Aquesta és la pregunta clau per als que estan endeutats i veuen com els seus préstecs i crèdits s'encareixen al ritme de les pujades de tipus dels bancs centrals. Els seus desitjos s'han vist frustrats en les últimes setmanes davant de les males dades d'inflació subjacent conegudes als Estats Units i a l'Eurozona. Ràpidament, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, i la presidenta del Banc Central Europeu (BCE) han parlat de noves pujades del preu dels diners i durant un període de temps més prolongat. Les pròximes cites per modificar el preu dels diners són el 16 de març per al BCE i el 22 de març per a la Fed i ambdues cites es preveu una alça de mig punt. Fa només un parell de setmanes s'estudiaven augments de només un quart de punt.

Aquestes declaracions han influït als mercats de futurs on es negocien els tipus a diferents terminis. En el cas dels futurs dels fons federals dels Estats Units, el nivell màxim s'assoliria l'octubre d'aquest any en el 5,6% (actualment el preu dels diners està en el 4,75%), mentre que el BCE tocarà sostre també l'octubre en el 4,08% (ara en el 3%). Ignacio Cantos, soci i responsable d'anàlisi d'atl Capital considera que aquests nivells màxims es mantindran, almenys, fins a final de l'any. Per tant, fins a 2024 no es podria esperar un descens de les rendibilitats. "Els nivells a futur que marquen els derivats crec que encara no reflecteixen les últimes declaracions de Jerome Powell sobre l'enduriment de la política monetària. Per això, espero que segueixin alts almenys fins al febrer de 2024, tret que les economies entressin en recessió en el tercer trimestre d'aquest any o que es produeixi una clara caiguda de la inflació subjacent," explica.

Per a Cantos aquesta situació no ha de ser especialment dolenta per a les Borses si continua el creixement econòmic i no es deterioren els beneficis empresarials.

Chris Iggo, VA CIAR Core Investment Managers en la gestora de fons AXA IM explica que "als EUA hi ha indicis d'un menor creixement del crèdit i un mercat immobiliari més feble" i assenyala que "la gravetat de la situació dependrà en gran manera amb la possibilitat que es produeixin més pujades per la qual cosa mantenir una visió constructiva sobre les valoracions actuals als mercats de crèdit i de renda variable seria més difícil". També veu elements positius que poden contrarestar el negatiu efecte dels tipus sobre els costos de les empreses i les famílies. "El creixement de la renda de les llars es veu impulsat per les tendències positives de l'ocupació i els salaris" i afegeix que malgrat que "el creixement de les vendes de les empreses s'ha alentit, en termes nominals continua sent fort i els beneficis segueixen estant prop d'un màxim històric per al S&P 500", conclou.

Rajeev Shah, estrateg de crèdit global de Schroders mostra la seva preocupació ja que amb uns tipus d'interès més alts, existeix la preocupació real que l'actuació dels bancs centrals contingui el creixement fins a un punt de recessió. També Jan Bopp, estrateg d'inversió sènior en J. Safra Sarasin Sustainable AM indica la inquietud per les últimes xifres d'inflació dels EUA i de l'Eurozona que han portat al mercat de tipus a descartar la majoria de les esperances de baixada de tipus per al segon semestre i la taxa terminal ha pujat un nou màxim del cicle.

Preocupa el nivell dels tipus d'interès reals als EUA.

Matthew Benkendorf, CEO, Vontobel Quality Growth diu que els inversors estan realment preocupats per l'entorn dels tipus d'interès, i argumenta que l'entorn inflacionista no és tan incert. Sens dubte, s'està refredant, es dirigeix cap a la direcció correcta i hauria d'assolir un nivell manejable en un termini raonable, potser en els propers 12 mesos, segons les dades actuals. Però el que més preocupa la majoria són els tipus d'interès, i no només el fet que els tipus pugin per frenar la inflació, també el nivell de tipus reals (descomptada la inflació) que la Reserva Federal acabarà deixant en l'economia una vegada es freni la inflació. "Això és fonamental perquè el nivell absolut dels tipus d'interès afecta als inversors, tant als diners que no gestionem per a ells, com les seves carteres de renda fixa, com a la renda variable, ja que influeix considerablement en les valoracions de les accions", conclou|acaba.

Finalment, Tom Fahey, codirector d'estratègia de la gestora Loomis Sayles, es mostra més optimista amb els tipus però a canvi d'una recessió. "Per al segon semestre, esperaríem que la Fed reaccionés davant d'una taxa d'atur més alta per a finals d'any, la qual cosa confirmaria la recessió, i ens faria sentir més segurs respecte a una Reseva Federal que podria complir els seus objectius d'inflació per a 2024. Això ens brindarà l'oportunitat de sortir de l'espectre de risc, ja que preveiem que la Fed retallarà els tipus d'interès, a finals de 2023 i principis de 2024," comenta.

Però hi ha elements que s'hauran de confirmar amb el pas del temps ja que existeix el risc que la taxa d'atur i l'economia continuïn sent més resistents de l'esperat. Això augmentaria les expectatives que la Fed hagués de pujar els tipus d'interès, molt més enllà del 5%, cap al 6% si la taxa d'atur no supera realment el 4% a mitjans d'any. "Així que encara hi ha cert risc que la Fed hagi d'endurir molt més la seva política monetària i això elevaria l'extrem llarg de la corba de rendiment cap al 4,5%", conclou Fahey.