Des del passat mes de gener, es van actualitzar i publicar al DOGC les noves taules salarials del III Acord de  l’Institut Català de la Salut, que es va signar amb els sindicats. Durant la reunió el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya va reclamar “celeritat” a l’Institut Català de la Salut perquè apliqués els canvis deguts i va rebre el compromís de l’entitat d’actualitzar les nòmines. Així doncs, els canvis que es detallen estan fixats des del passat mes de febrer. Aleshores, la SATSE Catalunya va recordar que aquesta actualització és vàlida per a infermeres i infermers, però també per a  fisioterapeutes i llevadores que. Un acord que es va tancar amb un avís: "El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya també ha recordat que l’organització sindical infermera continuarà fiscalitzant la correcta aplicació del pacte des de la Mesa de Seguiment. El fet de ser signants d’aquest Acord possibilita estar present en aquest fòrum que és on exercirem la màxima pressió perquè s’apliqui el text per beneficiar al màxim al nostre col·lectiu” sentència SATSE Catalunya".

Taula 1

 

Taula 2

 

Taula 3

 

Taula 4

El 3r Acord de l’ICS millora les condicions laborals i retributives de totes les categories professionals que conformen l’ICS, tant les sanitàries com les de gestió i serveis (no sanitàries), i ha estat signat per CCOO i altres sindicats de la Mesa Negociadora. Evidentment, aquest acord no és un punt final, sinó un punt i seguit per anar assolint totes les reivindicacions que CCOO vam presentar a la nostra plataforma negociadora. 

Anàlisi de CCOO

Hem de tenir en compte que l’any 2006 va ser quan es va signar el 2n Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l’ICS, que ha estat vigent fins a la signatura del preacord del 3r Acord el passat 22 de novembre del 2023. La denúncia del 2n Acord per negociar i millorar les condicions laborals es va fer al desembre del 2021, perquè, per primer cop en molts anys, el pressupost en salut es veia incrementat per al 2022.

Des del Sindicat Comissions Obreres, van detallar un anàlisi de tots els canvis. Aquest preacord significa garantir la implementació de les millores laborals i retributives següents:

1 – Una reducció horària per a totes les categories professionals

En el cas dels facultatius i facultatives especialistes, que feien una jornada completa de 1.728 hores, passaran a realitzar 1.642 hores anuals.
La resta de professionals en torn diürn, que feien una jornada de 1.642 hores anuals, passaran a fer-ne 1.599.
I si aquests professionals treballen en torn nocturn, la jornada dels quals era de 1.472 hores anuals, passaran a realitzar-ne 1.445.
En el cas del personal que presti serveis en torn diürn i nocturn, com per exemple en l’Atenció Continuada d’Urgències Terrorial ACUT o a les presons, realitzarien la proporcionalitat de totes dues jornades en funció de les hores realitzades.
El mateix acord recull el compromís de l’aplicació immediata de la rebaixa de jornada (fins a les 35 hores setmanals): el 3r Acord recull de manera expressa el que CCOO hem acordat dins el marc de l’Acuerdo Marco para la Administración del Siglo XXI pel que fa a l’aplicació d’una reducció de jornada setmanal fins a les 35 hores. En aquest sentit, es recull que, un cop s’acordi en el marc de la Funció Pública catalana, també sigui d’aplicació immediata per als professionals de l’ICS. Es preveu que es pugui implementar aquest 2024.

2 – Increment retributiu a través de diferents complements

El 3r Acord de l’ICS NO té competències per modificar el salari base ni el complement de destinació ni els triennis, ja que són d’àmbit estatal.
El que sí que pot modificar són els diferents complements d’àmbit autonòmic o d’àmbit d’empresa.
I és en aquesta línia que cada categoria professional, sense excepció, ha vist incrementat un complement o diversos, com per exemple el complement específic, el de carrera professional, els DPO, el complement d’homologació, el complement de coordinació, el complement de docència… Tots aquests complements es reflectiran en les noves taules retributives, en espera de tenir les definitives. En aquest sentit, us donem accés a l’apartat de l’acord que en parla i tan bon punt disposem de les taules retributives definitives CCOO publicarem en la nostra web unes taules comparatives per categories i/o grups professionals dins de cada àmbit, de manera que, d’una manera fàcil i senzilla, es podran veure les diferències entre el 2n Acord i el 3r Acord.

3 – Accés a cobrament d’objectius (DPO)

Fins ara, només tenia accés al cobrament de la paga d’objectius o DPO el personal que era estatutari fix, estatutari interí o que, com a mínim, tenia un nomenament estatutari temporal superior a 6 mesos de durada. Fins ara, en quedaven exclosos tots els contractes inferiors a 6 mesos de durada o aquells que, tot i ser de durada superior, eren de substitució.
Amb el 3r Acord tindran accés al cobrament de DPO totes les categories professionals amb independència de la tipologia de contracte que tinguin. El requisit mínim per accedir-hi serà que la suma dels contractes superi un mínim de 175 dies/any, és a dir, que no cal un nomenament inicial de 6 mesos o més.
Les persones que tinguin nomenament de 6 mesos o superior a principis d’any continuaran com fins ara.
Hi ha el compromís per part de l’ICS que els objectius hauran de suposar un repte, però, alhora, hauran de ser assolibles i fixar-se amb la participació de les persones interessades. Les fitxes s’hauran de lliurar dins del 1r trimestre de l’any.

