L'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) treballa en una instrucció interna perquè els seus funcionaris deixin de sancionar aquells contribuents que no hagin ingressat part o la totalitat d'un impost a causa d'un error —per exemple, no haver presentat una declaració a temps o haver-se aplicat malament una deducció—, sempre que no hagin obrat de mala fe. D'aquesta manera es donaria compliment al compromís d'Hisenda de reconèixer el dret del contribuent a "la rectificació de l'error" que va aprovar en el Pla Anual de Control Tributari per a 2023. Fonts coneixedores del procés expliquen a ON ECONOMIA que l'essència de la instrucció és que no s'obri un expedient sancionar als contribuents que mai han tingut aquest tipus de problemes prèviament, quan es tracti de petits errors que no generin un deute per sobre de cert volum, que s'especula en 3.000 euros, i els funcionaris no detectin mala fe en l'actuació del contribuent. Serà, doncs, decisiu un "historial fiscal complidor" del contribuent a l'hora de no ser sancionat.
Amb aquesta fórmula, Hisenda hauria renunciat, almenys en el que queda de Legislatura, a introduir modificacions en la Llei General Tributària (LGT) davant les dificultats de poder treure la reforma endavant en l'actual conjuntura política. Aquests dies s'ha especulat que el govern espanyol aprovaria el dret "a la rectificació de l'error" mitjançant una esmena al projecte de Llei que modifica la LGT per traslladar la Directiva de la UE coneguda com a DAC 7, actualment en tràmit parlamentari. Però tancat el termini d'esmenes, Hisenda no ha utilitzat la via legal per aprovar el dret a la "rectificació de l'error".
Això no obstant, la instrucció en la qual està treballant el Departament de Gestió Tributària que dirigeix Rosa Prieto ha d'establir uns paràmetres clars per atorgar garantia jurídica als funcionaris que deixin de sancionar un contribuent malgrat haver incomplert amb la seva obligació fiscal. Actualment existeix un alt grau d'automatisme en l'obertura dels expedients sancionadors quan es produeix un incompliment, sense fer distinció entre contribuents que han comès un error, suposadament involuntari, dels que han obrat de mala fe.
Aplicar el dret a l'error el 2023
La dificultat de la instrucció rau que la decisió de no sancionar no es pot delegar, sense més ni més, en el funcionari, que necessita una directriu clara de quan tramitar la sanció i, sobretot, quan "perdonar" el contribuent. El que, en cas de no canviar-se la llei, podria portar al funcionari a incórrer en un abandó de les seves obligacions. En aquest sentit, els experts coincideixen que hagués estat molt més garantista, per als mateixos funcionaris, però també per als contribuents, que el "dret a la rectificació de l'error" s'hagués incorporat en la Llei General Tributària. Quelcom que hagués agradat a Hisenda, però que consideren inviable en l'actual conjuntura preelectoral, per la qual cosa han optat per la instrucció, ja que la voluntat és que el 2023 s'apliqui el "dret a l'error".
Encara que la premissa d'aquest canvi en l'actitud sancionadora d'Hisenda no implica, en absolut, un perdó del deute del contribuent que se li continuarà sol·licitant, inclosos els interessos de demora en què hagi incorregut, tret que Hisenda opti per introduir algun tipus de reducció si es deu a un error. El que s'estalviarà el contribuent "complidor" que ha incorregut en un deute per error és la sanció que la liquidació de l'esmentat deute comporta de forma gairebé automatitzada. I és una quantitat considerable, que pot oscil·lar entre el 50% i el 150% del deute, encara que el contribuent pot estalviar-se el 40% per pagament immediat i el seu compromís de no recórrer.
El TEAC 'tomba' la meitat de les sancions
Esaú Alarcón, advocat fiscalista a Gibernau Asesores, expressa la seva preocupació davant els límits que es puguin establir en el "dret de rectificació de l'error", ja que si es delimiten en excés podria tancar la via als recursos davant el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) o els tribunals. No obstant això, el soci de Gibernau Asesores entén que el dret a l'error beneficiarà en major grau els contribuents menys sofisticats, amb un menor coneixement fiscal, que generalment no acudeixen a l'assessorament professional. Tanmateix, podria perjudicar els contribuents de certs nivells econòmics, a qui Hisenda sol enviar d'ofici els expedients sancionadors, sense tenir en compte que es pugui deure també a un error.
En qualsevol cas, Alarcón incideix que atesa l'automatització en l'enviament dels expedients sancionadors convé recórrer-los davant el TEAC, ja que "la meitat són anul·lats". Així, l'advocat considera que atesos els casos que perd l'Agència Tributària, podria sortir guanyant si fa una selecció abans de remetre els expedients sancionadors de forma indiscriminada. A més, entén que en alguns casos aquestes sancions són ridícules, per la qual cosa hi hauria d'haver una sensibilitat més important a l'hora d'obrir els expedients. En aquest sentit, demana un canvi de mentalitat dels funcionaris encarregats d'elegir quan enviar la sanció.