Els analistes especulen amb el moment en què el Banc Central Europeu (BCE) decideixi emprendre el camí en la rebaixa del preu dels diners, ara situats en el 4,5%. En espera del comportament dels preus el pròxim any, es fixen diferents horitzons perquè la presidenta del BCE, Christine Lagarde, opti per posar fi al ral·li de pujada de tipus més ràpid que ha conegut l'euro en els seus 23 anys d'existència. Una data de consens pot ser el pròxim mes de maig, quan la marxa de l'IPC s'apropi al desitjat objectiu d'inflació del 2% per a l'eurozona, encara que aquesta és una incògnita que només les dades mensuals podran anar aclarint.
Així, els experts es divideixen entre aquells que esperen un control de la inflació en pocs mesos, davant els quals consideren que encara hi ha nombrosos elements que les tensions en els preus desapareguin. Per exemple el gestor de fons BlackRock es mostra pessimista sobre les expectatives de consens i ajorna a finals de 2024 la rebaixa de tipus, una visió amb què coincideix el banc Renda 4.
Sens dubte, aquells que disposen d'un préstec hipotecari a interès variable seran, per fi, els beneficiats de l'esperada relaxació en la política monetària. Ells han estat els grans sofridors de l'encariment del preu dels diners. Des de març de 2016 i fins al juliol de 2022 van gaudir de tipus zero, però el salt ha estat massa ràpid i massa intens. El juliol de l'any passat, el tipus d'intervenció es va elevar fins al 0,5% i no ha parat d'ascendir fins al 4,5% que es va marcar en la subhasta del passat 20 de setembre: deu pujades de tipus en catorze mesos, tot un rècord. Un moviment que, depenent de les condicions, ha arribat a doblar el pagament mensual de la quota de la hipoteca. Per als nous endeutats, una pujada tan vertiginosa portava a la caiguda de la contractació d'hipoteques i al pagament en metàl·lic de més de la meitat de les operacions: una cosa inèdita.
Aquesta costeruda pujada del preu dels diners del BCE es va traslladar a l'índex euríbor pel qual estan referenciades la major part de les hipoteques a tipus variable. Així, la quota mensual que paga el sol·licitant es conforma amb l'índex euríbor més el diferencial que estableix l'entitat financera amb la qual es contracta el préstec hipotecari, moltes vegades unit a la subscripció d'altres productes o serveis financers. En taxa mensual, l'euríbor va tocar el seu nivell màxim el mes de setembre passat en el 4,149%. Aquest mes de desembre, es mou en el 3,80%, però caldrà esperar a les jornades que encara queden perquè acabi l'any.
Quant als diferencials que se sumen a l'euríbor, hi ha total llibertat per part del banc, encara que el normal és que oscil·lin entre els 0,25 punts i 1 punt. Així, aquest mes de desembre, amb l'euríbor en el 3,8% i fixant un diferencial de 0,75% l'hipotecat estarà pagant un tipus per la seva hipoteca del 4,55%. Per a una hipoteca tipus a Espanya per import de 180.000 euros i a un termini de 25 anys, això suposa el pagament d'una quota mensual de 1.005,61 euros al mes.
Escenaris de caiguda
Amb aquesta expectativa de rebaixes en el preu dels diners que probablement es produeixen en l'equador de 2024, les hipoteques començaran a abaratir-se. El normal és que el BCE vagi aplicant descensos esglaonats per comprovar com reaccionen altres variables econòmiques –sobretot la inflació- a una laxitud monetària més gran. Així, un descens de mig punt en els tipus que es traslladi en igual quantia a l'índex euríbor portaria la quota mensual a descendir fins als 955,08 euros. Si la rebaixa gradual assoleix els 0,75 punts, l'estalvi assoliria els 75 euros mensuals. En el cas que el descens suposés un punt amb tipus d'aquesta hipoteca model en el 3,55%, la rebaixa de la quota seria de 100 euros (1.200 euros anuals).
En aquest exercici, un descens de l'euríbor sobre els nivells actuals fins al 2,55% permetria que en l'hipotecat pagués 193 euros menys en la seva quota (2.323 euros a l'any). Els experts consultats apunten tant al control de la inflació per esperar descensos tan acusats en el preu dels diners com a una situació recessiva de les economies europees que forcés el BCE a estimular el creixement abaratint els diners i tornant a incentivar el crèdit. Tot continua obert, però el mercat treballa ja amb tipus més baixos per a 2024: la intensitat de les retallades hauran de basar-se en les dades d'inflació i de creixement econòmic.