En els centres educatius, l'hora del menjador no és únicament un espai de temps per nodrir-se i evadir-se de les classes. S'ha convertit en un temps per educar en nutrició, normes i comportament social. Per això, la figura del monitor de menjador ha guanyat reputació. No es tracta d'un simple vetllador perquè nens i adolescents no s'esvalotin, sinó que és un educador més en la formació dels alumnes de primària i secundària.

El monitor de menjador assumeix responsabilitats diverses en les 2 o 3 hores que atén els estudiants. Són tasques i activitats d'atenció i cura perquè facin un ús correcte de les instal·lacions de la zona de menjador i dels serveis que ofereix cada escola. A més, atén les preguntes dels alumnes i els assessora sobre aspectes com els hàbits d'alimentació -cal tenir una dieta completa i menjar de tot-, el malbaratament alimentari -és a dir, no s'ha de deixar res al plat; cal servir-se el que un menjarà, sense gola-, el respecte en un espai públic -silenci i bones maneres a la taula, és primordial.

La relació laboral i el sou d'un monitor de menjador depèn molt del tipus de centre educatiu que el contracti. Escoles públiques, concertades o privades. També de la ubicació geogràfica. A Espanya, les comunitats autònomes tenen competències en el camp de l'educació i, per tant, potestat per fixar les condicions. També és important conèixer si l'escola té serveis de menjador propis -amb cuina i atenció interna- o si té el servei externalitzat i contractat a les empreses de restauració col·lectiva que es dedica a aquesta activitat. Aquests condicionants determinen el contracte i el salari d'un monitor de menjador.

Un conveni estatal i normes autonòmiques

En general, per a Espanya, un referent és el conveni de la restauració col·lectiva. En el mateix s'estableix que "amb caràcter general, la contractació a temps parcial per al personal en menjadors escolars i cuidadors de pati en centres escolars no podrà ser inferior a dues hores diàries i 10 hores setmanals de mitjana".

Aquest és el conveni de referència, però cada comunitat autònoma regula mitjançant acords entre l'administració, les empreses i els sindicats. Què passa a Catalunya? En aquesta comunitat autònoma es legisla amb el conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya, l'última actualització de la qual determina una vigència per al període 2022-2024, un augment salarial progressiu de fins al 7%, encara que s'ha sotmès a revisió a l'alça el febrer de 2024.

Fruit de les negociacions i acord amb els sindicats, en l'actualització del conveni, s'ha acordat un augment salarial -per sobre de l'establert inicialment al conveni-. Així, des de setembre de 2024 s'ha aplicat una pujada salarial del 3,5% sobre l'increment aplicat immediatament anterior (setembre de 2023). Cal tenir en compte que l'acord parcial que regia fins ara sobre el Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya preveia un augment salarial del 2,5% per a 2024.

Uns 1.400 euros bruts al mes

En conseqüència, la pujada d'aquest any -curs 2024/25-, serà d'un punt percentual més. En definitiva, amb la categoria de monitor d'educació en lleure -inclou el monitor de menjador- cobrava 16.592,82 euros bruts, repartits en 12 pagues durant el curs de 2022, i ara percep un sou de 17.173,56 euros bruts, en 12 pagues. Llançant uns comptes ràpids, això es tradueix en 1.431,13 euros bruts mensuals, la qual cosa no arribaria a 10 euros bruts per hora treballada.

En línies generals, l'horari mitjà de treball per a un monitor de menjador escolar és d'entre 2 i 3 hores al dia, durant els 177 dies lectius de l'any; per la qual cosa és una ocupació molt sol·licitada pels joves estudiants universitaris o per mares de família que necessiten aportar una renda mensual als ingressos familiars. No obstant això, en algunes escoles es contracta per algunes hores més per exercir altres activitats com a vetllador a l'entrada i sortida dels torns escolars o vigilància en les hores d'acollida abans i després de la jornada escolar.