Els experts del consens econòmic i empresarial de PwC han revisat a l'alça la seva previsió d'increment del producte interior brut (PIB) fins a l'1,9% per a 2023, cinc dècimes més que el seu pronòstic anterior, gràcies al bon desenvolupament de les exportacions i de la inversió productiva. L'informe, corresponent al segon trimestre i elaborat a partir de l'opinió de 450 experts, ha rebaixat en una dècima el creixement del PIB per al 2024 fins al 2%. Quant a la inflació, els experts estimen que, a finals de 2023 se situarà entorn del 3,3% i, el juny de 2024, en el 2,9%. L'estudi conclou que no s'espera "un decaïment econòmic immediat per la pujada de tipus", després que hagin augmentat en més de 30 punts (fins al 50,5 %) els empresaris que qualifiquen el moment actual de l'economia com "bo", segons la informació recollida per Efe.

L'enquesta d'experts de PwC se suma així a l'onada de revisions a l'alça del creixement de l'economia espanyola que comencen a donar la raó al Govern que des de finals de l'any passat fixava en el 2,1% el creixement per a 2023. El Banc d'Espanya ja ha revisat la seva previsió de l'1,6% advertint que l'economia podria incrementar-se un 2,3%. El panell de Funcas -que agrupa una vintena de serveis d'anàlisis de conjuntura espanyols- també ha pujat de l'1,5% l'1,7%. L'AIReF fa més d'un mes que parla ja de l'1,9%, el mateix creixement que pronostica la Comissió Europea per a Espanya o l'OCDE que puja al 2,1%. I tots ells, abans que l'INE revisés en una dècima a l'alça el creixement del primer trimestre d'aquest any, del 0,5% que va calcular a finals d'abril al 0,6% anunciat aquest divendres. Tot això, permet que la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, hagi anunciat que en aquest segon trimestre, l'economia espanyola ha recuperat els nivells prepandèmia, un dels països més endarrerits, ja que el turisme ha estat dels sectors que més ha tardat a deixar enrere les dures restriccions de mobilitat internacionals.

El segon trimestre, a millor

A més, més del 90% dels experts consultats per PwC asseguren que en el pròxim trimestre (amb referència a l'actual) la situació serà igual o millor, mentre que, per a d'aquí a un any, el 47% considera que l'activitat anirà en ascens i el 30 %, que es mantindrà igual. Darrere d'aquest optimisme, "es troba la bona situació financera de les empreses", que es mantindrà "inalterable en els mesos vinents", segons el 73% dels experts, per les exportacions i la inversió. En el primer cas, gairebé la totalitat (90%) dels panelistes considera que augmentaran o romandran estables en els sis mesos vinents, mentre que aquest percentatge se situa en el 80% en el cas de la inversió productiva.

Al contrari, gairebé el 78% creu que la situació econòmica i financera de les famílies és dolenta o regular i el 74% espera que això es mantingui durant el pròxim trimestre, la qual cosa debilitarà la demanda de l'habitatge, encara que el consum resistirà millor.

L'informe conclou que el repte econòmic prioritari de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (UE) és que els països tanquin un acord definitiu sobre el Pacte d'Estabilitat i Creixement plantejat per la Comissió Europea (CE). En aquest sentit, gairebé el 70% demana que s'estableixi que la ràtio d'endeutament i PIB dels països hagi de ser previsiblement inferior al final del pla de quatre anys, mentre que el 58% demanda que la despesa neta es mantingui sempre per sota del creixement econòmic potencial i el 55% reclama sancions per als que no compleixin.

A més, menys de la meitat (49%) es mostra a favor de mantenir el criteri que el dèficit no superi el 3% del PIB i el deute, el 60%. Respecte a la inversió, els enquestats consideren prioritari augmentar la despesa en infraestructures digitals, seguit de la seguretat i defensa, mentre que el 65% creu necessari assolir un pacte en immigració i el 52%, regular el preu del mercat elèctric. També reclamen aprofitar per realitzar un balanç i una avaluació objectiva sobre el desplegament dels fons Next Generation i treballar per reactivar les relacions amb Amèrica Llatina.