretat Social, el Govern anterior es va comprometre en pujar-les les pensions més baixes per sobre de la mitjana. Un cost que dependrà de quin percentatge decideix aplicar el nou Govern en els Pressupostos Generals de 2024.

Segons la Seguretat social, les pensions contributives són prestacions econòmiques de durada indefinida, encara que no sempre, la concessió del qual està generalment supeditada a una prèvia relació jurídica amb la Seguretat Social (acreditar un període mínim de cotització en determinats casos), sempre que es compleixin els altres requisits exigits. La seva quantia es determina en funció de les aportacions efectuades pel treballador i l'empresari, si es tracta de treballadors per compte d'altri, durant el període considerat a efectes de la base reguladora de la pensió que es tracti.

SMI

Previsiblement, el 3,77% podria ser la pujada que defensi aquest dijous el Ministeri de Treball a la taula de diàleg social amb empresaris i sindicats per negociar el salari mínim interprofessional (SMI) per a 2024. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assegurar la setmana passada que l'SMI ha de mantenir el poder adquisitiu i pujar en línia amb la taxa mitjana de l'IPC entre desembre de 2022 i novembre d'aquest any, que va estimar llavors que seria entre el 3,7% i el 3,8%.

La CEOE ha proposat una pujada del 3% per a l'any que ve (més un altre 3% per a 2025), considerada insuficient pels sindicats i demanen que es tingui en compte la inflació dels productes bàsics, com l'alimentació, molt més elevada.