4 – Carrera professional amb qualsevol tipus de contracte

Amb el 2n Acord, només tenien accés al cobrament de la carrera professional aquelles persones amb vinculació estatutària fixa. Arran de les sentències guanyades per CCOO , també hi va accedir el personal estatutari interí.
Fins ara, doncs, en quedaven exclosos totes aquells professionals que, tot i tenir els anys mínims necessaris per assolir determinats nivells de carrera professional, tinguessin nomenaments estatuaris temporals, com ara eventualitats, substitucions, etc.
Amb el 3r Acord, tindran accés al cobrament de la carrera professional totes les categories professionals amb independència de la tipologia de contracte que tinguin.
Volem recordar també que per a la carrera professional del 2023 ja s’ha recuperat l’any de tràmit que es va perdre durant les retallades del 2023. És a dir, les carreres sol·licitades al desembre del 2022 s’han cobrat amb efectes des de l’1 de gener del 2023.

5 – Carrera professional per a treballadors/es que venen d’altres sectors

Amb el 2n Acord, per a la carrera professional només computaven els serveis prestats a l’ICS o al Servei Nacional de Salut (SNS), de manera que en quedava exclosa la resta del sector concertat.
Amb el 3r Acord, hi ha un reconeixement del nivell o nivells de carrera professional que ja estiguessin assolits al sector concertat (conveni del SISCAT o convenis propis). D’altra banda, un cop demanat el reconeixement, serà d’aplicació immediata, sense necessitat de cap requisit més.

6 – Carrera professional en cas de promoció interna temporal

Amb el 2n Acord, quan un professional es trobava en promoció interna temporal i havia canviat de grup professional, li succeïen dues coses: d’una banda, la carrera professional de la categoria d’origen li quedava congelada sense possibilitat d’avançar en nous nivells, i per altra banda, tampoc podia assolir cap nivell de la categoria que estava promocionada.
Amb el 3r Acord, això ha estat corregit, de manera que la persona manté la carrera professional de la categoria d’origen, fins que l’import de la carrera professional de la categoria en què està promocionada sigui superior a l’import anterior, i a partir d’aquí igualment anirà sumant nivells de la categoria en promoció, com qualsevol altre professional que no estigui en situació de promoció interna temporal.
Exemples del punt anterior serien els casos del personal TCAI (tècnics i tècniques en cures d’auxiliar d’infermeria) que promociona a infermer o infermera, del personal zelador que promociona a auxiliar administratiu…, dels quals actualment hi ha un gran nombre.

7 – Altres millores en carrera professional

Reconeixement dels anys destinats a fer les residències del personal mèdic i d’infermeria, a l’efecte del còmput per assolir nivells de carrera professional.
Reconeixement de les especialitats mèdiques i d’infermeria amb increments retributius en la carrera professional.
En el cas d’infermeres especialistes es reconeix un nivell 0, sense cap tipus de requisit més enllà de tenir l’especialitat, així com en el cas de les llevadores.
Per manca de desplegament de l’especialitat medicoquirúrgica d’àmbit hospitalari, hi ha un reconeixement de l’infermer o infermera especialitzat amb un increment retributiu en funció del lloc on es treballa si es reuneixen els requisits següents: tenir un màster relacionat amb el lloc de treball o bé tenir el 4t nivell de carrera professional i haver prestat 10 anys de servei al lloc per al qual s’opta.
S’han establert unes bandes mínimes d’assoliment, que és la garantia que com a mínim un percentatge de cada nivell i de cada categoria professional assolirà la carrera professional, de manera que, si no s’assoleix aquest percentatge, caldrà abaixar crèdits per tal d’aconseguir-ho.

8 – Possibilitat de realització de guàrdies per a totes les categories professionals

Amb el 2n Acord, la realització de guàrdies estava limitada a personal mèdic i d’infermeria. Sovint la resta de categories professionals doblaven o treballaven en caps de setmana (com a jornada ordinària).
Amb el 3r Acord, s’obre la possibilitat que, en cas de necessitat, qualsevol categoria professional a la qual se li demani fer jornades de més pugui ser retribuïda amb un preu per hora de jornada de guàrdia.
El 3r Acord recull expressament que, per a totes aquelles categories que no feien guàrdies, la realització d’aquestes serà voluntària.

9 – Regulació de les guàrdies localitzades

El 2n Acord no regulava de manera uniforme el preu de la guàrdia localitzable.
El 3r Acord regula les guàrdies localitzables per a totes les categories professionals i l’import d’aquestes serà el 50 % del que estigui estipulat per a la guàrdia presencial.
10- Increment de les gratificacions de 25 de desembre i 1 de gener (també les vigílies)

Tant en l’àmbit hospitalari com en l’àmbit de l’atenció primària hi ha un increment del preu per hora per als dies 25 de desembre i 1 de gener (també les vigílies).
En l’àmbit de l’atenció primària hi ha un increment corresponent al 200 % del preu de l’hora ordinària de guàrdia.
La gratificació especial (jornada ordinària més plus) de l’àmbit hospitalari també ha estat incrementada en funció de la categoria professional i, en el cas d’infermeria, llevadors i llevadores, i personal mèdic, podran triar entre gratificació especial o preu per hora de guàrdia com a primària.