La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) presenta anualment la Memòria d'activitats de l'Església catòlica a Espanya, un document que elabora l'Oficina de Transparència per donar compte del destí dels recursos que rep a través de les assignacions que rep dels contribuents espanyols a través de la declaració de la renda, quan consignen la seva aportació del 7% de la quota íntegra de l'IRPF. Les últimes xifres disponibles corresponen a l'exercici fiscal de 2022, en els que el saldo a favor de la Conferència Episcopal Espanyola va ser de 358.793.580 euros. El 2023, l'Església va recaptar un 11,9% més (38 milions d'euros més) que a la campanya anterior, quan va recaptar 320,7 milions d'euros.

Aquesta assignació tributària es distribueix a les diòcesis espanyoles i altres realitats eclesials a través de l'anomenat Fons Comú Interdiocesà. A l'Església a Espanya hi ha actualment 69 diòcesis territorials, a les quals cal unir l'Arquebisbat Castrense, que no atén un territori específic, sinó a un col·lectiu, el de les Forces Armades. Cada diòcesi o Església particular disposa de la seva pròpia organització i institucions diocesanes: seminari, residències sacerdotals, escoles, etc.

L'assignació tributària que se'ls atribueix suposa, com a mitjana, el 22% del finançament de les diòcesis. Això significa, segons la CEE, una progressiva millora de la seva capacitat de finançament propi per altres vies al marge de la declaració de la renda (augment de les col·lectes pròpies, treball de les oficines de sosteniment a les diòcesis, etcètera). El 2023, amb l'augment de la recaptació per la quota de l'IRPF, les diòcesis espanyoles van augmentar en un 17% els diners destinats a la tasca pastoral i assistencial de l'Església.

Actualment, hi ha 123 bisbes espanyols catòlics que són membres de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), a part d'altres bisbes nascuts a Espanya, però que exerceixen el seu ministeri en altres països. D'aquests, 16 arquebisbes titulars, 15 arquebisbes emèrits, 49 bisbes diocesans (inclòs el bisbe electe de Sant Feliu de Llobregat), 1 bisbe coadjutor, 13 bisbes auxiliars (inclosos els dos auxiliars electes de València), 27 bisbes emèrits i 2 bisbes auxiliars emèrits. Els arquebisbes i bisbes titulars i els bisbes auxiliars són els que es consideren "en actiu", que són 79 en aquest moment.

Segons la mateixa font d'informació, a la Conferència de religiosos d'Espanya estan adscrits 410 instituts religiosos i societats de vida apostòlica (302 congregacions femenines i 108 de masculines) amb un total de 4.160 comunitats religioses (2.998 de femenines i 1.162 de masculines) que agrupen 25.116 religioses i 7.851 religiosos.

Per al conjunt del clergat, la CEE preveu una retribució, que denomina manutenció per al clergue. En l'actualitat, segons informació lliurada per la CEE a ON ECONOMIA, un sacerdot a Espanya, en actiu i jubilat, guanya uns 1.000 euros bruts al mes en 14 pagues. Encara que no hi ha una xifra única, ja que cada diòcesi se n'organitza la quantitat i com pagar els seus capellans. També fixa la manutenció per als bisbes. en aquest cas, la xifra consignada és de 1.400 euros bruts mensuals, també en 14 pagues.

Tots i cada un d'ells cotitza per les quantitats retribuïdes en el règim de la Seguretat Social, ja que estan afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), encara que tenen unes condicions de cotització a la Seguretat Social, com el càlcul de les seves quotes, diferents del de la resta de treballadors per compte propi. Es pot destacar que el col·lectiu de sacerdots, monges i altres religiosos afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) és l'únic que no està subjecte al nou mètode de càlcul de les noves quotes a la Seguretat Social, vinculat als rendiments nets anuals dels treballadors per compte propi. El 2023, la quota de cotització estava establerta en 230 euros mensuals.