L'encariment de l'habitatge s'ha moderat en el quart trimestre de l'any al 4,1% interanual, i a l'1% respecte al trimestre anterior, segons l'estadística Tinsa publicada aquest divendres. La consultora explica que el ritme d'augment dels preus es modera davant el 5% interanual del tercer trimestre, al 4,9% del segon i al 6,3% del primer trimestre de l'any, i situa la variació mitjana en el conjunt de l'any 2023 en un 5,1%.

Així mateix, detalla que els preus residencials a les zones de costa continuen reflectint en aquest trimestre una desacceleració més lenta que la mitjana nacional, que, segons l'opinió de la directora del Servei d'Estudis de Tinsa, Cristina Arias, guarda relació amb l'"existència d'una major demanda de segones residències per a ús vacacional propi, associada a un perfil de comprador amb alt poder adquisitiu i menys sensible a l'impacte de la inflació i els tipus d'interès a l'hora de prendre la seva decisió de compra".

En costa

En aquesta línia, Tinsa destaca de la seva estadística el dinamisme sostengudes de les ciutats costaneres de València (+10,6% interanual) i d'Almeria, Santa Cruz de Tenerife i Màlaga, totes elles amb preus entorn d'un 9% superiors als del quart trimestre de l'any anterior. També les dues més grans capitals, Madrid i Barcelona, han experimentat un impuls més lleuger en aquest últim trimestre i situen en increments del 6,1% i 3,5%, respectivament, la variació interanual en el quart trimestre de l'any (davant el 5,7% i 2% que van registrar en el tercer trimestre).

Tinsa també assenyala que l'habitatge nou i utilitzat a Espanya s'ha revalorat de mitjana un 38,4% des dels seus mínims i es troba en nivells de preu del primer trimestre de 2011, un 18,3% per sota dels màxims del quart trimestre de 2007, després del 'boom' immobiliari. En el seu balanç i perspectives d'aquest i el següent any, Tinsa destaca que, encara que el volum de compravendes està sent inferior al de 2022, "es manté en nivells saludables", encara per sobre de les xifres de 2019.

"La comparativa respecte a 2022 de les compravendes mensuals registra un ritme de contracció cada vegada menor, el que també apunta cap a una estabilització de la demanda entorn de la mitjana històrica de transaccions", explica Cristina Arias. En el cas de les hipoteques, impactades per la pujada de tipus d'interès i que han descendit de forma més acusada que les compravendes, l'indicador mensual també mostra des de setembre una desacceleració de les caigudes interanuals, indica Tinsa.

Menor inflació

El servei d'estudis també destaca que l'economia està mostrant resistència i, en cas de mantenir-se les tendències que assenyalen els actuals indicadors macroeconòmics, la moderació de la inflació anirà restablint el poder adquisitiu de les cases i l'estabilització dels tipus d'interès deixaria de penalitzar el consum i dinamitzaria les inversions. A les zones més tensades, com els pols d'ocupació i les Illes Balears, l'elevat nivell de preus pot continuar impulsant el desplaçament de la demanda local cap a zones més assequibles.

Per comunitats autònomes, el servei d'estudis assenyala que els creixements interanuals es moderen, encara que mantenen en general elevades xifres positives. Els increments més grans en taxa interanual es localitzen a Navarra (+9,6%), Illes Balears (+8,1%) i Comunitat Valenciana (+7,5%). Tan sols Múrcia i Ceuta mostren creixements en taxa interanual inferiors al 2%. Tinsa detalla que el preu a la Comunitat de Madrid es va mantenir pla (0,0% trimestral) en el quart trimestre respecte al trimestre anterior, mentre que Catalunya va registrar un augment del 2,5%, el segon més elevat en taxa trimestral per darrere de la Comunitat Valenciana (+2,8%).

En línies generals, apunta que l'escenari és d'estabilització, ja que pugen de tres a nou les regions amb variacions trimestrals entorn de zero i unes altres set se situen en l'entorn de l'1%. Illes Balears supera per tercer trimestre consecutiu el màxim de la sèrie històrica que va assolir en el tercer trimestre de 2008. La Comunitat de Madrid és la segona regió més pròxima a la seva referència màxima del 'boom' immobiliari, situant-se un 8,9 % per sota. En deu comunitats autònomes la caiguda acumulada respecte als màxims encara supera el 20%.

L'estudi de l'encariment de l'habitatge en el quart trimestre de l'any destaca que l'increment més gran respecte al mateix trimestre de 2022 es va donar a Guadalajara (+16,8 %). El segueixen València (+10,6%), Almeria (9,6%), Santa Cruz de Tenerife (+9,1%) i Màlaga (+9,0%). El valor mitjà és més barat que fa un any a Palència (-3,8%) i Las Palmas de Gran Canària (-0,8%). Madrid (3.780 euros el metre quadrat) supera per tercer trimestre consecutiu a Barcelona (3.714 euros) com la segona capital més cara, per darrere de Sant Sebastià (4.225 euros). Les segueixen certa distància Bilbao (2.757 euros) i Palma de Mallorca (2.710 euros). Les capitals més barates es localitzen a Castella i Lleó i Castella-la Manxa i són Zamora (1.068 euros), Ciudad Real (1.108 euros) i Sòria (1.118 euros).